Fitness

Σιχαίνεσαι το τρέξιμο; 20 σπουδαίοι λόγοι για να το αγαπήσεις

Προσωπικά έχω φάει κόλλημα με το House of Cards. Και η κυρία Κλαιρ Άντεργουντ (Ρόμπιν Ράιτ) το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο και φυσικό, ντελικάτο, απελευθερωτικό, αναζωογονητικό, χαλαρωτικό που με έχει εμπνεύσει να ξεκινήσω το τρέξιμο. Αλλά δεν ξέρω πως να το γράψω, σιχαίνομαι το τρέξιμο, μέχρι που η κυρία Ρόμπιν Ράιτ μου έδωσε έναν καλό λόγο. Μήπως σιχαίνεσαι κι εσύ το τρέξιμο; Το wefit.gr σου δίνει 20 σπουδαίους λόγους για να το αγαπήσεις και να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας (+ 1 ακόμη δικό σου λόγο που σου αρέσει να τρέχεις).

1 Σε βάζει στην κορυφή
Να θυμάσαι πως εάν τρέχεις 3-5 φορές την εβδομάδα ανήκεις στην κορυφή, δηλαδή στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αν σου αρέσει να κάνεις πολλά πράγματα και να ανήκεις στο 1% επίλεξες το σωστό άθλημα.

2 Σου δίνει χρόνο 
Ενόσω τρέχεις δεν σου τηλεφωνεί κανείς κι αν το κάνει δεν μπορείς να του απαντήσεις. Δεν βρίσκεσαι μπροστά σε έναν υπολογιστή για να ελέγξεις τα email σου, να διαβάσεις τα blogs κ.λπ. Είναι μια δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις (και) μόνος σου και να αποκοπείς για λίγο από το πιεστικό σου περιβάλλον.

3 Σε κάνει να νιώθεις υγιής
Κάθε φορά που ολοκληρώνεις το τρέξιμο, δεν έχει σημασία η απόσταση, έκανες κάτι για να διατηρήσεις την υγεία σου αφού δεν υπάρχει καλύτερη καρδιαγγειακή άσκηση. Το τρέξιμο ενισχύει την καρδιά και διασφαλίζει την αποτελεσματική ροή του αίματος και του οξυγόνου σε όλο το σώμα, το οποίο βοηθά να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Σε συνδυασμό με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει με φυσικό τρόπο την αρτηριακή σου πίεση ενώ εάν έχεις υψηλή χοληστερόλη, μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο τα επίπεδά της.

4 Σε βοηθά να ζήσεις περισσότερο
Είναι αποδεδειγμένο ότι το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και νόσου όπως το Alzheimer.

5 Σε κάνει πιο έξυπνο
Η άσκηση ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, αλλά οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι τα εκατοντάδες χιλιάδες νέα κύτταρα δημιουργούνται στη φαιά ουσία του εγκεφάλου (την περιοχή που ελέγχει τη μνήμη και τη μάθηση) μετά από τρέξιμο για λίγες μόνο μέρες.

6 Διατηρεί επίπεδη την κοιλιά σου
Το τρέξιμο καίει το κοιλιακό λίπος. Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις αυξάνουν τους χτύπους της καρδιάς που έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου που οδηγεί σε απώλεια λίπους.

7 Μπορείς να φας ό,τι θέλεις (σχεδόν)
Δεν μπορείς να τρέξεις χωρίς να τρως για να δώσεις στο σώμα σου τα καύσιμα που χρειάζεται για να διανύσει την απόσταση και να θρέψει τους σκληρά εργαζόμενους μυς σου.

8 Σε κάνει ευτυχισμένο
Ναι, οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας, εκλύονται και κάνουν δουλειά προσφέροντάς σου ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά!

9 Βελτιώνει τον ύπνο σου
Τα άτομα που τρέχουν για μία ώρα καθημερινά έχουν αναφέρει ότι μείωσαν το ροχαλητό και τις αυπνίες και ο ύπνος τους είναι πιο ποιοτικός και βαθύς.

10 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου
Όσοι τρέχουν έχει αποδειχτεί ότι έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με όσους δεν τρέχουν. Το τρέξιμο βελτιώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και έτσι το σώμα σου είναι πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό στο να αποκρούσει ιούς και μικρόβια.

11 Βελτιώνει την ερωτική σου ζωή
Οι άνδρες που τρέχουν 5 ώρες την εβδομάδα έχουν κατά 83% λιγότερες πιθανότητες στυτικών δυσλειτουργιών σύμφωνα με έρευνες.

12 Ανεβάζει την αυτοπεποίθησή σου
Όσοι τρέχουν τακτικά αναφέρουν ότι έχουν αυξημένη αυτοεκτίμηση επειδή πετυχαίνουν όταν θέτουν έναν συγκεκριμένο στόχο π.χ. να τρέξουν 5 χιλιόμετρα ή να βγάλουν έναν μαραθώνιο.

13 «Καθαρίζει» το μυαλό σου
Το τρέξιμο καθαρίζει το μυαλό και σου δίνει την ενέργεια που χρειάζεσαι.

14 Σου δίνει ενέργεια
Όταν νιώθεις κουρασμένος ή υποτονικός, το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσεις την ενέργειά σου. Οι δρομείς που τρέχουν πρωί έχουν καλύερα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνδυάζοντας το τρέξιμο και με υγιεινή διατροφή θα βελτιώσει και τα επίπεδα ενέργειάς σου ακόμη περισσότερο.

15 Σε βοηθά στην απώλεια βάρους
Πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν να τρέχουν για να χάσουν κάποια επιπλέον κιλά. Το τρέξιμο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάψεις θερμίδες και να χάσεις βάρος.

16 Δεν σου κοστίζει, το κάνεις παντού
Είναι εύελικτο και φτηνό σπορ.Το τρέξιμο απαιτεί πολύ λίγο εξοπλισμό και μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο. Εάν ταξιδεύεις πολύ είναι εύκολο να τα πάρεις μαζί σου και να προπονηθείς. 

17 Μειώνει το στρες
Το τρέξιμο – όπως και άλλες μορφές άσκησης – είναι μια καλή θεραπεία για το άγχος, τη συναισθηματική ένταση και την ήπια κατάθλιψη. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι υγιείς ενήλικες που ασκούνται τακτικά έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση από εκείνους που δεν γυμνάζονται.

18 Σε βοηθά να κάνεις φίλους
Αν θες παρέα για το τρέξιμο, θα βρεις. Είναι πάρα πολλοί εκεί έξω.

19 Είναι εύκολο
Ή τουλάχιστον η κυρία Κλαιρ Άντεργουντ (Ρόμπιν Ράιτ) στο House of Cards το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο και φυσικό, ντελικάτο, απελευθερωτικό, αναζωογοννητικό, χαλαρωτικό που μας έχει εμπνεύσει να ξεκινήσουμε το τρέξιμο.

20 Είναι μεγάλη Ιστορία
Το τρέξιμο είναι η πιο βασική ανθρώπινη άσκηση και το πρώτο άθλημα που επινοήθηκε. Ξέρεις γιατί; Επειδή απαιτεί την πιο βασική κίνηση του ανθρώπινου σώματος.

+ 1 Για ποιον λόγο τρέχεις: Δικό σου!

Mario Fon Clif, art director: Εκτόνωση από άγχος, ενεργοποίηση ενδορφίνης

Αναστασία Κόκκαλη, διαιτολόγος: Για ευεξία

Μαίρη Μπιμπή, δημοσιογράφος υγείας: Για να μη σκέφτομαι!

Αχιλλέας Βαιόπουλος, ψυχολόγος: Εκτόνωση από το άγχος αλλά και δοκιμή των αντοχών μου και των ορίων μου.

Ιωάννα Παυλάκη, Group Product Manager σε εβδομαδιαία περιοδικά: Γιατί μπορώ να το κάνω, όποτε θέλω, όπου θέλω, μόνη ή με παρέα, αρκεί ένα καλό ζευγάρι αθλητικά.

Ειρήνη Γιαννόπαπα, ψυχολόγος: Για να σώσω τη ζωή μου!

Νίκος Μακροδημήτρης, λογιστής: Ψυχοθεραπεία, ξεπερνάς τα όρια που νόμιζες πως μέχρι εκεί ήταν! Δεν σε νοιάζει αν φας κάτι παραπάνω. Κάποτε γελούσα όταν τους έβλεπα να τρέχουν…

Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος: Τρέχω γιατί βρίσκω χρόνο να επεξεργαστώ τα προβλήματά μου… Ή για να φύγω μακριά τους (σε αυτήν την περίπτωση τρέχω πιο γρήγορα)!

Alicia Marialena, ιδιωτική υπάλληλος: Τo feel free!

Σοφία Αμούντζια, personal trainer: Διότι μιλάνε μετά τα 20 λεπτά οι ενδορφινες και νιώθεις χαρά!

Γιώργος Βρόντος, διαχειριστής υπολογιστών: Για να χασουμε κανενα γραμμαριο

Δημητρης Βρόντος, μαθηματικός: Για να προλάβω το λεωφορείο.

Δημήτρης Ιατρόπουλος, ραδιοφωνικός παραγωγός: Για να μην δουλεύει το μυαλό!

Jill Douka, MBA, PCC συγγραφέας, διεθνούς φήμης ομιλήτρια και mentor: Για την αίσθηση που έχω μετά…

Mersini Tosodoulika, blogger: Για εκτόνωση και ελευθερία.
Μιχάλης Δουμπάκης, τυπογράφος: Είναι ψυχοθεραπεία και είναι και δωρεάν…

Αλεξάνδρα-Ζωή Γεωργίου, ιδιωτική υπάλληλος: Για να μη με πιάσουν!

Κατερίνα Παπανικολάου, δημοσιογράφος: Για να προλάβω τα μαγαζιά ανοιχτά!

Pro Dromos, γραφίστας: Είναι η πιο εύκολη γυμναστική. Χρειάζεσαι μόνο ένα ζευγάρι αθλητικά και τίποτα άλλο. Ούτε ειδικά μηχανήματα, ούτε γυμναστήριο. Είναι η πιο ευχάριστη γυμναστική. Επιπλέον είναι το πιο φυσικό πράγμα από την εποχή των σπηλάιων.