Fitness

Ντρέπεσαι να πας στο γυμναστήριο;

Μήπως η σκέψη του να πας γυμναστήριο σε βάζει σε σκέψη; Φοβάσαι μήπως γελοιοπηθείς επειδή είσαι λίγο αρτσούμπαλος ή η φυσική σου κατάσταση είναι τόσο επίπεδη που δεν μπορείς να κάνεις ένα push up; Νιώθεις άσχημα για το σώμα σου; Ή τρομάζεις ότι όλοι θα κοιτούν εσένα την ώρα που θα πασχίζεις να βγάλεις την ανηφόρα στο διαδρόμο; Αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να εξαφανίσεις την ντροπή και να νιώσεις πιο σίγουρη από ποτέ!

 

 

1 Μην πηγαίνεις σε ώρες αιχμής

Οι ώρες αιχμής στο γυμναστήριο είναι κυρίως τις απογευματινές ώρες, μεταξύ 6 με 9, και τα πρωινά του Σαββάτου. Επομένως τα μηχανήματα είναι συνήθως πιασμένα και τα χρησιμοποιούν οι προχωρημένοι με τέτοια επιδεξιότητα που ίσως να σε φοβίζουν. Δοκίμασε να πας κατά τις ώρες μη αιχμής για να εξοικειωθείς με το γυμναστήριο και τον εξοπλισμό. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να νιώσεις πιο άνετα μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιήσεις και τι για συγκεκριμένους σκοπούς. (Ναι, η στραβομπάρα είναι περίπου όπως τα βάρη. Μην ξεκινάς από αυτήν).

2 Πάρε ένα φίλο

Ένας φίλος μπορεί να λειτουργήσει και ως σπουδαίο  κίνητρο. Ακόμα καλύτερα αν αυτός ο φίλος είναι ένας έμπειρος στο γυμναστήριο. Μπορεί να σε ξεναγήσει και να σου δώσει μερικές συμβουλές για το πως χρησιμοποιείς τι και να νιώσεις καλά.

3 Κάνε μια έρευνα

Εάν δεν είσαι σίγουρη για το μεγάλο γυμναστήριο που βρίσκεται κοντά σου και φοβάσαι μήπως δεν σου δώσουν σημασία οι γυμναστές (δεν θα σου δώσουν αν δεν ζητήσεις) κάνε κάποια έρευνα. Η προετοιμασία θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σου. Αυτό ισχύει για τις περισσότερες καταστάσεις της ζωής. Πήγαινε σε κάποιο μικρότερο γυμναστήριο όπου θα ασχοληθούν μαζί σου και θα σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου. Ξέροντας τι ασκήσεις θα κάνεις και πόσα σετ και επαναλήψεις θα χρειαστείς θα νιώσεις άνετα.

4 Μπες σε μια τάξη

Δεν είσαι σίγουρη ότι εκτελείς σωστά  τις σωστές ασκήσεις στο γυμναστήριο; Εάν δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά έναν προσωπικό γυμναστή, δοκίμασε ένα από τα πολλά μαθήματα γυμναστικής που έχει να σου προσφέρει το γυμναστήριο. Μπορείς να επιλέξεις κάποιο πρόγραμμα που να ταιριάζει με τους στόχους σου. Για παράδειγμα spin, πυγμαχία, yoga. Τα μαθήματα παρέχουν μια δομημένη, σταδιακή προπόνηση με έναν έμπειρο γυμναστή που μπορεί να σε κινητοποιήσει και να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την τεχνική σου.

5 Κάνε λίγα μαθήματα personal 

Ένας personal trainer θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στα επίπεδα της φυσικής σου κατάστασης και τους στόχους σου, κι όχι μόνο θα κάνεις μαζί του μια σοβαρή προπόνηση, αλλά θα σου διδάξει και πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά τον εξοπλισμό. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου και θα εξαφανίσει την ντροπή σου.

6 Μίλα στο γυμναστή του γυμναστηρίου

Οι γυμναστές είναι εκεί για να προσφέρουν τη βοήθεια τους (έχεις πληρώσεις και συνδρομή μην ξεχνάς). Εξήγησε τι θέλεις να πετύχεις, περιέγραψε με ειλικρίνεια το επίπεδο εκγύμνασης σου και ακολούθησε το πρόγραμμα που θα σου προτείνουν ευλαβικά. Αν δε ζητήσεις εσύ τη βοήθεια τους δεν πρόκειται να παρέμβουν παρά μόνο λίγο πριν σου πέσει η μπάρα στο κεφάλι.

7 Μην ντρέπεσαι για τίποτα

Πιστεψέ μας δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανείς μαζί σου και με το σώμα σου. Αν κάποιος το κάνει είναι τόσο αξιολύπητος/ρηχός/κακός/ψώνιο πού σίγουρα εσύ είσαι σίγουρα καλύτερος/ή του. Σημαίσα έχει πως εσύ θέλεις να αλλάξεις τον εαυτό σου. Σωστά; Όλα τα άλλα είναι απλώς δικαιολογίες. Ακόμα και οι «φέτουλες» να σε πλευρίσουν δεν θα το κάνουν για να σε δουλέψουν, αλλά επειδή θέλουν να μεταδώσουν τη γνώση τους. Εκμεταλλεύσου το!