Fitness

Τα οφέλη του να τρέχεις μόνος

Η καραντίνα είναι ευκαιρία! Το τρέξιμο έχει πολλά οφέλη, αλλά υπάρχουν ορισμένα που θα ανακαλύψεις τώρα που πρέπει να τρέχεις μόνος σου. 

Τώρα που ζούμε σε περίοδο καραντίνας και κοινωνικής απόστασης, το τρέξιμο με μια ομάδα είναι αδύνατο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το να τρέχεις μόνος σου δεν έχει οφέλη. Το μεγαλύτερο όφελος από το να τρέχεις μόνος σου είναι ότι τρέχεις όσο μπορείς, όσο αντέχεις και όσο θέλεις. Επιπλέον:

 

Τρέχεις με το δικό σου ρυθμό

Όταν τρέχεις με μια ομάδα υποχρεώνεσαι να τρέχεις μαζί τους. Υποχρεώνεσαι να ακολουθείς τον ρυθμό τους ή να τους μιλάς και να ασχολείσαι μαζί τους. Και ενώ η παραμονή στην ομάδα μπορεί να είναι ένα μεγάλο κίνητρο (και ανταγωνιστικά), μπορεί επίσης να εμποδίσει το επιδιωκόμενο όφελος της διαδρομής.

Όταν τρέχεις μόνος σου κανείς δεν σε πιέζει τι ρυθμό θα ακολουθήσεις, εσύ καθορίζεις ακριβώς τι μπορείς να κάνεις! Έτσι, μπορείς να απολαύσεις το τρέξιμο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε γύρος μετατρέπεται σε αγώνα.

Για να ενισχύσεις την αντοχή σου και να αυξήσεις το τέμπο κάνε αυτό:

Για αρχάριους

Κάνε προθέρμανση, περπατώντας για 3 λεπτά.

Τρέξε χαλαρά για 10 λεπτά.

Επανάλαβε 4 με 5 φορές: τρέξε για 5 λεπτά μέχρι να φτάσεις στα όριά σου ή λίγο πάνω από αυτό.

Ανέκτησε δυνάμεις με τζόκινγκ 2 λεπτά.

Τρέξε χαλαρά για 5 λεπτά προκειμένου να κάνεις αποθεραπεία και μετά περπάτησε για άλλα 3 λεπτά.

Για προχωρημένους

Κάνε προθέρμανση περπατώντας για 3 λεπτά.

Τρέξε χαλαρά για 10 λεπτά.

Συνέχισε το τρέξιμο για 20-30 λεπτά μέχρι να φτάσεις στα όριά σου ή λίγο πάνω από αυτά.

Τρέξε χαλαρά για 10 λεπτά για αποθεραπεία και μετά περπάτησε για άλλα 3 λεπτά. 

Μειώνεις τις πιθανότητες τραυματισμού

Όταν τρέχεις μόνος μπορείς να αφουγκραστείς το σώμα σου. Εάν πρέπει να επιβραδύνεις για να αποφύγεις κάποιον τραυματισμό, μπορείς να το κάνεις χωρίς να χρειαστεί να ακολουθείς τον ρυθμό της ομάδας. Αντίθετα, το να τρέχεις μόνος σημαίνει ότι μπορείς να αυξήσεις το ρυθμό σου τις ημέρες που νιώθεις πιο δυνατός, χωρίς να ανησυχείς αν θα αφήσεις κάποιον πίσω εάν κάνεις fartleks ή τέμπο. Αυτές οι διαδρομές σου επιτρέπουν να συντονιστείς με το σώμα σου. Όταν ανακαλύπτεις τον δικό σου ρυθμό αντί να βασίζεσαι αποκλειστικά στους γύρω σου αυτό είναι και το μυστικό για να μην τραυματιστείς.

Ενισχύεις το ψυχικό σου κίνητρο

Το ομαδικό τρέξιμο σου μαθαίνει να παίρνεις ώθηση από τους άλλους όταν νιώθεις κούραση ή πόνο.  Όταν τρέχεις μόνος σου αναπτύσσεις τακτικές που σε βοηθούν να γίνεις πιο δυνατός ψυχικά και να μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα τον όγκο  προπόνησης. Κατά το τρέξιμο το ένα τμήμα του εγκεφάλου σου προσπαθεί να σε κάνει να τα παρατήσεις και το άλλο προσπαθεί με επιχειρήματα να σε κρατήσει στον δρόμο. Τρέχοντας μόνος ισχυροποιείς το τμήμα των επιχειρημάτων και αυτό δυναμώνει το εσωτερικό σου κίνητρο.

Το νούμερο 6 είναι φυσικό αγχολυτικό

Το τρέξιμο είναι ένας ατομικός κατά κύριο λόγο τρόπος άθλησης. Εσύ, το μυαλό σου και τα πόδια σου. Και είναι πάρα πολλοί εκείνοι που τρέχουν για να τα βρουν με τον εαυτό τους και τις σκέψεις τους και να ξεφεύγουν από τα προβλήματα. Τώρα είναι η ευκαιρία να τρέχεις μόνος, μακριά από το στρες, εσύ και οι σκέψεις σου! Δες και Πώς το τρέξιμο μπορεί να σου λύσει τα προβλήματα;