Fitness

Μεταξύ fitness και ξίφους: η ξιφασκία ως άσκηση και ως άθλημα

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχει κάποιος που δεν εντυπωσιάζεται από το άθλημα της ξιφασκίας. Ίσως είναι οι στολές, ίσως το ξίφος ίσως το γεγονός ότι παραπέμπει σε άλλες εποχές πάντως το ευγενές ολυμπιακό άθλημα της ξιφασκίας, είναι τόσο μοναδικό!

Ο λόγος που δεν είναι τόσο διαδεδομένο είναι ίσως γιατί είναι δύσκολο ως θεατής να το παρακολουθήσεις, λόγω του ότι είναι εξαιρετικά γρήγορο. Αυτή η ταχύτητα όμως και η έκρηξη το κάνει τόσο συγκλονιστικό όταν εσύ ο ίδιος παίζεις. Αυτό είναι κάτι που ελάχιστος κόσμος γνωρίζει. Πάντως, από όλα τα αθλήματα και τρόπους άσκησης και γυμναστικής που από παιδί έχω κατά καιρούς δοκιμάσει, (και δεν είναι και λίγα!!) η ξιφασκία είναι ίσως το πιό διασκεδαστικό!

Για εμένα προσωπικά, η ξιφασκία ήταν κάτι που το ήθελα από παιδί. Δυστυχώς, τότε υπήρχαν πολύ λίγοι σύλλογοι και δυστυχώς κάνενας στα Νότια προάστια. Ξεκίνησα ξιφασκία εδώ και 4 χρόνια όταν άνοιξε ο όμιλος ξιφασκίας Γλυφάδας. Ο ΟΞΙΓ λειτουργεί μέσα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά από τις Άννα και Ντίνα Θεοφίλου, η οποία έχει υπάρξει επί σειρά ετών πανελλήνια πρωταθλήτρια. Μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ο ΟΞΙΓ έχει καταφέρει να βγάλει αθλητές κάθε ηλικίας, που έχουν ξεχωρίσεις σε όλες τις κατηγορίες σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ένα από τα βασικά «καλά» της ξιφασκίας είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι παιδί ή έφηβος για να παίζεις. Είναι από αθλήματα που «όσο αντέχουν τα πόδια σου» μπορείς να παίζεις, και όχι μόνο να παίζεις, αλλά να παίρνεις μέρος σε αγώνες και πρωταθλήματα! Είναι υπέροχο να συνδυάζεις τη χαρά της άσκησης με έναν στόχο ατομικό…η ομαδικό! Γιατί η ξιφασκία είναι και ομαδικό άθλημα! Όταν είσαι σε έναν όμιλο, είσαι μέλος και της ομάδας του ομίλου σου. Όλοι μαζί αγωνίζεστε για το καλύτερο της ομάδας σας. Οι αντίπαλοι σου στις προπονήσεις, είναι και συναθλητές σου, αλλά πάνω από όλα φίλοι σου. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, η ψυχική ανάταση που σου δίνει το άθλημα μέσα από το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Μετά από κάθε προπόνηση φεύγουμε όλοι πιο ανάλαφροι, έχοντας αφήσει πίσω τα προβλήματα και τα άγχη μας, έχοντας περάσει τόσο ευχάριστα την ώρα μας και φυσικά πάμε σπίτι με μια γλυκιά κούραση.

Κατά καιρούς μου έχουν πει «μα γυμνάζεσαι στην ξιφασκία?» Μα φυσικά και γυμνάζεσαι! Και μάλιστα πάρα πολύ!  Για να μπορείς να παίξεις χρειάζεσαι πάρα πολύ δυνατά πόδια και εξαιρετική φυσική κατάσταση! Είναι καθαρά αερόβιο άθλημα και η κάθε προπόνηση περιλαμβάνει τρέξιμο, σχοινάκι και πάρα πολλές ασκήσεις ταχύτητας και αντοχής. Επίσης η κάθε προπόνηση περιλαμβάνει και πολλές ασκήσεις ενδυνάμωσης βασικά για τα πόδια αλλά και για όλο το σώμα. Είναι αξιοθαύμαστο πόσο αλλάζει το σώμα η ξιφασκία! Καίει λίπος, χαρίζει ομοιόμορφη γράμμωση και βελτιώνει κατά πολύ την φυσική κατάσταση! Μετά τις ασκήσεις ενδυνάμωσης η κάθε προπόνηση περιλαμβάνει ασκήσεις τεχνικής με το ξίφος, είτε σε στόχο, είτε συνασκήσεις με άλλους αθλητές. Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο η τεχνική της ξιφασκίας! Χρειάζεται συνεχώς να έχεις σε εγρήγορση το μυαλό σου και να είσαι 100% συγκεντρωμένος. Κάθε αγώνας, που διαρκεί μόνο 3’, είναι σαν ένα «αερόβιο σκάκι». Συνεχώς είσαι σε κίνηση, πρέπει να έχεις εκρηκτικότητα και συνεχώς πρεπει να υπολογίζεις τις κινήσεις του αντιπάλου σου. Δεν είναι τυχαία ένα από τα αθλήματα που καις τις περισσότες θερμίδες!

Τέλος πρέπει να πούμε ότι η ξιφασκία είναι και από τα πιό ασφαλή αθλήματα! Αυτό μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά εφόσον υπάρχει όλος o σωστός ο εξοπλισμός, και στον αγώνα δεν υπάρχει επαφή σώμα με σώμα με τον αντίπαλο, οι πιθανότητες τραυματισμού είναι ελάχιστες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για γονείς που σκέφτονται να ξεκινήσουν τα παιδιά τους. Η ξιφασκία ενώ θεωρείται μία πολεμική τέχνη, είναι ένα ευγενές άθλημα που γυμνάζει ομοιόμορφα το σώμα, εξασκεί το μυαλό και μας μαθαίνει τις αξίες του αθλητισμού.

 

undefinedundefinedΠέννυ Μπινιάρη