Fitness

Να τρέξω το πρωί με άδειο στομάχι ή όχι;

H συμβουλή «τρέξε το πρωί με άδειο στομάχι για να κάψεις λίπος» είναι η πιο διαδεδομένη. Ισχύει όμως;

 

 

Το δίλημμα υπάρχει και οι δύο σχολές καλά κρατούν. Η μία λέει ναι στο φαγητό η άλλη λέει άδειο στομάχι για να κάψεις περισσότερο λίπος. Ποια έχει δίκιο; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση αφού  όλα εξαρτώνται από την ένταση της άσκησης, από τη φυσική σου κατάσταση, την αντοχή, την ηλικία σου, τον μεταβολισμό και πολλές άλλες παραμέτρους που τελικά θα πρέπει να δοκιμάσεις μόνος σου τί κάνει καλό σε σένα και τί όχι. 

Γενικά όμως έχε υπόψη σου τα εξής:

Με ποια ένταση θα ασκηθείς; Η καύση λίπους μερικές φορές παίρνει επικές διαστάσεις με πολύ υψηλές εντάσεις και ειδικές δίαιτες. Μπορεί π.χ. να κάνεις αερόβια περισσότερο από μία ώρα, κάθε μέρα και να αναρωτιέσαι γιατί δεν έχεις χάσει λίπος. Ή να προπονείσαι σαν τρελός λες και πρόκειται να ενταχτείς αύριο κιόλας στα ΛΟΚ, με εξαντλητικές προπονήσεις και δίαιτες πείνας. Ή να το έχεις ρίξει στην HIIT, η οποία κάνει όλη τη βρωμοδουλειά (δηλαδή την καλύτερη λιποδιάλυση) αλλά δεν είναι για όλους και επίσης χρησιμοποιεί αποκλειστικά τη γλυκόζη ως καύσιμο. Εάν δεν καταναλώσεις κάποιους υδατάνθρακες πριν από την HIIT, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορείς να ανταποκριθείς στην  υψηλή της ένταση.

Ποια είναι η σωστή για καύση λίπους; Μια αερόβια λογική που έχει ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους να κάψουν λίπος και να αδυνατίσουν είναι η εξής: 45 λεπτά μέτριας έντασης (περίπου το 65 – 70% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού) τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα. Εάν ακολουθήσεις ένα τέτοιο μοντέλο προπόνησης το πρωί με άδειο στομάχι έχει κάποιο αποτέλεσμα- παρά τα όσα λένε κάποιοι. Στοχεύει άμεσα στο σωματικό λίπος, δεδομένου ότι οι αποθήκες γλυκογόνου είναι τυπικά χαμηλές το πρωί αφήνοντας το λίπος ως κύρια πηγή καυσίμου. Αν περιμένεις να πάρεις πρωινό και στη συνέχεια να ασκηθείς, ένα ποσοστό της ενέργειας που καίγεται θα έρθει από τους υδατάνθρακες που κατανάλωσες νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι η αεροβική γυμναστική, στην πιο αγνή της μορφή, χρησιμοποιεί το οξυγόνο – το οποίο ενεργοποιεί τη χρήση των αποθεμάτων λίπους – για ενέργεια.

Άρα nα τρέξω νηστικός; Οι καλύτερες αερόβιες ασκήσεις για να κάψεις λίπος σε μέτρια ένταση είναι το στατικό ποδήλατο, το γρήγορο περπάτημα και το stepper. Το τρέξιμο το πρωί θα κάψει περισσότερο μυ αν δεν φας. Έτσι, εάν μπορείς να ξυπνήσεις πριν από 7 π.μ. και να κάνεις αερόβια προπόνηση για 45 λεπτά μέτριας έντασης τρεις φορές την εβδομάδα, θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσεις βάρος. Αλλά αν θέλεις να τρέξεις θα πρέπει να έχεις φάει κάτι για να έχεις περισσότερες δυνάμεις και να αποδόσεις στην προπόνησή σου. Πιες νερό μόλις ξυπνήσεις, φάε μισή μπανάνα  ή μία χούφτα καρύδια ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος και είσαι έτοιμος να βγεις στον δρόμο. Αν δεν το κάνεις στο μεσοδιάστημα, ελαττώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το στομάχι σου γουργουρίζει από την πείνα, κι όταν τελικά γυρίσεις σπίτι για πρωινό τρως πολύ περισσότερο απ’ όσο εάν δεν είχες προπονηθεί νηστικός.