Fitness

Πιλάτες και εγκυμοσύνη

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ανασφαλείς με το σώμα τους και με την άσκηση. Με το σώμα τους, εξαιτίας των αλλαγών που σημειώνονται σε αυτό και με την άσκηση από φόβο μην κάνουν κακό στο έμβρυο.

Και όμως! Το πιλάτες κατά την εγκυμοσύνη θεωρείται περισσότερο ευεργετική, παρά ζημιογόνος άσκηση. Ειδικότερα, το πιλάτες εξασκεί την κοιλιακή χώρα και τους μυς της λεκάνης, δηλαδή επικεντρώνεται στους μύες που χαλαρώνουν περισσότερο. Το αναπνευστικό σύστημα και οι ραχιαίοι μυς επίσης επωφελούνται σημαντικά από το πιλάτες. Γυμνάζοντας και επιμηκύνοντας τους μυς στην περιοχή της κοιλιάς, δημιουργείτε περισσότερο χώρο για το μωρό και μειώνετε την περίπτωση συχνών ζαλάδων. Οι ασκήσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες και στοχευμένες για την έγκυο, ώστε να μην επιβαρύνει την πλάτη, ενώ βοηθά το έμβρυο να πάρει καλύτερη θέση για τον τοκετό. Ταυτόχρονα, γυμνάζεστε χωρίς να «φουσκώνετε», βελτιώνετε την στάση του σώματός σας και αντιμετωπίζετε χρόνιους τραυματισμούς.

Όσες μανούλες to be αναμένουν να γεννήσουν φυσιολογικά, θα έχουν επίσης το κέρδος της καλύτερης διαχείρισης της αναπνοής, όταν θα σπρώχνουν για να βγει το μωρό. Κάνοντας πιλάτες η μητέρα αποκτά και το έξτρα πλεονέκτημα, ενός πιο δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλά το πιλάτες έχει και την πνευματική του πλευρά. Χάρη στις σωστές αναπνοές, το σώμα οξυγονώνεται και χαλαρώνει πιο αποτελεσματικά, με πολλαπλά κέρδη: όπως καλύτερη συγκέντρωση, την καλύτερη διαχείριση του άγχους και των συναισθηματικών αλλαγών που συντελούνται, όταν οι ορμόνες παίζουν «μπουγέλο» μέσα στο σώμα σας! Μην ξεχνάτε πως η ευτυχισμένη μητέρα, έχει ένα ευτυχισμένο μωράκι μέσα της! Αντίθετα, το περπάτημα για παράδειγμα, παρότι από την πλειονότητα των γυναικών θεωρείται ως ευεργετικό, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι άκρως απαγορευτικά, ειδικά από τον 6ο μέχρι τον 8ο μήνα.

 Όποια και αν είναι η άσκηση που θα επιλέξετε πάντως, οφείλετε από πριν να συζητήσετε με τον γιατρό σας και να τον συμβουλευτείτε, γιατί όπως κάθε ιατρική περίπτωση, έτσι και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Αν ο γιατρός σας επιτρέψει την συμμετοχή σε τάξη πιλάτες, επιλέξτε ολιγομελείς τάξεις ειδικά για εγκύους, από πιστοποιημένους εκπαιδευτές, να έχετε πάντα μαζί σας μπόλικο νερό και να μην διστάσετε να σταματήσετε όταν νιώσετε κόπωση. Τέλος, όταν βρίσκεστε ανάσκελα, υπάρχει η πιθανότητα να μειώσετε την παροχή οξυγόνου, για αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται οι ασκήσεις (ή οι πολλές ασκήσεις, είναι θέμα δασκάλου) σε αυτή την στάση.

Καλή σας προπόνηση.