Fitness

Μαραθώνιος Part 2: Η… μανία του Μαραθωνίου!

Μετά την Ελλάδα και το 1896, στην πρώτη του εφαρμογή στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η εξάπλωση του Μαραθωνίου ήταν εντυπωσιακή… στις Ηνωμένες Πολιτείες! Η νίκη του Αμερικανού Τζόν Χέις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο, εκτόξευσε τη δημοφιλία του αγωνίσματος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού! Τους επόμενους μήνες άρχισαν να… ξεφυτρώνουν από παντού Μαραθώνιοι, οι οποίοι διεξάγονταν κυρίως σε ημέρες που αποτελούσαν κάτι ξεχωριστό για τους Αμερικανούς, όπως η Ημέρα των Ευχαριστιών, η Δεύτερη Μέρα των Χριστουγέννων, η Πρωτοχρονιά ή η Επέτειος της Ουάσινγκτον. Για το σκοπό αυτό εξάλλου, οι Νεϋορκέζοι καθιέρωσαν και τη φράση “marathon mania”!

Οι κύριες εκδόσεις

Σήμερα, περισσότεροι από 500 μαραθώνιοι διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ορισμένοι εξ αυτών ανήκουν στην Association of International Marathons and Distance Races (AIMS), η οποία ιδρύθηκε το 1982, καταγράφοντας περισσότερα από 300 μέλη σε 83 χώρες. Μάλιστα, οι σημαντικοί και μεγάλοι Μαραθώνιοι του Βερολίνου, της Βοστόνης, του Σικάγο, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Τόκιο, επιβραβεύουν με 500.000 δολάρια ετησίως, τους κορυφαίους αθλητές (άνδρες και γυναίκες) του αγωνίσματος. Το 2006, οι συντάκτες του Runner's World επέλεξαν τους 10 κορυφαίους Μαραθώνιους του κόσμου και στους πέντε μεγάλους που προαναφέρθηκαν (εξαιρείται του Τόκιο) συμπεριέλαβαν αυτούς που διοργανώνονται σε Άμστερνταμ, Χονολουλού, Παρίσι, Ρότερνταμ και Στοκχόλμη.

Οι παλαιότεροι σε κόσμο και Ευρώπη

Άλλοι σημαντικοί Μαραθώνιοι γίνονται σε Λος Άντζελες και Ρώμη, ενώ αυτός της Βοστόνης είναι ο παλαιότερος ετήσιος του κόσμου, είναι εμπνευσμένος από το 1896 και διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1897, στον εορτασμό της Ημέρας των Πατριωτών. Στην Ευρώπη, ο παλαιότερος Μαραθώνιος είναι εκείνος του Κόζιτσε της Σλοβακίας (από το 1924), ενώ ο Μαραθώνιος του Πολυτεχνείου στο Λονδίνο, ξεκίνησε το 1909 και διακόπηκε το 1996.

Οι ασυνήθιστοι (διαβάστε και θα καταλάβετε)

Στην κατηγορία των… ασυνήθιστων, περιλαμβάνεται ο Midnight Sun Μαραθώνιος, που διεξάγεται στην πόλη Τρόμσο της Νορβηγίας, στα… σύνορα με τον αρκτικό κύκλο! Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ο Μαραθώνιος του Σινικού Τείχους της Κίνας (Great Wall Marathon), ο Big Five Μαραθώνιος, που μοιάζει με… σαφάρι στις ερήμους της Νότιας Αφρικής, ο Μαραθώνιος του Θιβέτ, σε υψόμετρο 3.500 μέτρων και ο Μαραθώνιος του Πολικού Κύκλου στη Γροιλανδία.

Και οι ειδικές περιπτώσεις!

Τέλος, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον Μαραθώνιο της Κωνσταντινούπολης, που ενώνει δυο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία, αλλά και ο Διεθνής Μαραθώνιος των Καταρρακτών του Νιαγάρα, κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες πρέπει να δείξουν διαβατήριο (!), καθώς ξεκινά από τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη) και καταλήγει στο Οντάριο του Καναδά!