Fitness

Πώς θα αποφύγεις τους τραυματισμούς στο γυμναστήριο;

Γιατί κουράζεσαι άδικα; Αυτά μυστικά σου δείχνουν πως θα αποφύγεις τους τραυματισμούς στο γυμναστήριο και σε οδηγούν σε μεγαλύτερες αποδόσεις για να φτιάξεις, χωρίς κόπο, σούπερ κορμί!

Stairclimber: Πρόσεξε τα γόνατά σου

Για να εκμεταλλευτείς το χρόνο σου στο μηχάνημα κράτα το σώμα σου όρθιο, έχοντας τα χέρια σου στο πλάι ή εάν προτιμάς στις ακριανές μπάρες. Πρόσεξε όμως: απλώς να ακουμπούν για καλύτερη ισορροπία και όχι να στηρίζονται γιατί έτσι η άσκηση θα γίνει εύκολη απ΄όσο θα έπρεπε, επομένως και το απότελεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Επίλεξε μικρό βαθμό δυσκολίας με σατθερό και γρήγορο ρυθμό. Το stairclimberείναι σα να ανεβαίνεις ανάποδα μία κυκλιόμενη σκάλα. Επιλέγοντας μεγάλη δυσκολία μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στα γόνατά σου

Μυστικό: Η γωνία που δημιουργείται ανάμεσα στο γόνατο και στο παπούτσι δνε πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τις 90 μοίρες, είτε είσαι εντελώς όρθια είτε ο κορμός σου έχει μικρή κλίση. Έχετε το υπόψη σου για να μην επιβαρύνεις τα γόνατά σου υπερβολικά.

Ελλειπτικό: Απόφυγε τις υπερβολές

Μην επιλέγεις μεγάλες ταχύτητες, γιατί μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο. Η σωστή ταχύτητα περιστροφής θα πρέπει να είναι γύρω στις 60 – 80 περιστροφές το λεπτό. Κράτα το σώμα σου σε ευθεία θέση, με σφιγμένους τους κοιλαικούς, ώστε να έχεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να μειώσεις την πίεση στη μέση σου. Για να αποφύγεις την πίεση στους ώμους κράτα τους αγκώνες στο πλάι.

Μυστικό: Να μοιράζεις τη δύναμή σου αρμονικά στα χέρια και τα πόδια και να προσπαθείς να κρατάς ένα σταθερό τέμπο.

Κωπηλατική: Μην επιβαρύνεις μέση και βραχίονες

Η κωπηλασία είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές άσκησης αφού γυμνάζονται ταυτόχρονα και το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος. Τα rowing machines σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέγεις µόνος σου την ένταση, τον ρυθµό, το εύρος και τη διάρκεια της άσκησης. Το μυστικό για σωστή άσκηση είναι να αρχίσεις σπρώχνοντας με τα πόδια και να συνεχίσεις να τραβάς με το πάνω μέρος του κορμού σου. Έτσι θα κάνεις πιο δυνατή κάθε σου κίνηση αποφεύγοντας παράλληλα να επιβαρύνεις τη μέση σου. Θα πρέπει να εστιάσεις στο ρυθμό και το σωστό συντονισμό χεριών – ποδιών. Η σωστή θέση είναι εξίσου καθοριστική για τ ην επιτυχία της άσκησης. Μην καμπουριάζεις γιατί με το σκύψιμο το βάρος περνά στη σπονδυλική στήλη. Δώσε προσοχή στη θέση των χεριών και των ποδιών σου. Δέσε καλά τα πόδια σου με τις δέστρες προκειμένου να εξασκηθείς με μεγαλύτερη σταθερότητα. Κράτα τα κουπιά απαλά και μην τα σφίγγεις, έτσι δεν θα κουράσεις το βραχίονά σου.

Το μυστικό: Να εκπνέεις μόνον όταν τραβάς. Σκέψου ότι η εκπνοή πρέπει να γίνεται στη φάση της άσκησης που απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια.