Fitness

Σύνδρομο Dead Butt: 2 ασκήσεις για να νικήσεις τα χαλαρά οπίσθια!

Κάθεσαι όλη ημέρα σε μία καρέκλα; Τα οπίσθιά σου χαλαρώνουν και γίνονται πλαδαρά. Αυτές οι δύο ασκήσεις θα τα ανυψώσουν!

Εάν κάθεσαι όλη μέρα στο γραφείο το πρόβλημα είναι ότι, εκτός από άλλα προβλήματα υγείας, αποκτάς και χαλαρά οπίσθια. Αυτή η μυϊκή ομάδα, που σε κάνει να νιώθεις σέξι, μπορεί να περάσει σε μια κατάσταση, το λεγόμενο σύνδρομο dead butt, που σύμφωνα με το CNN, οι γιατροί χαρακτηρίζουν πολύ συχνό αλλά μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας.

Τι είναι το σύνδρομο dead butt

Πρόκειται για την «αμνησία των γλουτιαίων» (gluteal amnesia) που είναι γνωστή και ως «dead butt syndrome». Εμφανίζεται όταν ο μέσος γλουτιαίος μυς «ξεχνά» πώς να λειτουργεί κανονικά, εξαιτίας της καθιστικής ζωής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθιστική ζωή κάνει τον καμπτήρα του ισχίου πιο κοντό και στενό, με αποτέλεσμα οι γλουτιαίοι μύες να μην ενεργοποιούνται και να μην δουλεύουν όσο καλά θα μπορούσαν.

Επειδή ο ρόλος του μέσου γλουτιαίου μυ είναι να σταθεροποιεί τη λεκάνη, το σύνδρομο dead butt μπορεί να οδηγήσει σε πόνους της μέσης και των γοφών, αλλά και στους αστραγάλους και τα γόνατα, καθώς το σώμα προσπαθεί να εξισορροπήσει την κατάσταση και να στηρίξει με άλλους τρόπους τη λεκάνη.

Ωστόσο, το σύνδρομο dead butt μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και όσους γυμνάζονται, όταν παραβλέπουν τις ασκήσεις που αφορούν αυτή τη μυϊκή ομάδα του σώματος.

2 ασκήσεις για να νικήσεις τα χαλαρά οπίσθια!

Φρόντισε να σηκώνεσαι από τον καναπέ ή την καρέκλα συχνά, να κάνεις διατάσεις και να περπατάς και να διατηρείς μια σωστή στάση σώματος. Καλό θα ήταν να βάλεις κάποια υπενθύμιση στο κινητό σου να χτυπάει ανά μία ώρα, έτσι ώστε να μην ξεχνάς να κάνεις διάλειμμα.

Επίσης, αυτές οι δύο ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να νικήσεις το σύνδρομο dead butt. Πρόσθεσε τες ως προθέρμανση ή κάνε τες κάθε μερά, μετά από την κουραστική καθιστική εργασία σου για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό για κάθε πλευρά για να αυξήσεις την κινητικότητα, να χαλαρώσεις τους άκαμπτους γοφούς και να ενεργοποιήσεις τους γλουτούς. Θα χρειαστείς λάστιχο αντίστασης για τα πόδια και ένα χαλάκι yoga για να ξαπλώσεις.

1η άσκηση

Τύλιξε το λάστιχο γύρω από τους μηρούς, ακριβώς πάνω από τα γόνατα.

Κάθισε στα πλάγια, με τα πόδια λυγισμένα.

Άνοιξε τα γόνατά σου και νιώσε το τράβηγμα του λάστιχου, στη συνέχεια έλα αργά στην αρχική θέση.

Κάνε το ίδιο και από την άλλη πλευρά.

Προσπάθησε να μη χρησιμοποιήσεις πολύ έντονα λάστιχα για να συγκεντρωθείς στην κίνηση και τους μυς.

2η άσκηση

Ξάπλωσε με την πλάτη στο έδαφος και βάλε το λάστιχο στους αστραγάλους των ποδιών. Σήκωσε τα γόνατά σου πάνω από τους γοφούς. Τέντωσε αργά το ένα πόδι και, στη συνέχεια, το άλλο.

Επικεντρώσου στο λυγισμένο γόνατο, θα πρέπει να νιώθεις το τέντωμα σε όλους τους μυς του ισχίου.

Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείς να βάλεις το λάστιχο κάτω από τα πέλματα των ποδιών και να κάνεις την ίδια κίνηση.

Φίλια Μητρομάρα

Photo by Charles 🇵🇭 on Unsplash