Fitness

Ποιο είναι το βασικό λάθος που κάνεις όταν τρέχεις;

Ποιο είναι το βασικό λάθος όσων είναι αρχάριοι στο τρέξιμο; Κάνουν το λάθος της υπερβολής. Ενθουσιάζονται τόσο πολύ που κάνουν πολλά χιλιόμετρα, πολύ γρήγορα και πολύ σύντομα γιατί πιστεύουν ότι «περισσότερο σημαίνει καλύτερα». Ως αποτέλεσμα, συχνά παρουσιάζουν τραυματισμούς καταπόνησης, όπως «γόνατο του δρομέα» ή σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας (ΣΛΤ). Να τι κάνεις για να αποφύγεις το λάθος:

• Προσπάθησε να είσαι πιο συντηρητικός απ’ όσο θα ήθελες σχετικά με το πόσο συχνά, σε πόση απόσταση και για πόση ώρα τρέχεις, ειδικά όταν είσαι στην αρχή. Αύξανε τα χιλιόμετρα σταδιακά. Μην αυξάνεις τα χιλιόμετρα που κάνεις πάνω από 10% κάθε βδομάδα. Αν είσαι καινούργιος στο τρέξιμο ή έχεις κάνει σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξεκίνα με το περπάτημα και συνέχισε με ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τρέξιμο και περπάτημα.

• Μην αγνοείς τον πόνο. Αν επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεις το τρέξιμο, είναι προειδοποίηση ότι πρέπει να σταματήσεις να τρέχεις. Αφουγκράσου το σώμα σου για ενδείξεις τραυματισμών και κατάλαβε ότι δεν πρέπει να τρέχεις όταν πονάς.

• Κάνε τουλάχιστον μία ολόκληρη μέρα διάλειμμα από την άσκηση κάθε βδομάδα. Μην παραβλέπεις τις μέρες ξεκούρασης – είναι σημαντικές για την αποκατάσταση και την αποτροπή τραυματισμών. Οι μυς επανορθώνονται και χτίζονται στις μέρες ξεκούρασης. Έτσι, αν τρέχεις κάθε μέρα, δεν πρόκειται να αυξήσεις τη δύναμή σου, ενώ από την άλλη αυξάνεις τον κίνδυνο τραυματισμού.

• Πρόσθεσε μερικές προπονήσεις cross-training στο πρόγραμμά σου. Οι δραστηριότητες πέρα από το τρέξιμο αποτρέπουν την πλήξη, ασκούν διαφορετικούς μυς και δίνουν την ευκαιρία στους μυς και τις αρθρώσεις που χρησιμοποιείς στο τρέξιμο να ξεκουραστούν.