Canyoning. Σου φαίνεται ακραίο; Εξειδικευμένο; Εξτραβαγκάντσα; Καλύτερα θα λέγαμε Η εμπειρία! Παίζει πολύ τελευταία ενώ αν μιλάμε για το τουριστικό canyoning κάνει για όλους, ακόμη και για σένα! Σκέψου πως υπάρχουν εκατοντάδες φαράγγια στην Ελλάδα, μεγάλα και μικρά, γνωστά και άγνωστα, σε όλη την ελληνική επικράτεια που θα σου προσφέρουν έντονες συγκινήσεις ενώ είναι από τις πιο balanced δραστηριότητες από μυϊκής πλευράς. Από το 1888 που ο Edouard Alfred Martel (πατέρας της σπηλαιολογίας και ιδρυτής της πρώτης εταιρίας Σπηλαιολόγων της Γαλλίας) πραγματοποίησε την πρώτη διάσχιση φαραγγιού μέχρι σήμερα έχει περάσει ένας αιώνας και κάτι χρόνια και έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ δυναμικό σπορ.
Τι είναι;
Canyoning στα ελληνικά σημαίνει διάσχιση φαραγγιών αλλά δεν είναι μόνον αυτό αφού είναι ένα σπορ που τα έχει όλα: πεζοπορία, αναρρίχηση, καταρρίχηση, caving και κολύμβηση. Με το canyoning διασχίζεις φαράγγια ακολουθώντας την πορεία των νερών και προσπερνάς κάθε εμπόδιο με τεχνικά μέσα. Περπατάς μέσα από το νερό, κάνεις βουτιές σε βαθιά νερά, γλυστράς σε φυσικές τσουλήθρες κι αν έχει καταρράκτες κάνεις ραπέλ (τεχνική κατάβασης πάνω σε σχοινιά). Το canyoning διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
Τουριστικό: η διοργάνωση γίνεται από εξειδικευμένα γραφεία ή κάποια ομάδα έμπειρων οδηγών και πραγματοποιείται σε κατάλληλα φαράγγια για όλους, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, και με διάρκεια περίπου 4 ωρών. Συνήθως παρέχεται πλήρης εξοπλισμός από το γραφείο που το διοργανώνει.
Αθλητικό: Γίνεται από εκπαιδευμένη ομάδα που κινείται αυτόνομα μέσα σε ένα φαράγγι με επικεφαλής έναν έμπειρο οδηγό.
Το canyoning είναι για όλους
Για να κάνεις τουριστικό canyoning δεν χρειάζεται να έχεις καμία απολύτως προηγούμενη εμπειρία, δεν είναι απαραίτητο να έχεις ειδικές αθλητικές ικανότητες ούτε να κάνεις συγκεκριμένη προπόνηση. Αρκεί να διαθέτεις μια στοιχειώδη φυσική κατάσταση, να μην έχεις υψοφοβία και να μπορείς να κουβαλήσεις το σακίδιό σου. Όσον αφορά στο επίπεδο φυσικής κατάστασης θα πρέπει να έχεις μέτρια αντοχή, να γνωρίζεις κολύμβηση, να μπορείς να πηδήξεις στο νερό από ύψος 1-2 μέτρα.
Τα απαραίτητα εφόδια
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει: κράνος, στολή νεοπρέν, ζώνη ασφαλείας, σακίδιο για canyoning. Επίσης, μαγιό και αντιολισθητικά αθλητικά παπούτσια για περπάτημα στο νερό που συνήθως τα φέρνεις εσύ.
Τα ωραιότερα φαράγγια
Η κατάλληλη περίοδος για το canyoning αρχίζει περίπου από τα μέσα Μαίου και τελειώνει στα τέλη Οκτώβρη. Στο διάστημα αυτό οι θερμοκρασίες είναι ψηλές, ο όγκος του νερού μειωμένος και η πρόσβαση και η μετακίνηση στα φαράγγια ευκολότερη. Βέβαια κάθε φαράγγι έχει την ιδανική του χρονική περίοδο για διάσχιση. Ενδεικτικά σου αναφέρουμε κάποια φαράγγια:
Το φαράγγι της Σαμαριάς/Κρήτη. Στους πρόποδες των Λευκών Όρεων, στην περιοχή των Σφακίων, έχει μήκος 16 χιλιόμετρα και ξεκινά από υψόμετρο 1.222 μέτρων για να καταλήξει στις ακτές του Λιβυκού Πελάγους.
Το φαράγγι του Βίκου/Ήπειρος. Από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Η είσοδος είναι πολύ κοντά στο χωριό Μονοδένδρι και το μήκος του ξεπερνά τα 30χλμ. ενώ το βάθος του ξεπερνά τα 900 μέτρα.
Το φαράγγι του Βυρού/Καρδαμύλη, Μεσσηνία: Έχει είσοδο κοντά στην Καρδαμύλη και μήκος περίπου 20χλμ.
Το φαράγγι του Λούσιου/ Αρκαδία: Με μήκος15 χιλιόμετρα και πλάτος περίπου 2 χιλιόμετρα.
Το φαράγγι του Φονιά / Σαμοθράκη. Έχει είσοδο στα 700 περίπου μέτρα υψόμετρο, στη θέση Κλειδί, και καταλήγει στη θάλασσα, κοντά στον ομώνυμο Πύργο.
Το Φαράγγι της Φόνισσας Ξυλόκαστρο Κορινθίας: Υπάρχει σκοτεινό κομμάτι μήκους 70 μέτρων.
Το φαράγγι της Οινόης, Αττική: με συνολικό μήκος 4 χιλιομέτρων και πλάτος που κυμαίνεται από 2 έως 5 μέτρα.
Το Φαράγγι Καλλιθέας/Κόρινθος: Είναι ένα τεχνικό φαράγγι, με νερά όλο το χρόνο, εύκολη πρόσβαση (μόλις 15 λεπτά) και έξοδο (το ίδιο).
Το φαράγγι “Πάντα Βρέχει”/Ευρυτανία: Δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80 μέτρα και θεωρείται πανέμορφο! Δες εδώ περισσότερα.