Fitness

Πώς τα συμπιεστικά γάμπας σε κάνουν καλύτερο δρομέα

Τα ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης και τα συμπιεστικά γάμπας ενισχύουν την απόδοσή σου επειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος, άρα και τη μεταβίβαση του οξυγόνου στους μυς, κάτι που είναι απαραίτητο για αποδοτικότερη άσκηση.

 

Μπορεί να έχεις δει δρομείς να φορούν ψηλές κάλτσες ή κάτι σαν γκέτες και να αναρωτιέσαι αν αυτό είναι κάποιο είδος μόδας. Μπορεί να έχεις ακούσει ακόμη και τον όρο «συμπίεση» και αναρωτήθηκες γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από αυτόν τον τύπο αθλητικών ενδυμάτων και αν είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς να φορέσεις και εσύ. Σε αυτό το άρθρο εστιάζουμε στα συμπιεστικά γάμπας: σε κάνουν ή όχι καλύτερο δρομέα;

Πώς λειτουργεί η συμπίεση;

Η επίδραση της συμπίεσης υποδηλώνει ότι η απόδοση αντοχής βελτιώνεται με τη χρήση ρούχων συμπίεσης, αλλά πώς λειτουργεί; Τα συμπιεστικά γάμπας χρησιμοποιούν διαβαθμισμένη συμπίεση, είναι κατασκευασμένα χωρίς ραφές για την αύξηση της κυκλοφορίας στα άκρα. Αυτό σημαίνει ότι ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα εξωτερικά μέρη, όπως στους αστραγάλους, και μειώνουν σταδιακά αυτήν την πίεση καθώς κινείται προς τα πάνω. Έτσι αποβάλλονται καλύτερα τα διάφορα ανεπιθύμητα «βιοχημικά απόβλητα», μειώνοντας την κούραση και βελτιώνοντας την αποκατάσταση.

Τι γίνεται με το γαλακτικό οξύ;

Όταν γυμνάζεσαι το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια και διαλύει μόρια για να το πάρει. Το γαλακτικό οξύ είναι ένα από αυτά τα μόρια που απελευθερώνονται. Μικρές ποσότητες γαλακτικού οξέος αποτελούν μια καλή προσωρινή πηγή ενέργειας, μειώνοντας την κόπωση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Ωστόσο, το γαλακτικό οξύ βοηθά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Η αύξηση της οξύτητας των κυττάρων μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στους μυς, επιβραδύνοντας την ικανότητά τους να συνεχίσουν. Συνήθως χρειάζονται 30-60 λεπτά για να καθαριστούν μετά την άσκηση.

Η συμπίεση μειώνει την παραγωγή γαλακτικού οξέος, που σημαίνει ότι οι μύες σου μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο με λιγότερη βλάβη (και λιγότερο πόνο). Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό γρηγορότερα, μειώνοντας την πιθανότητα καθυστερημένου μυικού πόνου ή κάματου (DOMS).

Πώς νιώθεις τη συμπίεση;

Όταν αγοράζεις ρούχα συμπίεσης, θα παρατηρήσεις ότι το συνιστώμενο μέγεθος δεν καθορίζεται από τις κανονικές σου μετρήσεις αλλά από τον ΔΜΣ, χρησιμοποιώντας το ύψος και το βάρος σου για να ταιριάζει σωστά στο σώμα σου.

Έχουν σφιχτή εφαρμογή, πολύ πιο σφιχτή από τα κανονικά καλσόν, αλλά δεν είναι επώδυνα ή περιοριστικά για την κίνησή σου. Πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στο σώμα σου γιατί αν είναι πολύ σφιχτά μπορεί να αποτρέψουν την σωστή κυκλοφορία.

Το πιο σημαντικό, τα συμπιεστικά γάμπας πρέπει να είναι άνετα. Δοκίμασε κάποια για να βρεις την τέλεια εφαρμογή.

Συμπιεστικά γάμπας: γιατί να τα χρησιμοποιήσεις

Κάνουν γρηγορότερη αποκατάσταση

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη από τη χρήση συμπιεστικών γάμπας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος είναι η ταχύτητα με την οποία αναρρώνεις μετά την προπόνηση.

Ο πόνος που νιώθεις τις ώρες και τις ημέρες μετά το τρέξιμο είναι το αποτέλεσμα μικροτραυματισμού στους μυς και τον συνδετικό ιστό που προκαλεί φλεγμονή. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος μειώνει το πρήξιμο των μυών βοηθώντας τους να επιδιορθωθούν και να αποκατασταθούν γρηγορότερα.

Μειώνουν τη μυϊκή κόπωση

Μειώνοντας την ταλάντωση των μυών από την πρόσκρουση, τα πόδια σου είναι λιγότερο πιθανό να είναι κουρασμένα, μειώνοντας παράλληλα τη βλάβη των μαλακών ιστών και επιταχύνοντας την αποκατάστασή σου.

Βελτιώνουν την κυκλοφορία

Η βελτίωση της κυκλοφορίας παρέχει περισσότερο οξυγόνο στους ενεργούς μυς, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να προπονηθείς σκληρότερα για περισσότερο χρόνο.

Μειώνουν τις κράμπες

Με βελτιωμένη κυκλοφορία, το σώμα σου είναι σε θέση να απομακρύνει το γαλακτικό οξύ και τα απόβλητα μεταβολισμού, δίνοντάς σου περισσότερη δύναμη και μειώνοντας τις κράμπες μετά το τρέξιμο.

Μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού

Τα συμπιεστικά γάμπας θέτουν ελεγχόμενη πίεση σε βασικές περιοχές, μειώνοντας την πίεση, ενισχύοντας τη ροή του αίματος και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο θλάσης/τραυματισμού του μυ (τενοντίτιδα/περιοστίτιδα).

Ελέγχουν τη θερμοκρασία

Αυξάνουν πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του μυ (κατά την προθέρμανση) βελτιώνοντας έτσι την απόδοσή σου. Τα τεχνικά υφάσματα που περιέχουν γενικά τα ρούχα συμπίεσης αναπνέουν, διατηρώντας σε στεγνό, άνετο και δροσερό.