Fitness

Πώς να διαλέξεις έναν σάκο του μποξ;

Αν ασχολείσαι με την πυγμαχία «χτύπα» ένα σάκο του μποξ στο σπίτι σου!

 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί σάκοι του μποξ με βάση το άθλημα στο οποίο συμμετέχεις και τους προπονητικούς σου στόχους. Ο μεγάλος σάκος πυγμαχίας που κρέμεται από την οροφή είναι ιδανικός για τη βελτίωση της συνολικής σου τεχνικής αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλος για έναν αθλητή που θέλει να βελτιώσει την ταχύτητα, τα αντανακλαστικά και το χρόνο αντίδρασης. Ένα «αχλάδι» (speed bag) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λακτίσματα. Ο σωστός σάκος για kickboxing μπορεί να μην είναι ο καλύτερος για κάποιον που κάνει Muay Thai και ούτω καθεξής. Υπάρχουν πολλοί σάκοι πυγμαχίας για να επιλέξεις ανάλογα με τον στόχο σου, το άθλημα και τον προϋπολογισμό σου.

Σάκος του μποξ: πώς να τον διαλέξεις

Ο βασικός παράγοντας για την επιλογή του μεγέθους του σάκου είναι η ηλικία και το μέγεθος του αθλητή. Ακριβώς όπως σε έναν πραγματικό αγώνα όπου ο αντίπαλος είναι στο ίδιο ύψος και βάρος με σένα, έτσι και ο σάκος του μποξ πρέπει να σου ταιριάζει. Οι σάκοι του μποξ διατίθενται σε διάφορα μεγέθη που κυμαίνονται από 70 εκ. έως 1,80 μ. και βάρη που κυμαίνονται από 20 κιλά έως 70 κιλά. Θα βρεις σάκους σε διάφορα ύψη, πλάτη και βάρη. Ορισμένοι σάκοι διαθέτουν ενσωματωμένους μηχανισμούς που σου επιτρέπουν να προσαρμόσεις το βάρος ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Ο γενικός κανόνας για το μέγεθος ενός βαρύ σάκου είναι ότι πρέπει να είναι περίπου το μισό του βάρους σου. Οι βαρείς σάκοι μήκους 1- 1,20 μ. είναι συνήθως επαρκείς για ενήλικες.

Από τι υλικά είναι κατασκευασμένος;

Γενικά, οι σάκοι πυγμαχίας είναι κατασκευασμένοι είτε από δέρμα είτε από συνθετικό υλικό, όπως βινύλιο ή πλαστικό. Οι δερμάτινοι σάκοι είναι οι πιο παραδοσιακοί και εξακολουθούν να είναι αναμφισβήτητα το χρυσό πρότυπο επειδή είναι απίστευτα ανθεκτικοί και άνετοι, για να μην αναφέρουμε και την κλασική αισθητική.

Αν και το δέρμα είναι πιο ακριβό από τα τεχνητά υλικά, πολλές μάρκες χρησιμοποιούν συνθετικό δέρμα που προσφέρει την αίσθηση δέρματος χωρίς το υψηλό κόστος.

Ωστόσο, οι συνθετικοί σάκοι έχουν κάποια πλεονεκτήματα, ειδικά σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, το βινύλιο και το πλαστικό μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε υγρούς χώρους, επειδή είναι πιο ανθεκτικά στην ανάπτυξη μούχλας.

Τι περιέχουν στη γέμισή τους;

Το τελευταίο ζήτημα στην επιλογή σάκου είναι το γέμισμα, δηλαδή τι υλικό υπάρχει μέσα. Το γέμισμα καθορίζει τη σταθερότητα, την άνεση, το βάρος και ακόμη και το κόστος του σάκου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σάκος είναι προγεμισμένος, αλλά ίσως χρειαστεί να αγοράσεις γέμισμα για έναν σάκο που πωλήθηκε άδειος ή να τον ξαναγεμίσεις, αν είχες διαρροή ή εάν το γέμισμα έχει αρχίσει να αποσυντίθεται. Τα πιο δημοφιλή γεμίσματα είναι:

  • Άμμος:  Είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα που θέλουν μέγιστο βάρος στο σάκο τους. Με την άμμο ξανά γεμίζεις εύκολα τον σάκο και, σε αντίθεση με το νερό, δεν θα προκαλέσει χάος εάν χυθεί. Από την άλλη πλευρά, η άμμος τείνει να αλλάζει σκληρότητα εάν εκτίθεται σε υγρασία.
  • Νερό: Οι βαρείς σάκοι γεμάτοι με νερό είναι βολικοί, καθώς έχουμε νερό κοντά μας. Οι σάκοι νερού είναι πιο αξιόπιστοι και ασφαλέστεροι. Το χτύπημα σε αυτούς είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό γιατί το κέλυφος υποχωρεί τόσο όσο θα υποχωρούσε εάν χτυπούσες άνθρωπο! Συνήθως έχουν βιδωτό πώμα ασφαλείας που βρίσκεται ψηλότερα και εμποδίζει τυχόν διαρροές.
  • Αέρα: Συχνά χρησιμοποιείται σε σάκους ταχύτητας και διπλούς σάκους. Ο αέρας είναι ένα φθηνό και βολικό γέμισμα για όσους χρειάζονται μια επιλογή ελαφρύτερου βάρους. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι φουσκωτοί σάκοι τείνουν να ξεφουσκώνουν ελαφρώς με συνεχή χρήση, οπότε θα πρέπει να ξαναγεμίζονται τακτικά.
  • Ύφασμα: Οι σάκοι που χρησιμοποιούν υφάσματα είναι ιδανικοί εάν θέλεις να  μειώσεις τη μυϊκή πίεση στον καρπό, τους αγκώνες και τους ώμους. Το υλικό είναι σχετικά μαλακό και ελαφρύ, που προσφέρει καλύτερη απορροφητικότητα και φυσικά ασφαλέστερη προπόνηση. Οι περισσότεροι κλασικοί και βαρείς σάκοι muay ταϊλανδέζικου στιλ χρησιμοποιούν συνδυασμό υφασμάτων και γεμίσματος άμμου για να παρέχουν τη σωστή ποσότητα βάρους και αίσθηση πρόσκρουσης.

Σάκοι του μποξ: τα πιο γνωστά είδη

Heavy bag – μεγάλος σάκος γεμάτος

Αυτοί οι μεγάλοι σάκοι βαρέως τύπου είναι συνήθως αναρτημένοι από την οροφή έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν πολλά χτυπήματα. Έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της συνολικής τεχνικής και των λακτισμάτων. Οι «τυπικοί» σάκοι είναι κυλινδρικοί, αλλά διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Ζυγίζουν μεταξύ 15 και 90 κιλών και συνήθως κρέμονται με αλυσίδα ή σχοινί.

Ιδανικός για: MMA, Muay Thai, καράτε και άλλα.

Άλλοι τύποι βαρέων σάκων είναι:

  • Στρογγυλός σάκος οροφής: Οι κοντοί, σφαιρικοί σάκοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξασκηθείς σε ορισμένες τεχνικές και να τελειοποιήσεις πιο στοχευμένες κλωτσιές και γροθιές ενώ βοηθάει να βελτιώσεις την ευελιξία σου και τα χτυπήματα που δεν μπορείς να εκτελέσεις σε κανονικό σάκο μποξ.
  • Angle Heavy Bag: Ο βαρύς σάκος έχει συνήθως στο πάνω μέρος μεγαλύτερο πλάτος και πιο λεπτό κορμό κάτω. Αυτό το είδος σου επιτρέπει να ρίχνεις καλύτερα ντιρέκτ χτυπήματα, hooks, uppercuts and body shots.
  • Βαρύς σάκος με δύο άκρα: Διαθέτει δύο γωνίες – σκέψου το σχήμα κλεψύδρας. Το πλεονέκτημα αυτού είναι ότι σου επιτρέπει να κάνεις συνδυασμούς σώματος-κεφαλής, καθώς το σχήμα του σάκου μιμείται περίπου αυτή του αντιπάλου.

Σάκος σε βάση

Οι ανεξάρτητοι σάκοι δεν απαιτούν κανένα είδος σταθερού συστήματος στήριξης. Ενώ οι περισσότεροι σάκοι χρειάζεται να κρεμαστούν από την οροφή ή να στερεωθούν στον τοίχο, οι ελεύθεροι σάκοι είναι τοποθετημένοι σε μια βαριά, ανθεκτική βάση. Αυτό τους επιτρέπει να τοποθετούνται οπουδήποτε. Συνήθως αυτοί οι τύποι έχουν σχεδιασμό με ελατήριο, έτσι ώστε ο σάκος να επιστρέφει στον αθλητή όταν χτυπηθεί. Αυτός ο τύπος ανάκρουσης προσφέρει μια πολύ διαφορετική ταχύτητα και κίνηση από ότι θα περίμενε κανείς από έναν κλασικό σάκο, προσφέροντας μια διαφορετική πρόκληση στον αθλητή.

Ιδανικός για: πλάγια και κυκλικά λακτίσματα, που είναι συχνά στο Muay Thai και άλλες μικτές πολεμικές τέχνες. Είναι ιδανικός για χρήση στο σπίτι όπου δεν υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης από την οροφή.

Σάκος ταχύτητας (speed bag)

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο σάκος ταχύτητας προορίζεται για να βοηθήσει τους αθλητές να βελτιώσουν τις γρήγορες γροθιές τους, βοηθώντας με δύναμη, χρονισμό, αντοχή και συγκεκριμένους στόχους, όπως να μάθουν να κρατούν τα χέρια τους ή να χτίσουν δύναμη στους ώμους. Οι σάκοι ταχύτητας είναι συνήθως φουσκωτοί και αναρτώνται συχνά από την οροφή ή τον τοίχο. Έχουν σφαιρικό σχήμα ή αχλαδιού.

Ιδανικός: για την κλασική προπόνηση της πυγμαχίας.

Σάκος με δύο άκρες

Ο σάκος με δύο άκρες έχει σκοπό να βοηθήσει τους αθλητές να γυμνάσουν τα αντανακλαστικά, να βελτιώσουν την ταχύτητα και το συντονισμό χεριών / ματιών, και την αποτελεσματικότητα που προκαλεί μια αίσθηση χρονισμού και ρυθμού. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με τις ανάγκες του αθλητή και μπορούν να τοποθετηθούν από τοίχο ή οροφή.

Σάκος Uppercut

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σάκος uppercut είναι μοναδικά σχεδιασμένος για πιο στοχευμένη εξάσκηση στα uppercuts. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ντιρέκτ χτυπήματα, τζαμπ, κροσέ, χουκ κ.ά. Σάκοι αυτού του είδους μπορούν να τοποθετηθούν στον τοίχο ή στην οροφή, ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθός τους.

Ψεύτικο ομοίωμα / παλαιστική κούκλα

Αναμφισβήτητα οι πιο ζωντανοί σάκοι που μοιάζουν με ανθρώπινο αντίπαλο. Δεν τοποθετούνται στον τοίχο ή στην οροφή και δεν έχουν βάση, γεγονός που σου επιτρέπει να τελειοποιήσεις τις βολές, τα takedowns, τις υποταγές και τις τεχνικές grappling. Μάλιστα τα χέρια είναι ευκίνητα για ασκήσεις αυτοάμυνας και για ελιγμούς στις τεχνικές υποταγής που χρησιμοποιούνται συνήθως στην πάλη και τις MMA, συμπεριλαμβανομένων των jiu-jitsu και τζούντο.

Επιτοίχιος σάκος

Ο επιτοίχιος σάκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ευρύ φάσμα προπονητικών τεχνικών. Σε αντίθεση με τους κλασσικούς σάκους, αυτός είναι τοποθετείται στον τοίχο ώστε να μπορείς να προπονείς τα κροσέ σου, τα direct σου και τα uppercut! Ο επιτοίχιος στόχος περιέχει συνήθως περιοχές σε άλλο χρώμα ώστε να μπορείς να σημαδεύεις ευκολότερα. Είναι μια καλή επιλογή σε περιβάλλοντα όπου η τυπική τοποθέτηση στην οροφή δεν είναι επιλογή.