Fitness

Πως να ανεβάσεις κατακόρυφα την απόδοσή σου

Ενώ ασχολείστε ερασιτεχνικά με ένα άθλημα για χρόνια, ξαφνικά βλέπετε πως έχετε μείνει στάσιμος. Αναρωτιέστε δηλαδή, αν υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες βελτίωσης ή αν φτάσατε το pick της απόδοσης και τεχνικής σας. Η γνώμη μας είναι πως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και μια καλή λύση, ώστε να βγείτε από το τέλμα, είναι να συνεργαστείτε με κάποιον επαγγελματία προπονητή.

Αν σκέφτεστε το κόστος, μάλλον δεν έχετε καταλάβει που το πάμε. Δεν είναι υποχρεωτικό να προπονήστε με τον προπονητή, κάθε φορά που ασχολείστε με το αγαπημένο σας άθλημα. Μία-δύο φορές τον μήνα μπορεί να είναι αρκετές για να σας υποδείξει τα λάθη σας, να δει ίσως τους χρόνους σας ή να αναλύσει κάποια από τα στοιχεία που του στείλατε σχετικά με την απόδοσή σας.

Από την προσωπική μας εμπειρία, η προπόνηση με κάποιον επαγγελματία μας ωφελεί διότι:

1. Ο αθλητής είναι πιο συγκεντρωμένος στην προπόνηση.

2. Χρειάζεται λιγότερη προπόνηση απ'ότι πριν, λόγω της χαώδους διαφοράς ποιότητας στην προπόνηση.

3. Δεν τραυματίζεσαι τόσο συχνά, λόγω της καλύτερης τεχνικής και γιατί δεν το παρακάνεις από ενθουσιασμό ή «τρέλα».

4. Έχεις κάποιον να δίνεις αναφορά για τις επιδόσεις σου, οπότε αυτομάτως γίνεσαι πιο σοβαρός.

5. Έχεις ένα πιο σαφές πρόγραμμα. Π.χ. Δευτέρα-Πέμπτη-Σάββατο προπόνηση, οπότε οργανώσεις τον προσωπικό και επαγγελματικό σου χρόνο καλύτερα.

6. Μπορεί να σε συμβουλέψει σε θέματα διατροφής.

7. Χάρη στην τεχνολογία, ειδικά ρολόγια, GPS και gadgets, μπορείς ακόμα και να κάνεις απομακρυσμένη προπόνηση, μόνο στέλνοντας για ανάλυση τα στατιστικά σου.

8. Θα σε βοηθήσει σε θέματα ενδυνάμωσης και αναπνοής. Τομείς που δεν είμαστε απολύτως ειδικοί ως ερασιτέχνες.

Πως αρχίζουμε; Στην αρχή θα πάτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο για εργομετρικές εξετάσεις, ώστε να ξέρει ο προπονητής σε τι επίπεδο βρίσκεστε την δεδομένη στιγμή. Ύστερα θα αρχίσει να κάνει την δουλειά του: να σας κάνει καλύτερους.