Fitness

Πώς να ενεργοποιήσεις το μυαλό σου για να ασκηθείς

Δεν μπορείς να είσαι συνεπής σε μία προπόνηση; Η προπόνησή σου έχει πιάσει πλατό; Δεν είσαι τόσο ενθουσιασμένος όπως κάποτε και δεν έχεις κίνητρο; Καιρός να ενεργοποιήσεις το μυαλό σου!

Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με το σώμα σου εάν δεν το έχει υπαγορεύσεις πρώτα το μυαλό σου! Αυτό συμβαίνει επειδή το κεντρικό νευρικό σύστημα κυβερνά κυριολεκτικά τα πάντα. Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες εντοπίστηκε σημείο στον εγκέφαλο που συνδέεται άμεσα με την όρεξη που έχουμε για άσκηση. Οι έρευνες των επιστημόνων του Κέντρου Ερευνών του Ινστιτούτου του Σιάτλ έγιναν σε ποντίκια και αυτό που προέκυψε είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή στον εγκέφαλο των τρωκτικών που ελέγχει την επιθυμία να ασκηθούν.

Εάν θέλεις να ενεργοποιήσεις το μυαλό σου για να ασκηθείς αυτές οι συμβουλές από τον ψυχολόγο Πάτροκλο Παπαδάκη θα σε βοηθήσουν.

1 Κάνε τις τρεις ερωτήσεις

Ο Einstein έλεγε «τίποτα δεν συμβαίνει αν δεν κινηθεί κάτι.» Αλλά το να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, κάποιες φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Αν δεν έχεις διάθεση για γυμναστική κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: «Τι θέλει το σώμα μου;» Το μυαλό σου έχει την απάντηση. Φυσικά, η απάντηση μπορεί να είναι ότι το σώμα σου θέλει να καθίσει στον καναπέ και να λιώσει στο Netflix. Και άφησέ το να το κάνει.

Μετά από δύο ημέρες ξαναρώτησε τον εαυτό σου «Τι θέλει το σώμα μου;» Μπορεί να θέλει να κάνει γιόγκα ή βάρη. Ή μια προπόνηση με άλματα, ή να χορέψει ή απλώς να κάνει μεγάλους περιπάτους. Εστίασε στους εύκολους τρόπους για να αυξήσεις το επίπεδο δραστηριότητάς σου, όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή ακόμα και βόλτες γύρω από το σπίτι. Οτιδήποτε σε κάνει να κινηθείς θα λειτουργήσει.

Όταν περάσουν τρεις βδομάδες κάνε στον εαυτό σου την ίδια ερώτηση και θα διαπιστώσεις ότι έχει ήδη βάλει στόχο να κάνεις περισσότερα πράγματα.

2 Απόφυγε τη νοοτροπία «όλα ή τίποτα»

Δεν χρειάζεται να περάσεις ώρες σε ένα γυμναστήριο ή να αναγκάσεις τον εαυτό σου να κάνει μονότονες ή επώδυνες ασκήσεις που δεν σου αρέσουν. Λίγη εξάσκηση είναι καλύτερη από την καθόλου εξάσκηση. Μάλιστα, προσθέτοντας απλώς ασκήσεις μέτριας έντασης στην εβδομαδιαία προπόνησή σου αυτό μπορεί να επιδράσει θετικά στην υγεία σου.

Αντί να επικεντρωθείς σε μεγαλύτερους και αόριστους στόχους όρισε μικρότερους στόχους, που θα σε βοηθήσουν να γιορτάσεις τις μικρότερες νίκες, όπως π.χ. να χάσεις το 5% του βάρους σου ή να τρέξεις τρία χιλιόμετρα χωρίς να σταματήσεις.

Να θυμάσαι ότι όταν νιώθεις ότι έχεις χάσει το κίνητρό σου, κάνε μικρά βήματα, ακόμα και αν δεν θέλεις. Όσο εισπράττεις τα οφέλη από τα μικρά βήματα που κάνεις, το κίνητρό σου ενεργοποιείται και σε κάνει να προχωρήσεις μπροστά.

Κάνε το Τεστ: Εσύ για ποιον λόγο γυμνάζεσαι;

3 Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου

Οι έρευνες δείχνουν ότι η αυτοσυγκέντρωση αυξάνει την πιθανότητα να πετύχεις σε κάθε προσπάθεια. Έτσι, μην τα βάζεις με τον εαυτό σου για το κακό επίπεδο φυσικής κατάστασης ή την υποτιθέμενη έλλειψη θέλησης. Το μόνο που θα κάνεις είναι να αποθαρρυνθείς. Μίλα στον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που θα μιλούσες σε έναν φίλο σου. Μίλησέ του με συμπόνοια. Δείξε στον εαυτό σου υπομονή και κατανόηση.

Ξεκόλλα από τις αρνητικές σκέψεις κι άρχισε να κάνεις κάτι θετικό, π.χ. ένα χρονοδιάγραμμα με τους επόμενους στόχους σου. Βγάλε τον δίσκο από το μυαλό σου που λέει «Είναι πολύ δύσκολο!» και αντικατάστησε το με το «Μπορώ να το κάνω!»

Επίσης δες τα λάθη του παρελθόντος και τις κακές σου επιλογές και εξέλιξέ τα ως ευκαιρίες μάθησης και ανάπτυξης.

4 Έλεγξε τις προσδοκίες σου

Όχι εκείνο το six pack δεν θα το αποκτήσεις σε ένα μήνα. Sorry. Δεν μπορείς να μεταμορφώσεις το σώμα σου εν μία νυκτί. Περιμένοντας να κάνεις πάρα πολλά, πολύ σύντομα αυτό μόνον σε απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει. Προσπάθησε να μην αποθαρρύνεσαι από αυτά που δεν μπορείς να καταφέρεις ακόμη ή πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να πετύχεις τους στόχους σου στο γυμναστήριο.

Αντί να εμμένεις στο αποτέλεσμα, επικεντρώσου στη συνέπεια.

Ενώ οι βελτιώσεις στο επίπεδο της διάθεσης και της ενέργειας μπορεί να συμβούν γρήγορα, η καλή φυσική κατάσταση θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.

5 Σκέψου τα οφέλη, όχι τις δυσκολίες

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι σκεφτόμαστε πόσο δύσκολο είναι κάτι. Η άσκηση φαίνεται πολύ δύσκολη! Και μόνο που το σκέφτεσαι, κουράζεσαι. Αντί να σκέφτεσαι όμως πόσο δύσκολο είναι κάτι, σκέψου τι θα κερδίσεις από αυτό. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεσαι πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η άσκηση, εστίασε στο πόσο καλά θα νιώσεις όταν τελειώσεις, και στο ότι θα είσαι πιο υγιής και θα έχεις ένα καλλίγραμμο σώμα μακροπρόθεσμα.

Διάβασε ακόμη: 35 τρόποι για να σηκωθείς από τον καναπέ σου και να γυμναστείς (ακόμη κι αν δεν θέλεις)

6 Χαλάρωσε το μυαλό σου

Πήγαινε διακοπές για λίγες μέρες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες φθείρουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και βλάπτουν τον ιππόκαμπο. Το στρες έχει τεράστια επίδραση στη γυμναστική σου, όπως και άλλοι παράγοντες στην προπόνησή σου, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο δημιουργούν κόπωση στο νευρικό σύστημα και απελευθερώνουν για χρήση τις ορμόνες που χρειάζεσαι για την προπόνηση. Επιπλέον, εάν δεν τρως σωστά δεν ανακάμπτεις και σωστά και δεν μπορείς να αποδώσεις.

Ξεκουράσου και όταν νιώσεις έτοιμος γυμνάσου. Η άσκηση θα σε ανεβάσει ψυχολογικά και θα επιβραδύνει την παραγωγή αυτών των ορμονών.

Βάλε στοίχημα με τον εαυτό σου. Αν χάσεις, πληρώνεις. Δεν είναι μόνο ένα έξυπνο τρικ. Μελέτη στο ιατρικό περιοδικό JAMA διαπίστωσε όσοι είχαν οικονομικό κίνητρο έτρωγαν πιο σωστά και έκαναν γυμναστική τακτικά.