Fitness

Πώς θα κάψεις λίπος και κυτταρίτιδα στο ποδήλατο;

Είναι πολύ εύκολο να αποθηκευτεί λίπος στην περιοχή της κοιλιάς αλλά το ποδήλατο μπορεί να σε βοηθήσει να το κάψεις. Εκτός από την καύση λίπους, το ποδήλατο δυναμώνει γάμπες, κοιλιακούς και χέρια, μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει σε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης, βελτιώνει την ισορροπία του σώματος και την αντοχή, δυναμώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και μπορεί να αντιμετωπίσει την κυτταρίτιδα! Αυτές οι συμβουλές σου δείχνουν πώς να κάψεις λίπος στο ποδήλατο.

 

 

1 Κράτα σταθερό ρυθμό

Αν και οι κοιλιακοί μύες δεν δουλεύουν τόσο σκληρά όταν είσαι πάνω στο ποδήλατο ωστόσο το ποδήλατο είναι αερόβια προπόνηση που σημαίνει ότι κάνει καύση λίπους. Η εκγύμναση πρέπει να γίνει σε μέτριο ρυθμό,  έτσι ώστε να μπορείς να μιλήσεις όχι όμως πολύ εύκολα – να είναι δηλαδή λιγότερο από το 80%  του μέγιστου καρδιακού σου ρυθμού – τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου δύο ώρες. Μία προπόνηση χαμηλότερης έντασης καίει μεγαλύτερο ποσοστό λίπους σε σχέση με μία προπόνηση σε υψηλές εντάσεις, αλλά έχε κατά νου ότι η συνολική καύση θερμίδων είναι μικρότερη από προπονήσεις υψηλότερης έντασης για την ίδια διάρκεια.

Διάβασε: Τα 10 top συστατικά που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα

3 Χώρισε την προπόνηση σε 2 φάσεις

Αν κάνεις ποδήλατο για 50 λεπτά μια φορά την ημέρα κάνε το εξής κόλπο: χώρισε αυτό το διάστημα σε δύο φάσεις, π.χ. ένα το πρωί πριν τη δουλειά και ένα μόλις γυρίσεις. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην European Journal of Applied Physiology αποκάλυψε ότι αυτό θα διπλασιάσει την ταχύτητα καύσης θερμίδων. Στην πράξη σημαίνει, ότι αφήνοντας ένα διάστημα τουλάχιστον 6 ωρών μεταξύ των δύο 25λεπτων στη σέλα, θα κάψεις 370 επιπλέον θερμίδες κάθε ημέρα. Δεν είναι κακό!

3 Πρόσθεσε διαλειμματική προπόνηση

Για να βοηθήσεις το σώμα σου να κάψει περισσότερες θερμίδες, κάνε διαλειμματική προπόνηση. Διαλειμματική προπόνηση είναι αυτή που συνδυάζει υψηλής έντασης άσκηση για μικρά χρονικά διαστήματα η οποία ενσωματώνεται σε χαμηλής έντασης άσκηση. Για παράδειγμα στο τέλος της διαδρομή σου κάνε 6 σπριντ που θα διαρκούν δύο λεπτά, με 30 δευτερόλεπτα ξεκούρασης μεταξύ των σπριντ. Έτσι θα κάψεις περισσότερες θερμίδες σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο μεταβολισμός σου θα είναι ενεργός για τις επόμενες 12 ώρες, που σημαίνει ότι θα κάψεις και επιπλέον θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4 Φάε σωστά

Οι υγιεινές επιλογές τροφίμων παίζουν μεγάλο ρόλο στην εξάλειψη του σωματικού λίπους. Η θεωρία του λίπος είναι απλή: πρέπει να κάψεις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις. Όσο μεγαλύτερο είναι το έλλειμμα θερμίδων, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια λίπους. Φρόντισε να καταναλώνεις  υδατάνθρακες που κάνουν αργή καύση (π.χ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως και ψωμί ολικής) με άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. γαλοπούλα) και απεφεύγε να τρως πολύ από οτιδήποτε περιέχει κορεσμένα λιπαρά όπως το τυρί, το βούτυρο και τα γλυκά. Να θυμίσουμε επίσης, ότι δεν είναι σοφό να πεθάνεις από την πείνα για να κάψεις λίπος. Αν δεν τροφοδοτήσεις το σώμα σου επαρκώς για να ανταπεξέλθει στην προπόνηση, δεν θα μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα οφέλη της προπόνησης και το σώμα σου θα καίει μυικό ιστό αντί για λίπος.