Fitness

Συμβουλές από την Ελεάννα Γλύκα για ένα δυνατό ξεκίνημα της νέας Αγωνιστικής Σεζόν.

Δεν θα αργήσω να σας εντοπίσω ξανά σε κάποιον αγώνα. Με τσιπάκι στο ένα χέρι και τα ενεργειακά σας προϊόντα στο άλλο. Nα χρονομετρήσετε τον πρώτο σας αγώνα της σεζόν. Γεμάτοι άγχος αν προπονηθήκατε αρκετά, αν έχετε φάει λίγο παραπάνω το καλοκαίρι και γενικά πώς είναι η φυσική σας κατάσταση.

Ανυπομονώ γι' αυτή τη στιγμή. Δρομείς, διοργανωτές εκδηλώσεων, όλοι είναι λίγο νευρικοί και ενθουσιασμένοι για αυτόν τον πρώτο αγώνα τους. Πώς είναι η φυσική μου κατάσταση, σε σύγκριση με πέρυσι; Είναι όλα οργανωμένα το ίδιο καλά όπως πάντα; Είναι ο εξοπλισμός μου ακόμα σε καλή κατάσταση και προλαβαίνω να συμμετάσχω σε περισσότερους αγώνες σε σχέση με πέρυσι;

Λοιπόν, μην ανησυχείτε, είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρετε μια χαρά! Με τις συμβουλές μου, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τον χρόνο σας, ώστε να είστε σε φόρμα για να τρέξετε τα φθινοπωρινά κλασικά αγωνίσματα και ακόμα και πιο γρήγορα από πέρυσι.

 

Οι προπονήσεις σας

 

Δεν θα σας βοηθήσει καθόλου να τρέχετε καθημερινά στο ίδιο τέμπο, δεν έχει σημασία ακόμα και αν τρέχετε 20 χιλιόμετρα με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό. Οι διαφορετικές μορφές προπόνησης, είναι αυτές που θα σας κάνουν πιο γρήγορους. Μια φορά την εβδομάδα έστω, θα πρέπει να δοκιμάζετε διαφορετικές ταχύτητες (intervals), αν είστε αρχάριοι, με προσοχή, κάντε μικρής διάρκειας εντάσεις , «ακούγοντας» το σώμα σας. ‘Όταν φτάσετε στο σημείο της προπόνησης, όπου θα αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να αναπνεύσετε ….αυτό θα σας πάει λίγο παραπέρα κάθε φορά. Πολύ σημαντική επίσης και η μικρής διάρκειας προπόνηση, αλλά μεγάλης έντασης.

Δύναμη και Αντοχή

 

Η άσφαλτος και η ευθεία, καταπονούν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, επιπλέον σας κάνουν να βαριέστε, αλλάξτε λίγο λοιπόν…τρέξτε σε ανηφόρες, κατηφόρες, ανώμαλο έδαφος – όσο πιο ευέλικτοι γίνεστε, τόσο το καλύτερο, επιπλέον αλλάζει το πάτημα σας άρα δουλεύει άλλες ομάδες και δυναμώνει συνολικά το σώμα σας. Επίσης, ενσωματώστε 1-2 φορές την εβδομάδα ασκήσεις ενδυνάμωσης όλου το σώματός σας, χρειαζόμαστε ένα γερό σώμα, δυνατούς μύες μεμονωμένα και διατεταμένους για την αποφυγή τραυματισμών.

 

Σπριντ για δύναμη

 

Ανάλογα με τους στόχους που έχουμε, πρέπει να προσαρμόζεται και η προπόνησή μας. Ένας αγώνας με απαιτητική διαδρομή, με υψομετρικά κ.λπ., χρειάζεται και κάποια σπριντ σε ανηφόρα. Η ποιότητα και η ταχύτητα των σπριντ εξαρτώνται από την φυσική κατάσταση και την εμπειρία του κάθε αθλούθμενου και χτίζεται σιγά σιγά και με υπομονή. Είναι βασικό, να έχει κάποιος χλμ στα πόδια του και να πιέζει ανάλογα.

Ζέσταμα και Αποθεραπεία

 

Το σώμα μας χρειάζεται, πριν από κάθε προπόνηση, ζέσταμα, με ειδικές ασκήσεις ειδικά στα κάτω άκρα. Ειδικότερα δεν πρέπει να ξεχνάμε την αποθεραπεία, είναι ό,τι πιο σημαντικό. Οι διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση χαλαρώνουν και αποκαθιστούν το μυϊκό σας σύστημα. Πέρα από τις διατάσεις, αλλάξτε και τα παπούτσια σας αμέσως μετά την προπόνηση, τα πιο άνετα παπούτσια σας ή ιδανικά τις παντόφλες σας, έτσι ώστε το πέλμα να να πάρει τον χώρο που χρειάζεται.

 

Χρόνος για ανάκαμψη και αποκατάσταση

 

Αφιερώστε χρόνο για να ανακάμψετε, το σώμα χρειάζεται ξεκούραση ανατροφοδότηση σε όλα τα επίπεδα. Πόδια ψηλά, πάγος (μαγικός), μασάζ, είναι κάποια από αυτά που θα σας βοηθήσουν να είστε έτοιμοι για την επόμενη προπόνηση και να αποφύγετε τραυματισμούς. Συμπεριλάβετε συνειδητά, μέτρα αποκατάστασης: επισκέψεις στη σάουνα, μασάζ, snacks κ.λπ..

 

Φροντίστε την διατροφή σας

 

Την ποιότητα της τροφής σας, την ενυδάτωση, βιταμίνες και όσα απαραίτητα συμπληρώματα πριν από αγώνα χρειάζεστε , ώστε να μην «αδειάζουν» οι αποθήκες του οργανισμού σας. Τέλος , θέλω να σας θυμίσω τον λόγο που κάνετε ότι κάνετε…..για όσους αγαπάμε τον αθλητισμό, τις προπονήσεις και τους αγώνες, είναι το «μέλι» της καθημερινότητας μας, της ζωής μας, ένας στόχος σου δίνει κίνητρο, γίνεσαι καλύτερος, γίνεσαι παράδειγμα για τα παιδιά σου, για τους ανθρώπους γύρω σου….μην ξεχνάς λοιπόν το πιο σημαντικό….ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣ…εκεί που το σώμα αρνείται….σε πάει η ψυχολογία, η λαχτάρα και η δύναμη που κρύβει ένα χαμόγελο!

Καλή Σεζόν Να Έχουμε!