Fitness

Ποιοι μύθοι απειλούν τη φυσική σου κατάσταση; (και διαιωνίζονται, ακόμη!)

Παντού υπάρχει ένας μύθος! Αλλά όταν πρόκειται για τη φυσική σου κατάσταση και την υγεία σου είναι καλό να ξεχωρίζεις τον μύθο από την αλήθεια.

 

Η έκρηξη της ευεξίας λόγω πανδημίας ως κυρίαρχης τάσης έχει φέρει θετικές αλλαγές: πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή, περισσότερες ασκήσεις στο σπίτι και ενδιαφέρον για αυτοφροντίδα. Αλλά το έντονο ενδιαφέρον για την υγεία μας άνοιξε επίσης την πύλη για πληροφορίες –ιδιαίτερα σχετικά με τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση– που δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την άσκηση, που μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την αλήθεια από τον μύθο. Από τη σημασία της διάτασης πριν από την προπόνηση μέχρι τον πόνο μετά την προπόνηση, οι πιο συχνοί μύθοι βλάπτουν την υγεία και τη φυσική σου κατάσταση.

Μύθος: Πρέπει να τρως υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης για να χτίσεις μυς

Η αλήθεια: Ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι το μόνο που χρειάζεσαι.

Μύθος: Πρέπει να κάνεις διατάσεις πριν από την προπόνηση

Η αλήθεια: Η επιστήμη των διατάσεων μπορεί να μπερδεύει τον μέσο άνθρωπο, καθώς μια καλή αναζήτηση στη Google έχει ως αποτέλεσμα αρκετά αντικρουόμενες πληροφορίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κύριο όφελος των διατάσεων είναι η διατήρηση ή η αύξηση του εύρους κίνησης. Τι γίνεται με την πρόληψη τραυματισμών και τη βελτιωμένη απόδοση; Η επιστήμη είναι λίγο αναποφάσιστη σε αυτά τα δύο πράγματα, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν κέρδη και βελτιώσεις.

Οι διατάσεις για τους σφιχτούς μυς είναι ένας τρόπος να χαλαρώσουν, αλλά πρόσφατα το τέντωμα ενός «κρύου» σώματος θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν οι άνθρωποι αναγκάζουν τους κρύους μυς τους να χαλαρώσουν με την υπερβολική έκταση, ένα κύμα γλυκοκορτικοειδών (ορμόνες του στρες) πλημμυρίζουν το σώμα, η οποία είναι η αντίθετη αντίδραση που αναμένεται για όσους προσπαθούν να χαλαρώσουν μια σφιγμένη περιοχή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσεις απευθείας την προπόνησή σου. Αντίθετα, κάνε προθέρμανση η οποία θα περιλαμβάνει αερόβια για να ζεστάνει το σώμα και να αυξήσει το κυκλοφορικό (οπουδήποτε, από 5 έως 15 λεπτά, που να έχει ως αποτέλεσμα ήπια εφίδρωση), ακολουθούμενο από μια σειρά δυναμικών ασκήσεων για την εκκίνηση και stretching του εύρους κίνησης που χρησιμοποιείς στην άσκηση.

Μύθος: Η προπόνηση HIIT είναι ένα μαγικό χάπι για την απώλεια λίπους

Η αλήθεια: Είναι μια άποψη. Εάν είσαι αρχάριος, θα πρέπει να αποκτήσεις καλή φυσική κατάσταση επειδή η HIIT είναι πολύ δύσκολη για το σώμα.

Μύθος: Το τρέξιμο σε διάδρομο ασκεί λιγότερη πίεση στα γόνατά σου από το τρέξιμο στο δρόμο

Η αλήθεια: Μπορεί να πιστεύεις ότι το να καταγράφεις τα χιλιόμετρα στο διάδρομο είναι λιγότερο επιβαρυντικό για τις αρθρώσεις σου από το να τρέχεις στο πεζοδρόμιο – αλλά αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Θεωρητικά ένας διάδρομος μπορεί να προσφέρει περισσότερα από το τρέξιμο στο δρόμο. Η επιστήμη πίσω από αυτό λέει ότι το είδος της επιφάνειας μπορεί να βοηθήσει στη διασπορά των κάθετων δυνάμεων του σώματος, μειώνοντας την πρόσκρουση στα γόνατά σου. Ωστόσο, η επιστήμη έχει δείξει μια αμελητέα διαφορά στο πως μπορεί να επηρεάσει ο διάδρομος τα γόνατα σε σχέση με το τρέξιμο σε άσφαλτο. Επιπλέον, ενώ ένας διάδρομος μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λιγότερη επιβάρυνση στα γόνατά σου, έχει αποδειχθεί ότι προσθέτει επιπλέον στρες στον αχίλλειο τένοντα και σε άλλους μυς, συνδέσμους και τένοντες της κάτω κνήμης. Αυτό που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι οι λεπτές μικρο-ρυθμίσεις που κάνει το σώμα σου όταν βρίσκεται πάνω του. Δεδομένου ότι αυτές οι καταπονήσεις είναι μικρές αλλά σταθερές, οδηγούν και αυτές στη φθορά των γονάτων. Επίσης όταν πρόκειται για διάδρομο και τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους, το ένα δεν είναι καλύτερο από το άλλο, είναι απλά διαφορετικά. Άλλαζε την επιφάνεια στην οποία προπονείσαι για να επωφεληθείς από τα πλεονεκτήματα που παρέχει το καθένα.

Μύθος: Η αερόβια με άδειο στομάχι είναι πιο αποτελεσματική από το γεμάτο στομάχι

Η αλήθεια: Δεν είναι. Δεν έχει σημασία αν το κάνεις με άδειο στομάχι ή μετά το φαγητό. Απλώς κάνε το!

Μύθος: Η άρση βαρών αυξάνει τον όγκο, κυρίως στις γυναίκες

Η αλήθεια: Αυτό πρέπει να είναι ένα από τους χειρότερους μύθους της γυμναστικής στον πλανήτη και δεν οφείλεται μόνο στην παραπληροφόρηση, αλλά στο γεγονός ότι απομακρύνει πολλούς ανθρώπους να ασκηθούν με μία από τις πιο ευεργετικές ασκήσεις: την άρση βαρών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η άρση βαρών ήταν στο προσκήνιο από bodybuilders, δυνατούς άνδρες και επαγγελματίες αθλητές. Αναπτύχθηκε ο εσφαλμένος κανόνας: σηκώνεις μεγάλα βάρη ελάχιστες φορές για μέγεθος και δύναμη και σηκώνεις λίγα βάρη πολλές φορές για να χάσεις βάρος. Είναι σημαντικό να καταρρίψουμε αυτόν τον μύθο γιατί η προπόνηση δύναμης είναι σημαντική για τη φυσική κατάσταση σε κάθε προπόνηση. Η άρση βαρών τακτικά (και κατάλληλα) θα βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σου, θα διατηρήσει τους τένοντες/αρθρώσεις/τους συνδέσμους σου ενεργούς, θα ενισχύσει το μεταβολισμό σου άρα και την καύση θερμίδων, θα ενισχύσει την καλή στάση του σώματος, θα μειώσει τους τραυματισμούς, θα αυξήσει την ενέργειά σου, θα ρυθμίσει τις ορμόνες σου που θα σε κάνουν πιο δυνατό. Η άρση βαρών εισχωρεί σε όλα τα συστήματα ενέργειας/κίνησης του σώματός σου ενώ το προκαλεί με τρόπο που αναγκάζει την ανταπόκριση όλων όσων αναφέρθηκαν. Αυτό που δεν θα κάνει η άρση βαρών είναι να σου δώσει ανεπιθύμητο όγκο, εκτός κι αν προπονείσαι ειδικά γι' αυτό. Ειδικά αν είσαι γυναίκα. Οι γυναίκες δεν έχουν αρκετή τεστοστερόνη στο σώμα τους για να γίνουν εξαιρετικά μυώδεις. Οι γυναικείες ορμόνες δεν ευνοούν την διόγκωση. Ουσιαστικά κανείς δεν θα γίνει ΠΟΤΕ «τυχαία» ογκώδης. Και η άρση βαρών σίγουρα θα κάνει τις γυναίκες να φαίνονται καλύτερες από ότι φαινόταν πριν την άρση βαρών.

Μύθος: Τα συμπληρώματα έχουν μεγάλη επίδραση στη διάπλαση

Η αλήθεια: Τα συμπληρώματα είναι συμπληρωματικά. Έχουν ορατό αντίκτυπο μόνο όταν η διατροφή και η προπόνησή σου έχουν πρόγραμμα.

Μύθος: Οι μύες σου θα μετατραπούν σε λίπος εάν σταματήσεις να γυμνάζεσαι

Η αλήθεια: Αυτός είναι ένας δημοφιλής μύθος εν μέρει λόγω μιας οπτικής ψευδαίσθησης. Εάν μεταβείς από έναν ενεργητικό τρόπο άσκησης που αυξάνει τη μυική μάζα σε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, υπάρχει μια μεταμόρφωση. Οι μύες γίνονται μικρότεροι και το σωματικό λίπος πιθανότατα θα αυξηθεί ανάλογα με τη διατροφή. Αυτό κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα οι μύες τους μετατρέπονται σε λίπος. Όμως οι μύες και το λίπος είναι δύο εντελώς διαφορετικά συστήματα ιστών με διαφορετικές λειτουργίες. Ο μυϊκός ιστός είναι αυτός που φτιάχνει μάζα και καίει συνεχώς θερμίδες. Ο λιπώδης ιστός είναι αυτός που δίνει δύναμη και αποθηκεύει την περίσσεια ενέργειας. Αν και η ενέργεια μοιράζεται μεταξύ των δύο συστημάτων, οι μύες δεν μετατρέπονται σε λίπος και το λίπος δεν μετατρέπεται σε μυς. Απλώς κινούνται πάνω-κάτω σε ένα φάσμα ανεξάρτητα και στις περισσότερες περιπτώσεις ταυτόχρονα. Η παρεξήγηση πιθανώς οφείλεται στο ότι όταν είναι κάποιος δεν γυμνάζεται, το μέγεθος των μυών και η παραγωγικότητά του μειώνονται. Οι παραμελημένοι μύες και η υπερκατανάλωση τροφής σύμφωνα με τις ενεργειακές απαιτήσεις του σώματός σου θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των λιποκυττάρων σου. Όταν το σώμα έχει περίσσεια καυσίμου, η επιλογή είναι να τα αποθηκεύσει ως «λίπος». Όταν υπάρχει αυξημένη αποθήκευση, τα λιποκύτταρά σου επεκτείνονται ή μεγαλώνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούνται νέα.

Μύθος: Οι «ασκήσεις κοιλιακών» κάνουν κοιλιακούς

Η αλήθεια: Οι κοιλιακοί σου θα φανούν όταν χάσεις το ενοχλητικό στρώμα λίπους από το στομάχι σου. Αυτό το κάνεις καίγοντας θερμίδες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασκήσεων κοιλιακών δεν καίει καθόλου θερμίδες. Είναι άχρηστοι.

Μύθος: Η γιόγκα καίει θερμίδες

Η αλήθεια: Το κάνει, αλλά όχι τόσες πολλές για να φανεί η διαφορά.

Μύθος: Εάν δεν πονάς μετά την προπόνηση, δεν προπονήθηκες αρκετά σκληρά

Η αλήθεια: Ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είσαι εξοικειωμένος με αυτόν τον καυστικό μυικό πόνο που μπορεί να επιδεινωθεί αφού πιέσεις τον εαυτό σου σκληρά στην προπόνηση. Οι περισσότεροι παραδέχονται ότι το να πονάνε μετά την προπόνηση είναι σημάδι ότι πρέπει να είναι σε καλύτερη φόρμα. Οι άνθρωποι μπερδεύονται όμως όταν ένα δυνατό και φαινομενικά σε φόρμα άτομο πονάει. Αυτό το άτομο δεν είναι σε καλή φόρμα; Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο πόνος είναι πιθανόν αποτέλεσμα της υπερβολικής προπόνησης των μεγάλων μυικών ομάδων, που είναι οι μεγαλύτεροι μύες του σώματος, όπως ο τετρακέφαλος και ο δικέφαλος μυς. Η αδρεναλίνη μπαίνει κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Απέναντι από τους μεγάλους μυς είναι η υποστηρικτική ομάδα, οι μύες που είναι υπεύθυνοι για την υποστήριξη της κινητικότητας του σώματος. Οι μύες είναι το θεμέλιο του πυρήνα και υποστηρίζουν τη συνολική δύναμη του σώματος. Όλοι αυτοί οι μύες υποστηρίζουν και σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια της κίνησης. Έτσι, στο σύστημα αυτό εντάσσονται οι κοιλιακοί, καθώς και οι μυς της μέσης, της πλάτης, της λεκάνης (πχ μυς του πυελικού εδάφους) και των ισχύων (πχ γλουτοί και λαγονοψοΐτες). Όταν υποφέρεις από πόνο μετά την προπόνηση, είναι πιθανό να καταπόνησες τους μεγάλους μυς. Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να ασκηθείς για να «νιώσεις το κάψιμο», θεώρησέ το ως σημάδι ότι το σώμα σου μπορεί να μην έχει την υποστήριξη που χρειάζεται από τον πυρήνα και ίσως είναι καιρός να προπονηθείς με ασκήσεις ανάπτυξης του πυρήνα όπως αυτές που γίνονται στο Pilates.

Μύθος: Μπορείς να μοιάσεις στο αγαπημένο σου fitness πρότυπο

Η αλήθεια: Το αγαπημένο σου fitness πρότυπο είναι γενετικά προικισμένο. Και επίσης σε PED (performance-enhancing drug, φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση).