Fitness

Squats: Να περνούν ή όχι τα γόνατά σου τα δάκτυλα των ποδιών σου;

Όλοι έχουμε ακούσει αυτή τη συμβουλή: “όταν κάνεις squat μην αφήνεις τα γόνατά σου να περνούν τα δάχτυλα των ποδιών σου.” Μη μασάς. Είναι από τους πιο διαδεδομένους μύθους αλλά υπάρχει και μία αλήθεια.

 

 

Το κάθισμα ή squat είναι μια βασική κίνηση του σώματος που ενισχύει και τονώνει τα κάτω άκρα. Αυτή η λειτουργική άσκηση μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε και χωρίς εξοπλισμό και με εξοπλισμό. Με τη σωστή τεχνική και σύμφωνα με τον σωματότυπό σου αυξάνεται η κινητικότητα στον αστράγαλο, συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη και διορθώνει τη στάση του σώματός σου.

Επιπλέον, τα squats:

  • Χτίζουν μυς: τα καθίσματα απαιτούν πολλαπλούς μύες να εργαστούν από κοινού και να διεγείρουν την ανάπτυξη.
  • Αυξάνουν την αντοχή: ενισχύουν τα πόδια και τους τένοντες στα γόνατά όπως καμία άλλη άσκηση.
  • Βελτιώνουν την κινητικότητα του ισχίου.
  • Συμβάλλουν στην καύση του λίπους.

 

Από τί εξαρτάται το εάν θα περάσουν τα γόνατά σου τα δάκτυλα των ποδιών σου; 

Από την στάση που παίρνεις: Όσο πιοανοιχτάείναιτα πόδιασουστο squat, τόσολιγότεροταγόνατάσου πάνε μπροστά.

Από τον σωματότυπό σου: Το ύψος, η σχεδίαση του σώματός σου, η ευλυγισία σου αλλά και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στο πως θα εκτελεστούν τα squats. Όλοι έχουμε διαφορετική αναλογία μηριαίου ως προς την κνήμη. ‘Ανθρωποι με μακρύτερο μηριαίο οστό πιθανόν να ξεπερνούν αρκετά τα δάχτυλα των ποδιών.

 

Γιατί δεν πειράζει εάν περάσουν τα γόνατά σου τα δάκτυλα των ποδιών σου;

Όταν περιορίζεις την κίνησή σου και δεν αφήνεις το γόνατό σου να περάσει τα δάχτυλα των ποδιών σου, θα συμβούν δύο πράγματα:

1ον: δεν θα μπορείς να κάνεις σωστή βύθιση. Το πρότυπο εύρος της κίνησης και κριτήριο για την άσκηση είναι το «κάτω από το παράλληλο».

2ον: Όταν κρατάς τα γόνατα πριν τα δάκτυλα κάνεις μεγαλύτερη κάμψη στην άρθρωση του ισχίου (σκύβεις προς τα εμπρός), γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στη μέση σου. 

Ωστόσο, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το μόνο πρόβλημα που θα έχεις εάν αφήσεις τα γόνατά σου να περάσουν τα δάκτυλα των ποδιών σου δεν είναι ότι θα τα καταστρέψεις, αλλά ότι δεν θα μπορέσεις να δώσεις αρκετή ώθηση με το ισχίο κατά την άνοδο, που σημαίνει λιγότερη ενεργοποίηση των γλουτών και των οπίσθιων μηριαίων.

Να θυμάσαι πώς το squat είναι μία άσκηση που απαιτεί πολύ εξάσκηση ενώ υπάρχουν άπειρες παραλλαγές. Το αν θα περάσουν τα γόνατά σου ή όχι τα δάκτυλα των ποδιών σου είναι θέμα σωματότυπου αλλά και της παραλλαγής της άσκησης που θα επιλέξεις.