Fitness

Νέοι στόχοι: Πώς να διαλέξεις την προπόνηση που σου ταιριάζει για το 2016;

Το 2016 έφτασε! Και τώρα; Νέοι στόχοι! Σκέψου λοιπόν τι σε ενδιαφέρει: το αδυνάτισμα, το χτίσιμο των μυών ή η τόνωση ή γενικά να είσαι σε φόρμα; Πριν αποφασίσεις διάβασε τι σου προτείνουμε και διάλεξε την προπόνηση που σου ταιριάζει.

Στόχος: Αδυνάτισμα

Τι να κάνεις: Zumba

Η προπόνηση υψηλής έντασης είναι απαραίτητη για τη διαχείριση βάρους. Μπορεί να φαίνεται εύκολη αλλά η Zumba είναι μια δοκιμασμένη προπόνηση για όλο το σώμα, που καίει πολλές θερμίδες. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαιγαν κατά μέσο όρο 369 θερμίδες στη Zumba έφτασαν το 80% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας τους (ο μέσος καρδιακός ρυθμός ήταν 154 παλμούς ανά λεπτό). Μία ώρα Zumba καίει περίπου 500 θερμίδες.

Στόχος: Καύση λίπους

Τι να κάνεις: Spinning

Είναι διασκεδαστικό, ομαδικό, ζωντανό, με νεύρο, ταχύτητα και κυρίως με υψηλές καύσεις που οδηγούν σε απώλεια λίπους μέσα σε 50 λεπτά. Μία ώρα καίει περίπου 700 θερμίδες.

Στόχος: Υψηλές αποδόσεις

Τι να κάνεις: CrossFit

Δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of Applied Psychology δίνει έμφαση στην προπόνηση αντίστασης ως βασικό παράγοντα για το χτίσιμο των μυών, γεγονός που καθιστά τις προπονήσεις, όπως το CrossFit ακόμη πιο χρήσιμο. Αν θέλεις να πηδήξεις ψηλότερα, να τρέχεις γρηγορότερα και να βελτιώσεις τη συνολική αθλητική σου απόδοση το CrossFit είναι τέλειο. Με βάση τις λειτουργικές ασκήσεις που εκτελούνται σε υψηλές εντάσεις, το CrossFit έχει μια πολύ υψηλή θερμιδική δαπάνη, χτίζοντας ταυτόχρονα και μυϊκή μάζα. Το 2010, ο στρατός των ΗΠΑ έθεσε ως στόχο να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και διαπίστωσε ότι μετά από 6 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες αύξησαν το επίπεδο της φυσικής τους κατά 20% και την ενέργειά τους. Οι θερμίδες που καίγονται ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από το ρυθμό και την ένταση που βάζει ο καθένας.

Στόχος: Μυϊκός τόνος σε όλο το σώμα

Τι να κάνεις: Kettlebells

Η κίνηση ολόκληρου του σώματος με τα kettlebells έχει εδώ και χρόνια δείξει ότι χτίζει μυική μάζα και αντοχή. Επιπλέον, εξοικονομεί και χρόνο. Σήκωσε ένα kettlebell και θα έχεις μία cardio προπόνηση που μπορεί να γίνει στο μισό του χρόνου σου στο γυμναστήριο. Τα kettlebells μπορούν επίσης να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα, στην απόκτηση της μυϊκής μάζας που θα αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας σου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin μελέτησαν 10 αθλητές που χρησιμοποιούσαν συχνά τα kettlebells και διαπίστωσαν ότι μετά από μια προπόνηση 20 λεπτών έκαψαν κατά μέσο όρο 12,6 θερμίδες το λεπτό. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει kettlebells, αλλά ένας αδύναμος πυρήνας και μία κακή τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Είναι σημαντικό να έχεις καλή φυσική κατάσταση ώστε να κατακτήσεις και τη σωστή τεχνική την πρώτη φορά. Τα 30 λεπτά με kettlebells καίνε περίπου 600 θερμίδες.

Διάβασε: Ασκήσεις με Kettlebell για πόδια (και οπίσθια) από ατσάλι!

Στόχος: Απόδοση και αντοχή

Τι να κάνεις: Πυγμαχία

Για να νιώσεις τον κάθε μυ στο σώμα σου να καίγεται, κάνε πυγμαχία.  Απαιτεί να μπορείς να κινείσαι μπροστά, να δέχεσαι χτυπήματα και να μπορείς να σηκωθείς από το καναβάτσο. Βοηθά στον συντονισμό των ματιών και των χεριών, βελτιώνει τη στάση του σώματος, συμβάλλει στην ισορροπία, εκτονώνει το στρες, γυμνάζει κάθε σπιθαμή του σώματος, ακόμα και μυικές ομάδες που δεν φανταζόσουν, και με σωστή διατροφή βοηθά στη συρρίκνωση των λιποκυττάρων. Μία ώρα πυγμαχίας σε σάκο καίει περίπου 400 θερμίδες. Αν θέλεις φτιάξε σώμα μποξέρ όπως του Τζέικ Τζίλενχαλ

Διάβασε: Ταϊλανδέζικη πυγμαχία: Κάν’το όπως ο Jason Statham!

 

Στόχος: Υγεία και ευεξία

Τι να κάνεις: Γιόγκα

Πριν μπεις σε μια τάξη, πρώτα εξέτασε ποια μέθοδος ταιριάζει στους στόχους σου, η Bikram και η Vinyasa διαφέρουν στο ρυθμό και την ένταση. Η γιόγκα δεν είναι σχεδιασμένη για να κάψεις λίπος – ακόμα και η πιο γρήγορη Ashtanga καίει μόνο περίπου 300 θερμίδες ανά ώρα. Όσον αφορά την ισορροπία, την ευελιξία, τη στάση του σώματος και την ψυχική υγεία κάθε μέθοδος  γιόγκα είναι ιδανική. Αν είσαι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που περνούν τη μέρα τους σκυμμένοι πάνω στο γραφείο η γιόγκα θα τονώσει πλάτη, ώμους, γλουτούς, οπίσθιους μηριαίους που είναι και ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση από τους πόνους της μέσης, της πλάτης και του αυχένα. Η γιόγκα τα κάνει όλα αυτά, ενώ ηρεμεί και το νευρικό σου σύστημα την ίδια στιγμή. Μία ώρα μέτριας γιόγκα καίει περίπου 165 θερμίδες.