Fitness

Μηνάς Μαλάτος: εισαγωγή στην ποδηλασία κλειστού χώρου!

O Μηνάς Μαλάτος Spinning Instructor και Personal Trainer γράφει όλα όσα θέλετε να μάθετε σχετικά με το στατικό ποδήλατο και την ποδηλασία κλειστού χώρου!

Τα τελευταία χρόνια σίγουρα θα έχεις ακούσει τον όρο Spinning, Indoor Cycling, Body Bike, Power Cycling και πολλά άλλα! Οι λέξεις αυτές αναφέρονται στη νέα τάση καρδιοαναπνευστικής άσκησης πάνω σε στατικό ποδήλατο με απίστευτα αποτελέσματα για το σώμα μας!

 

Πως ξεκίνησε;

 

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 δυο φίλοι ποδηλάτες από την Αμερική ξεκίνησαν να κάνουν την προπόνηση τους σε κάποιο παλιό γκαράζ. Τα ποδήλατα αρχικά ήταν άβολα, αφού δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνογνωσία, αλλά μετά από δυο χρόνια έγινε η επίσημη παρουσίαση στο περιοδικό Rolling Stone και το πρόγραμμα κέρδισε τον τίτλο της πιο ανερχόμενης άσκησης παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα όλες οι εταιρίες έχουν εξελίξει τόσο τα προπονητικά τους προγράμματα όσο και την ποιότητα των ποδηλάτων,με εκατομμύρια fans!

 

Τι ακριβώς είναι;

 

Σε ελεύθερη μετάφραση μπορούμε να πούμε ότι είναι ποδηλασία κλειστού χώρου, μια καθαρά αερόβια δραστηριότητα. Τα μαθήματα διαρκούν από 45 ως 60 λεπτά και ουσιαστικά γίνεται μια προσομοίωση της προπόνησης που θα κάναμε στο φυσικό περιβάλλον, με ευθείες διαδρομές, ανηφόρες, σπριντ και περιόδους ξεκούρασης. Το κάθε ποδήλατο ρυθμίζεται με βάση τις προσωπικές μας ανάγκες, υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για τα χέρια και έχουμε και την αντίσταση, που ποικίλει ανάλογα το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε. Καταλυτική είναι η παρουσία πιστοποιημένου Instructor, ο οποίος με την γνώση και την εμπειρία του θα σε κατευθύνει, θα σε ενθαρρύνει και θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες για να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα της προπόνησης σου.

 

Τι χρειάζομαι;

 

Θετική ενέργεια! Μην ξεκινήσεις αν έχεις σκοπό απλά να περάσεις μια κενή ώρα στο γυμναστήριο σαν τουρίστας, γιατί δεν είχες κάτι καλύτερο να κάνεις. Η πιο αποτελεσματική προπόνηση είναι αυτή που απολαμβάνουμε.

Ένα μπουκάλι νερό ή κάποιο ισοτονικό ποτό. Θα χάσεις πολλά υγρά!

Μια πετσέτα για τον ιδρώτα σου και για την υγιεινή της αίθουσας.

Συγκέντρωση στην προπόνηση. Μπορείς να αφήσεις τα προβλήματα σου έξω από την πόρτα και να κάνεις ενα μικρό διάλειμμα για 60 λεπτά. Οι ενδορφίνες θα σε ανταμείψουν 100%!

Ο ποδηλατικός εξοπλισμός είναι ο καταλληλότερος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ποδηλατικά παπούτσια, ειδικό κολάν με μαξιλαράκι και παλμογράφος θα κάνουν την προπόνηση σου αποδοτικότερη.

 

Γιατί να το κάνω?

 

Προέχει η υγεία σου και η καρδιοαναπνευστική άσκηση είναι η βασικότερη μορφή εκγύμνασης!

Θα καταναλώσεις περίπου 500 θερμίδες σε κάθε προπόνηση και ο μεταβολισμός σου θα πάρει φωτιά!

Θα διασκεδάσεις ακούγοντας μουσική και ταυτόχρονα ιδρώνωντας στην ανηφόρα!

Όχι δεν θα φουσκώσουν τα πόδια σου, αν η διατροφή σου παραμείνει ισορροπημένη και δεν κάνεις συλλογή από κουτιά Pizza Hut.

Θα γυμνάσεις τέλεια τους γλουτούς και την περιφέρεια σου.

Θα γνωρίσεις και θα μοιραστείς και με άλλους με την ίδια τρέλα.

Θα μάθεις τι σημαίνει Endurance Training, Interval Session, SPD pedals και Heart Rate Zones!

 

Τι πρέπει να προσέχω?

 

Το πρώτο και βασικότερο που έχεις να κάνεις μπαίνοντας στην αίθουσα είναι το κατάλληλο set up του ποδηλάτου σου. Ρυθμίζεις το ύψος,το μήκος με βάση τις ανάγκες σου και ό,τι απορία έχεις συμβουλέψου τον Instructor!

Αν είσαι αρχάριος, κάνε τουλάχιστον πέντε μαθήματα προσαρμογής,χωρίς να ζοριστείς ιδιαίτερα και δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να κατανοήσει το νέο ερέθισμα.

Δεν χρειάζεται να ξημεροβραδιάζεσαι στις αίθουσες νομίζοντας ότι το πολύ είναι και καλό. Τρεις με τέσσερις φορές ανά εβδομάδα σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης είναι μια ιδανική προπόνηση.

Χρησιμοποίησε πάντα αντίσταση, ακόμη και στις «ευθείες» ώστε να έχεις τον έλεγχο και να αποφύγεις τους τραυματισμούς.

Μην το παρακάνεις με το στροφάρισμα στα πόδια. Σπριντάρουμε γρήγορα, αλλά δεν θέλουμε να απογειωθούμε!

Το ποδήλατο συνδυάζεται μόνο με την μουσική και το virtual ride σε οθόνη. Προσθήκη ασκήσεων και γυμναστικών επιδείξεων την στιγμή που είσαι πάνω στην σέλα, θα σε στείλουν αργά ή γρήγορα στον κοντινότερο φυσικοθεραπευτή.

 

Σε ποιους απευθύνεται?

 

Είναι open level,που σημαίνει ότι μπορείς να το παρακολουθήσεις είτε είσαι αρχάριος, είτε σε προχωρημένο επίπεδο. Όσο για την ηλικία οι μικρότερες είναι κοντά στην εφηβεία, δηλαδή περίπου 16-17 ετών και φτάνουν μέχρι και τα 70!

Αν βρίσκεσαι σε οξύ στάδιο τραυματισμού, καλό θα είναι να συμβουλευτείς γιατρό όπως επίσης αν έχεις κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με την καρδιακή λειτουργεία.

Αν κάνεις δίαιτα με στόχο την απώλεια βάρους,διάλεξες το ιδανικότερο πρόγραμμα!

Η ποιότητα της αερόβιας άσκησης με ποδήλατο αποτελεί ιδιαίτερο κίνητρο και για αρκετούς αθλητές που θέλουν να βελτιώσουν την φυσική κατάσταση κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους.

Au revoir! 

Μηνάς Μαλάτος

 

undefined