Fitness

Πλατφόρμες δόνησης: Να ανέβεις ή όχι;

Κάθε προϊόν που ισχυρίζεται ότι θα μας κάνει πιο δυνατούς, πιο αδύνατους, πιο υγιείς χωρίς καμία πραγματική προσπάθεια χρειάζεται μία προσεκτική ματιά από μέρους μας. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν πράγματι ότι η χρήση της πλατφόρμας δόνησης για φυσική κατάσταση ή αποκατάσταση είναι ιδανικές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα οφέλη που συνδέονται με αυτές τις συσκευές – αυξημένη μυϊκή απόδοση και οστική πυκνότητα – είναι πάντοτε ασφαλή για όλους. Αν θέλεις να χτίσεις οστική μάζα αρκεί να περπατήσεις 3 χιλιόμετρα την ημέρα. Το να χρησιμοποιεί κανείς πλατφόρμα δόνησης επιπλέον της συμβατικής γυμναστικής ή το να βασίζεται μόνο σε αυτή ίσως να μην αρκεί  για τους στόχους που έχει θέσει. Μάθε τα πλεονεκτήματα και τα μειονέκτημα αυτής της μεθόδου προπόνησης (τα περισσότερα είναι βασισμένα σε έρευνες των τελευταίων ετών και δεν αποτελούν προσωπική κρίση της συντάκτριας) και αποφάσισε αν θα ανέβεις ή όχι.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Η ταλάντωση που μεταδίδεται στο σώμα μέσω της δόνησης μπορεί να συμβάλλει:

* Στην αύξηση της κυκλοφορίας

* Στην ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης και ευελιξίας

* Στη βελτίωση του εύρους των κινήσεων

* Στην βελτίωση της ισορροπίας αφού πάνω στην πλατφόρμα προσπαθείς να διατηρήσεις το κεφάλι και το σώμα ίσιο και όρθιο.

* Στη μείωση του χρόνου αποκατάστασης μετά τη γυμναστική επειδή ενεργοποιεί την αιματική ροή στους μυς

* Στην βελτίωση της οστικής πυκνότητας

* Στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης

* Στην αύξηση των επιπέδων των αυξητικών ορμονών

Ποια είναι τα μειονεκτήματα

* Δεν συμβάλει στη μείωση του βάρους.

* Δεν μειώνει την κυτταρίτιδα. Δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να το υποστηρίζουν.

* Οι κραδασμοί μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη που σχετίζονται με κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, σπονδυλόλυση, σπονδυλολίσθηση.

* Ενισχύουν τον χρόνιο πόνο

* Προκαλούν διαταραχές στο καρδιοαγγειακό

* Προκαλούν διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα.

Μην χρησιμοποιείς πλατφόρμες δόνησης αν:

Έχεις διαγνωστεί με θρόμβωση

Έχεις προβλήματα καρδιάς ή φοράς βηματοδότη.

Πάσχεις από ρευματοειδή αρθρίτιδα

Πάσχεις από οοστεοαρθρίτιδα

Είσαι σε περιόδο εγκυμοσύνης

Έχεις σοβαρές ημικρανίες

Χρειάζεται επίβλεψη!

Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη και πολλές φορές μοιάζουν να αντικροούει η μία την άλλη. Ωστόσο αν θέλεις να δοκιμάσεις άσκηση με δόνηση, για να έχεις τη μέγιστη αποτελεσματικότητα πρέπει να την χρησιμοποιήσεις σωστά. Αν σου φαίνεται εύκολο τότε δεν το κάνεις σωστά. Ανέβα στο μηχάνημα έχοντας δίπλα σου έναν γυμναστή ο οποίος θα σε καθοδηγήσει σωστά και με ασφάλεια. Επιπλέον, εκείνο που θα πρέπει πάντα να θυμάσαι: δεν υπάρχουν μαγικά μηχανήματα που να σε αδυνατίζουν σε 10 λεπτά. Θα πρέπει να ακολουθείς ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και να ασκείσαι τακτικά προκειμένου να επιτύχεις ή να διατηρήσεις την απώλεια βάρους. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας; Οι κορυφαίοι αθλητές που θέλουν να πηδήξουν ένα εκατοστό παραπάνω μπορεί να επωφεληθούν από μία συνεδρία σε μια πλατφόρμα δόνησης. Αλλά για όλους τους κοινούς θνητούς που απλώς θέλουν καλή φυσική κατάσταση ίσως και οι απλές ασκήσεις στο γυμναστήριο να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά μια δοκιμή ποτέ δεν έβλαψε κανέναν, σωστά;