Fitness

Κοροναϊός: Είναι ασφαλές να τρέξω έξω;

Το τρέξιμο παρέχει ανακούφιση από το στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και, μπορείς να τρέξεις με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, εάν ακολουθείς αυτές τις συμβουλές.

Το τρέξιμο βελτιώνει την καρδιαγγειακή σου υγεία, αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις, μειώνει τη χοληστερόλη, αποτρέπει τον διαβήτη τύπου 2, αυξάνει την καλή λειτουργία των πνευμόνων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Επίσης το τρέξιμο βοηθά με την κατάθλιψη και το άγχος. Και τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Όμως το τρέξιμο κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας είναι όντως το τέλειο άθλημα για «κοινωνική αποστασιοποίηση» ή είναι επικίνδυνο;

Τι λένε οι ειδικοί

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ είναι σαφείς (προς το παρόν): πρέπει να αποφεύγεις τις συναθροίσεις 10 ατόμων και περισσότερων, δεν σου απαγορεύει να τρέχεις μόνος. Επίσης συστήνει το συχνό πλύσιμο των χεριών και την κοινωνική απομάκρυνση (διατηρώντας απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους). Το να τρέξεις έξω μόνος σου (εφόσον είσαι υγιής και δεν παρουσιάζεις κάποια συμπτώματα ή δεν υπήρξες επαφή κάποιου που παρουσίασε συμπτώματα κοροναϊού) σε χώρο όπου δεν έχει κόσμο, δεν σημαίνει ότι δεν συμμορφώνεσαι με τις συστάσεις.

Πώς να τρέξεις με ασφάλεια

Τρέξε πολύ νωρίς το πρωί

Η απόλαυση ενός πολύ πρωινού τρεξίματος είναι ασφαλής.

Κράτα αποστάσεις

Αν βγεις πιο αργά για τρέξιμο απόφυγε μέρη όπου συχνάζει κόσμος και προτίμησε κάποιες διαδρομές που δεν τις επισκέπτεται. Επίσης, φρόντισε να κρατάς αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρα από τους άλλους.

Πάρε προφυλάξεις

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος απόφευγε να αγγίζεις οτιδήποτε. Είναι πχ πιθανό να σταματήσεις σε ένα παγκάκι μετά το τρέξιμό σου για να κάνεις κάποιες διατάσεις ή να ακουμπήσεις σε κάποιον στύλο. Καλύτερα να αποφύγεις να το πιάσεις ή να στηρίξεις το χέρι σου σε σε αυτό.

Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου

Ακόμη κι αν φοράς γάντια απόφευγε να αγγίζεις το πρόσωπό σου.

Δεν χρειάζεται να φοράς μάσκα

Οι ειδικοί δεν συνιστούν να φοράς μάσκα προσώπου εάν δεν νοσείς, εκτός εάν φροντίζεις κάποιον που μπορεί να έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Κράτα τα πάντα καθαρά

Όταν επιστρέφεις από το τρέξιμο άφηνε τα παπούτσια σου έξω ή βγάζε τα πριν μπεις στο σπίτι και άφηνέ τα στο μπαλκόνι, ώστε να μην μεταφέρεις τυχόν μικρόβια στο σπίτι σου. Πλένε πολύ καλά τα χέρια σου, βγάζε τα ρούχα σου για πλύσιμο.

Τρώγε φρούτα και λαχανικά

Κατανάλωνε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου π.χ .: πορτοκάλι, μπανάνα, αυγά, ξηροί καρποί, μπρόκολο κλπ.

Εάν είσαι δρομέας, να είσαι ευτυχής γιατί είσαι πιο υγιής από όσους κάνουν καθιστική ζωή, ενώ το ανοσοποιητικό σου είναι πιο δυνατό, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει στην καταπολέμηση του κοροναϊού, εάν τύχει και προσβληθείς.

Ακολούθησε τις οδηγίες των ειδικών και της Πολιτείας

Επειδή οι συστάσεις και οι οδηγίες αλλάζουν φρόντιζε να ενημερώνεσαι για το ποια πάρκα και άλση κλείνουν και άλλαζε διαδρομή.

Φωτογραφία από τον χρήστη Tembela Bohle στο Pexels