Fitness

Ξέρεις πότε το παρακάνεις με την προπόνησή σου;

Απόδοση = κούραση, και «αγαθά κόποις κτώνται» επίσης αλλά δε σημαίνει και πλήρης κατάρρευση.

 

 

Οι τρεις ή τέσσερις προπονήσεις που κάνεις την εβδομάδα πρέπει να σου δίνουν χαρά και να σε κάνουν να νιώθεις καλά. Σαφώς και δεν είναι κακό να προσπαθείς κάθε φορά παραπάνω να βγάλεις μία νέα άσκηση αλλά όταν προσπαθείς πάρα πολύ εκεί – OhOh, Hustonwe have a problem – μπορεί να δημιουργηθεί προβληματάκι. Χρειάζεσαι διαλείμματα ξεκούρασης και αποθεραπείας, ώστε να αυξήσουν οι μύες σου την αιμάτωσή τους, τα αποθέματα γλυκογόνου και τα ένζυμά τους. Όταν η προπόνησή σου είναι έντονη και ο χρόνος αποθεραπείας ελάχιστος, ενδέχεται να εμφανιστούν σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Πότε ζορίζεις τον εαυτό και το παρακάνεις στην προπόνηση (εκτός από τα προφανή όπως κόπωση και το ότι δεν μπορείς να βγάλεις μία σχετικά εύκολη προπόνηση); Δες τα 7 σημάδια και πάρε off μία ή δύο εβδομάδες από το γυμναστήριο.

1 Αυξημένοι σφυγμοί

Αν παραείναι αυξημένοι αυτό σημαίνει ότι κουράζεσαι γρήγορα ή το πρόγραμμα που ακολουθείς δεν κάνει για σένα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ελέγξεις τι γίνεται.

2 Αυξημένη δίψα

Όταν το σώμα μπαίνει σε καταβολική φάση σχεδόν «αφυδατώνει» τον οργανισμό σου.

3 Μυικά πιασίματα

Ακόμα και όταν δοκιμάζεις καινούρια πράγματα δε θα πρέπει να νιώθεις πιασμένος για περισσότερο από 4 μέρες (εάν φυσικά έχεις ολοκληρώσει με αποθεραπεία).

Αϋπνία

Η πολύ έντονη προπόνηση στρεσάρει το σώμα με αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα στον ύπνο.

5 Ευάλωτο ανοσοποιητικό

Εάν κολλάς κάθε ίωση που κυκλοφορεί με το καλημέρα σας αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σου δεν έχει την ίδια άμυνα όπως παλιά.

6 Συχνοί τραυματισμοί

Εάν δεν έχεις δύναμη και αντοχή μπορεί ή να τραυματιστείς ή να σου ξαναβγούν παλιοί τραματισμοί.

7 Θξυθυμία ή κακή διάθεση

Αν σου λένε ότι κάτι έχει αλλάξει σε σένα αλλά όχι με την καλή έννοια, είσαι κακοδιάθετος, θυμώνεις εύκολα, είσαι επιθετικός ή εκνευρίζεσαι τσέκαρε λίγο την προπόνησή σου.

Εάν το παρακάνεις με την προπόνηση η συνταγή αποκατάστασης είναι απλή: φάε σωστά ακολουθώντας διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και επαρκή ενυδάτωση και ξεκουράσου ανάλογα και με τη διάρκεια των συμπτωμάτων.