Fitness

Οι 10 σωτήριοι κανόνες όταν σηκώνετε βάρη (+videos)!

Ο τραυματισμός είναι ένα στοιχείο της γυμναστικής που αν προκύψει μπορεί να έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις πάνω μας. Ο πόνος, οι ενοχλήσεις και η κάκιστη ψυχολογία είναι μόνο ένα κομμάτι των τραυματισμών. Δείτε πως να αποφύγετε την «κακιά στιγμή» και αν αυτή έρθει να την γλιτώσετε με το ελάχιστο δυνατό πρόβλημα.

Ρουχισμός

 

Ας αρχίσουμε από τα βασικά! Φόρεσε ρούχα τα οποία να δίνουν πλήρες εύρος κινήσεων σε όλους τους μύες σου. Με στρατιωτικού τύπου παντελόνια, τζιν και παρεμφερή άβολα ρούχα προπόνηση δεν γίνεται. Φόρα πάντα αθλητικά παπούτσια με τα κορδόνια δεμένα. Καλό είναι επίσης να μην κρέμονται κορδόνια ή λουριά από την φόρμα σου. Από πάνω καλό είναι η μπλούζα να μην είναι πολύ μακριά.Το τιραντάκι και το αμάνικο είναι…λύσεις, αλλά και ένα εφαρμοστό t-shirt κάνει την δουλειά του μια χαρά.

 

Ασφαλίστε τα βάρη

 

Κάθε φορά που κάνεις μπάρα, ειδικά αν έχει πολλά κιλά τσέκαρε ότι έχεις ασφαλίσει καλά τα βάρη. Κυκλοφορούν δεκάδες βίντεο με τύπους που δεν είχαν ασφαλίσει τα βάρη και τα οποία άδειασαν από την μία πλευρά και τους πήρε το βάρος από την άλλη. Υπάρχει φόβος να τραυματίσεις και κάποιον άλλο πέρα από τον εαυτό σου. Υψηλό βαθμό επικινδυνότητας ενέχει και η Ολυμπιακή Μπάρα, καθώς λυγίζει.

 

Αν το σκέφτεσαι δεύτερη φορά ζήτα βοήθεια

 

Αν δεν γνωρίζεις το όργανο που χρησιμοποιείς, δεν έχει οδηγίες ορθής χρήσης ή δεν είσαι σίγουρος για την άσκηση ζήτα βοήθεια! Στο κάτω κάτω είναι στην περιγραφή εργασίας του γυμναστή, εναλλακτικά αν είναι απασχολημένος ρώτα -σε κάποια παύση ανάμεσα στα σετ- κάποιο γνώριμο παλιό μέρος του γυμναστηρίου. Κατά 90% θα σε βοηθήσει μετά χαράς!

 

Μην κάνετε ηρωισμούς, είναι το δικό σας σώμα, όχι των γύρω!

 

Δεν υπάρχει χειρότερο, από τον τύπο που βάζει πολλαπλάσια κιλά από όσα αντέχει, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποδείξει κάτι στους γύρω του. Ευτυχώς δεν είστε πια 16 και έχετε λίγο μυαλό παραπάνω. Δεκάδες τραυματισμοί έχουν συμβεί σε άτομα που το έπαιζαν υπερήρωες. Με 1 επανάληψη δεν βελτιώνεσαι όσο θα βελτιωθείς με 6 επαναλήψεις, ενώ χάνεις την σωστή στάση και εκτέλεση της άσκησης. Όταν βάλεις παραπάνω κιλά από αυτά που αντέχεις υποβάλλεις σε απίστευτη καταπόνηση τα οστά, τις αρθρώσεις και τους τένοντες.

 

 Τα περισσότερα fail videos στην συλλογή είναι από -καλά μαντέψατε- βάρη! Αλλά έχει και πολλά άλλα.

 

Κάνε ζέσταμα πριν τα μεγάλα βάρη

 

Πάντα πριν σηκώσετε μεγάλο βάρος (πάντα όμως), κάντε δύο σετάκια με λιγότερα κιλά. Αν σκοπεύετε να σηκώσετε 150 κιλά σε 6 επαναλήψεις για παράδειγμα κάντε ένα σετ των 8 με 100 κιλά και ένα σετ των 8 με 120 κιλά. Φυσικά προσθέστε και τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης ενδιάμεσα στα σετ.

 

Home sweet home

 

Η προπόνηση στο σπίτι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει μεγάλη προσοχή, ανάψτε έναν ανεμιστήρα ή air condition και αν δεν έχετε προτιμήστε την προπόνηση στις 09:00 και πίσω ή από τις 19:00 και μετά. Η θερμοπληξία δεν είναι καλό πράγμα ,ιδιαίτερα αν μένεις μόνο σου. Ενυδατωθείτε επαρκώς, αλλά χωρίς υπερβολές. Η γυμναστική στο σπίτι είναι οικονομική και σωτήρια λύση, αλλά έχει τα μειονεκτήματα των πολλών αντικειμένων που σας περιβάλλουν, της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού ή έστω βοήθειας και της έλλειψης χώρου. Οπότε και η μια λάθος επανάληψη παραπάνω (ή να κάνεις το 10άρι 12άρι) μετράει.

 

 Ο μόνο λόγος να μην βάλετε ασφάλειες στα βάρη είναι όταν προπονείστε σπίτι σας, κάνετε βάρη χωρίς σπότερ και η σωστή αντίδραση είναι αυτή. 

Σήκωσε με ασφαλή ταχύτητα

 

Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και για να αποφύγουν τους τραυματισμούς, οι έμπειροι ασκούμενοι κάνουν τις ασκήσεις κοντρολαρισμένα και με μηδαμινή ορμή. Οι γρήγορες και ακανόνιστες επαναλήψεις παίρνουν το βάρος από τους μύες και το θέτουν (πάλι) στις αρθρώσεις και στην βάση των μυών κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Άσε που δεν συγκεντρώνεσαι στους μύες σου και άρα δεν κάνει τόσο καλή δουλειά. Σήκωσε τα βάρη σε 2-3 δευτερόλεπτα και κατέβασέ τα σε 3-4 δευτερόλεπτα για καλύτερα αποτελέσματα.

 

Κοίτα το περιβάλλον σου

 

Από κάποιον που κάνει squat πίσω σου μέχρι ένα πεσμένο μπουκάλι νερού ή ένα αλτηράκι που μπορεί να πατήσεις, οφείλεις πάντα για την δική σου ασφάλεια να προσέχεις τι συμβαίνει γύρω σου.

 

Κρύος ιδρώτας/ζαλάδα/τάση για λιποθυμία

 

Μπορεί να συμβεί να σας πιάσει κάτι από τα παραπάνω, ειδικά όταν κάνετε βάρη και ειδικά αν ανήκετε στην κατηγορία των επιδειξιών. Πάλι υπάρχουν δεκάδες βίντεο με άτομα που υπερέβαλλαν εαυτόν για να αποδείξουν κάτι στους άλλους και λιποθύμησαν πάνω σε αλτηράκια μπάρες ή όργανα. Στην πρώτη αδιαθεσία καθίστε, πιείτε νερό και μετά από λίγη ώρα πηγαίντε έξω ή σε ένα ανοιχτό παράθυρο. Αν δείτε ότι αυτό συμβαίνει παραπάνω από μια φορά και δεν φταίει η υπερβολική ζέστη, τότε ή αναπροσαρμόστε τον τρόπο εκγύμνασης ή κάντε αιματολογικές εξετάσεις.

 

Ομαδική δουλειά

 

Σε μια κοινωνία σαν την δική μας όπου η κοινή λογική πολλές φορές απουσιάζει και ενίοτε γινόμαστε «εαυτούληδες», θέλει ομαδική δουλειά για να ξεπεράσεις τα προβλήματα. Οπότε πέρα από τους κανόνες ασφαλείας για σένα, σκέψου και τους κανόνες ασφαλείας για τους άλλους. Αν μοιράζεσαι ένα όργανο επανέφερε τα κιλά στο όργανο που έκανε ο συμπαίκτης, βοήθησε σαν spotter κάποιον που κάνετε πάγκο εναλλάξ με προσοχή και χωρίς να χαζεύεις και όλα θα πάνε καλά!