Fitness

Paleofitness: Η άσκηση που ήρθε από τα παλιά για να σε κάνει καινούριο!

Αν ήσουν Φλίνστοουν θα περπατούσες ξυπόλυτος, θα ανέβαινες λόφους, θα πηδούσες εμπόδια, θα σκαρφάλωνες, θα έτρεχες με όλη σου τη δύναμη, θα σήκωνες κορμούς δέντρων και πέτρες, θα κολυμπούσες, θα αντιμετώπιζες θηρία, θα πάλευες. Αλλά είσαι ένας κοινός θνητός που κάνει καθιστική ζωή και θέλει να χτίσει σώμα, να κάψει θερμίδες και λίπος. Μπορείς με κάτι τόσο παλιό, που είναι καταγεγραμμένο στο DNA σου, να τονώσεις τη μνήμη του σώματός σου με το Paleofitness και να γίνεις «φέτες».

Τι είναι το paleo-fitness

Πρόκειται για τη γυμναστική του ανθρώπου των σπηλαίων, caveman-fit, warrior training, και cross-fit. Μερικές φορές συνδυάζεται με την paleo-diet (τρως δηλαδή όπως οι πρωτόγονοι, κρέας, ψάρι, φρούτα και καρπούς). Στις προπονήσεις  χρησιμοποιείται ο στοιχειώδης εξοπλισμός, τα προγράμματα είναι έντονα και διαρκούν σύντομα, με πολλές δυναμικές και λειτουργικές ασκήσεις όπως ανέβασμα λόφων, κουβάλημα βαριών αντικειμένων, αναρρίχηση, άλματα σε σκάμμα, σκαρφάλωμα σε τοίχους, υπερπήδηση εμποδίων κ.ά. Σύμμαχοί σου το μονόζυγο, η μπάρα, τα kettle bells, τα  βαράκια, η βαριοπούλα, ειδικοί ιμάντες, λάστιχα αυτοκινήτων και σακιά γεμάτα άμμο.

Πώς θα την κάνεις εσύ, και χωρίς γυμναστήριο

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο προπονητικό σχήμα που να ανταποκρίνεται στο paleofitness. Αν όμως θέλεις να σηκωθείς από τον καναπέ σου, να αλλάξεις την προπόνησή σου γιατί βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια, μπορείς να την ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου χωρίς να σε περάσουν για άνθρωπο των σπηλαίων. Δες πως:

Περπάτα

Κακά τα ψέματα πρέπει να ξεκινήσεις από τα βασικά: σήκω από τον καναπέ και περπάτα! Έρευνες έχουν δείξει ότι 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών στον οργανισμό μειώνοντας τα επίπεδα του στρες, του θυμού και της κούρασης, προστατεύουν από το κοινό κρυολόγημα και μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Βελτιώνουν σημαντικά την καρδιακή υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος με την αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Αφού περπατάς τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα προχώρα παρακάτω: περπάτα με γυμνά πόδια, τουλάχιστον στο σπίτι ή στην ακτή, ανέβα σκάλες, ανέβα λόφους, κάνε trekking όσο πιο συχνά μπορείς σε φυσικό περιβάλλον.

Σήκωσε βάρη

Σήκωνε αντικείμενα όπως πέτρες, κορμούς δέντρων, ελαστικά αυτοκινήτων. Προτίμησε απλές ασκήσεις που χρησιμοποιουν το σωματικό σου βάρος: pushups, pullups, προβολές, κ.λπ. Αυτές οι ασκήσεις προσομοιώνουν τις φυσικές κινήσεις του σώματος και τις δεξιότητες που απαιτούνται στην άγρια ​​φύση. Αναπτύσσει τη λειτουργική σου δύναμη και σου δίνει σούπερ μυϊκό τόνο. Αν είσαι στο σπίτι κάνε πέντε λεπτά προθέρμανση, σήκωσε πράγματα, άλλαξε τα έπιπλα, κάνε push-ups. Αν είσαι στο ύπαιθρο τα έχεις όλα: δέντρα, βράχια και νερό. Μπορείς να σηκώσεις βράχους, ή κορμούς, να κολυμπήσεις, να τρέξεις σε λόφο. Το θέμα είναι να είσαι δημιουργικός και να διασκεδάσεις.

Κάνε κάποια σπριντ

Υπάρχουν πολλές επιλογές για σπριντ: στο δρόμο, στο ανέβασμα ενός λόφου ή σκαλοπατιών, στην πισίνα. Αν είσαι αθλητής, είσαι ήδη εξοικειωμένος ωστόσο κάνε σπριντ μόνο μία φορά την εβδομάδα για να είναι αποτελεσματική.

 

Αλλά επειδή ένα βίντεο αξίζει όσο δέκα χιλιάδες λέξεις: