Fitness

Ποιο έχει καλύτερο αποτέλεσμα στα στα βάρη: Split ή full body πρόγραμμα;

Ναι, το ξέρουμε, βαρετός τίτλος αλλά για να διαβάζεις τώρα αυτές τις γραμμές κάτι θα σου έκανε κλικ, έτσι δεν είναι; Δεν ξέρουμε πως ξεκίνησε η διαμάχη μεταξύ full body και split προγραμμάτων. Κάποτε ήταν πιο απλά τα πράγματα: έκανες δύο φορές full body και άλλες μία ή δύο split και τελείωνε το πράγμα. Τώρα αν πρέπει να επιλέξεις μία από τις δύο δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα σου υποδείξουμε ποια να πάρεις και ποια να αφήσεις. Συγκεντρώσαμε ωστόσο τα υπερ και τα κατά. Διάβασέ τα και κρίνε αναλόγως για το ποιο έχει καλύτερο αποτέλεσμαστα στα βάρη: Split ή full body πρόγραμμα;

Τι προσφέρει ένα Full Body πρόγραμμα

* Βάζει φωτιά σε όλο το μυικό σύστημα: Γυμνάζει περισσότερες μυικές ομάδες ανά προπόνηση σε σχέση με τις split.

* Καίει περισσότερες θερμίδες μετά: Οι full body προπονήσεις είναι πιο έντονες και κουραστικές και κάνουν καύση θερμίδων και μετά την προπόνηση. Έτσι αυξάνουν τη μυική μάζα και μειώνουν το λίπος επειδή η άσκηση πολλών μυικών ομάδων μαζί δίνουν μεγαλύτερη ορμονική απόκριση.

* Αυξάνει τη δύναμή σου: Επειδή κάνεις σύνθετες ασκήσεις.

* Εχει αποτελεσματική απώλεια βάρους και καύση λίπους ενώ κάνει καλύτερη γράμμωση, αν είναι αυτό που σε ενδιαφέρει. 

* Αυξάνει τη συνολική σου υγεία και τα ενεργειακά σου επίπεδα. 

* Απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους αλλά και σε αυτούς που τους αρέσουν τα cardio προγράμματα ενώ ταιριάζουν και σε ασκούμενους κάθε επιπέδου.

* Είναι ιδανικό αν έχεις πρόβλημα με τον χρόνο. Εάν κάνεις κανονικά προπόνηση 2 φορές την εβδομάδα και τυχαίνει να χάσεις μια προπόνηση, επειδή θα έχεις δουλέψει όλες τις ομάδες μυών με μία μόνο προπόνηση δεν σε «πάει πίσω» στην πρόπόνηση.

Και τι όχι

* Μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροπόνηση: Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ όταν έκανε HIIT full body προπόνηση είχε πει ότι θα προτιμούσε να αποσυρθεί στην Αυστρία και να γίνει δάσκαλος του σκι από το να κάνει τέτοιου είδους σκληρές προπονήσεις. Αν και εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους (π.χ. θερμίδες και ξεκούραση) το να γυμνάζεις μια ομάδα μυών δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροπόνηση ή και να τραυματίσει τους μυς. Για να το αποφύγεις ακολούθησε ένα συνδυαστικό πρόγραμμα με μία ημέρα με περισσότερες επαναλήψεις και λιγότερα σετ, μεταξύ δύο ημερών με λιγότερες επαναλήψεις και περισσότερα σετ. 

* Δεν στοχεύει σε συγκεκριμένους μυς: Όταν κάνεις full body προπονήσεις, σίγουρα δεν εστιάζεις σε κάποιους συγκεκριμένους μυς.

Τι προσφέρει ένα Split πρόγραμμα

* Γυμνάζει συγκεκριμένες μυικές ομάδες: Τα split προγράμματα σου δίνουν τη δυνατότητα να εστιάσεις σε ένα μυ τη φορά, γυμνάζοντάς τον έτσι από κάθε γωνία.

* Ελέγχεις τη στοχευμένη ανάπτυξη του σώματός σου.Έτσι, εάν θέλεις να αυξήσεις το πλάτος των ώμων σου, τότε μπορείς να το κάνεις αυτό αφιερώνοντας λίγο χρόνο παραπάνω.

* Δεν σε εξαντλεί: Η στόχευση σε μία ή δύο ομάδες μυών την ημέρα, σημαίνει ότι δεν εξαντλεί όλους τους μυς κι έτσι μπορείς να δουλέψεις μια διαφορετική ομάδα μυών μια άλλη ημέρα.

* Ταχύτερη ανάκαμψη ανά μυική ομάδα: Προπονώντας κάθε μυϊκή ομάδα ξεχωριστά για μια φορά κάθε εβδομάδα, σου επιτρέπει να ασκηθείς μέχρι την πλήρη εξάντληση.

* Απευθύνονται σε άτομα που ήδη σηκώνουν βάρη για πολλά χρόνια.

Και τι όχι

* Δυσανόλογη δύναμη: Δύναμη, όγκος και συμμετρία πάνε περίπατο αν εστιάζεις σε ένα μόνο σημείο αφήνοντας έξω από το παιχνίδι κάποια άλλα.

* Λιγότερη αερόβια προπόνηση.

* Μικρότερη καύση θερμίδων: Αν κάνεις μία προπόνηση για τα χέρια η συνολική καύση θερμίδων θα μικρότερη σε σχέση με ένα full body πρόγραμμα.

* Δεν μπορείς να παραλέιψεις μια προπόνηση: Καλά, μπορείς να παραλείψεις μια προπόνηση, αλλά θα σε πάει πίσω. Οι split προπονήσεις γυμνάζουν κάθε ομάδα μυών μία φορά την εβδομάδα, έτσι αν χάσεις μια προπόνηση, θα πάει δυο εβδομάδες πίσω αυτή η ομάδα μυών που δεν γύμνασες.