Fitness

Μαραθώνιος Part 3: Ρεκόρ σε χρόνους και ηλικίες!

Παγκόσμια ρεκόρ που σημειώνονταν στον κάθε λογής Μαραθώνιο αγώνα δρόμου, δεν αναγνωρίζονταν από την IAAF μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2004. Ως τότε, οι καλύτερο χρόνοι λάμβαναν απλά την αναγνώριση World Best (Καλύτερος του Κόσμου). Και αυτό συνέβαινε επειδή οι Μαραθώνιοι που διεξάγονταν μέχρι τότε, δεν πληρούσαν κάποιες από τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου.

Παρά την επίσημη αναγνώριση των καλύτερων χρόνων πάντως, ακόμα και σήμερα οι διάφοροι αγώνες που διεξάγονται, ποικίλουν σε θέματα επιφάνειας και πορείας, καθιστώντας αδύνατες τις ακριβείς συγκρίσεις. Τυπικά, οι καλύτεροι χρόνοι ορίζονται από τη σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας, τις καιρικές συνθήκες και τη συμβολή των βηματοδοτών (δρομείς που προσλαμβάνονται από τους διοργανωτές και προπορεύονται σκόπιμα μέχρι ενός σημείου για να καθορίσουν τον ρυθμό του αγώνα).

Made in Kenya στους άντρες

Το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ για τους άντρες κατέχει ο Κενυάτης Ντένις Κιμέτο, ο οποίος κάλυψε τη διαδρομή του Μαραθωνίου του Βερολίνου, τον Σεπτέμβριο του 2014 σε 2 ώρες, 2 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα. Έτσι, κατάφερε να βελτιώσει κατά 26 δευτερόλεπτα το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο επίσης Κενυάτης Ουίλσον Κιπσάνγκ, από τον ίδιο Μαραθώνιο, τον Σεπτέμβριο του 2013. Η πρώτη δεκάδα πάντως, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις, αποτελεί υπόθεση Made in Kenya, καθώς 8 αθλητές περιλαμβάνονται σε αυτή, ενώ οι άλλοι δύο είναι Αιθίοπες.

Βρετανίδα η ρεκορντγούμαν

Στις γυναίκες, τον κορυφαίο χρόνο κατέχει η Βρετανίδα Πάουλα Ράντκλιφ με 2 ώρες, 15 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα, επίδοση που πέτυχε στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, στις 13 Απριλίου του 2003. Πίσω της βρίσκεται η Κενυάτισσα Μέρι Κεϊτάνι με 2 ώρες, 18 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν άλλες τρεις Κενυάτισσες, δυο αθλήτριες από την Αιθιοπία, ενώ από μια έχουν οι Ιαπωνία, Γερμανία και ΗΠΑ.

Δρομέας ετών… 100!

Άλλο ένα ρεκόρ που παραμένει (και μάλλον θα παραμείνει) ακατάρριπτο, είναι αυτό του Φαούζα Σινχ, ενός Ινδού με βρετανική υπηκοότητα που τερμάτισε τον Μραθώνιο του Τορόντο τον Οκτώβριο του 2011, με χρόνο 8 ώρες, 11 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα, όντας ο γηραιότερος “μαραθωνοδρόμος”, καθώς η ηλικία του τότε ήταν 100 έτη!

Από 3 ετών στα βάσανα!

Στον αντίποδα, ο νεαρότερος μαραθωνοδρόμος στην ιστορία του αγωνίσματος, είναι ο Ινδός Μπούντια Σινχ, ο οποίος ολοκλήρωσε τον πρώτο του Μαραθώνιο σε ηλικία 3 ετών, ενώ μέχρι σήμερα (έχει φτάσει στα 13) έχει ολοκληρώσει 48 αγώνες μεγάλης απόστασης.