Fitness

Κόλλησες στον διάδρομο; 5 tips για να τον αφήσεις και να βγεις για τρέξιμο στον δρόμο

Μήπως βαρέθηκες τον διάδρομο; Ίσως να έχεις και δίκιο. Ο διάδρομος είναι για πολύ αρχάριους και τα χάμστερ. Αν δεν ανήκεις ούτε στη μία ούτε στην άλλη κατηγορία καιρός να τον αφήσεις και να βγεις έξω για τρέξιμο.

 

 

Θα είναι για σένα μια απόλυτη απελευθερωτική εμπειρία, ακόμη κι αν κρυώνεις. Μπορείς να νιώσεις τον άνεμο στα μαλλιά σου, να τρέξεις σε κάποιον λόφο, ή σε ένα καταπράσινο πάρκο (όπως το δάσος Συγγρού για παράδειγμα) και να ηρεμήσεις. Εξάλλου το είπε και η επιστήμη: η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, μειώνει την κατάθλιψη, το άγχος και την κούραση, σε σχέση με την άσκηση που γίνεται σε κλειστούς χώρους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το τρέξιμο έξω είναι πιο φυσικό και πιο ευχάριστο. Εάν θέλεις να αφήσεις τον διάδρομο και να τρέξεις στο πράσινο κάν΄το σταδιακά για να έχεις περισσότερα οφέλη και λιγότερους τραυματισμούς. Σε ενδιαφέρει: Βαριέσαι στο διάδρομο; 5 ιδέες να τον κάνεις να δουλέψει για σένα

 

 

1 Τρέχα σε κλίση

Το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο δύσκολο από το τρέξιμο σε κλειστούς χώρους, επειδή ο διάδρομος είναι επίπεδος. Επίσης, όταν τρέχεις στον διάδρομο δεν υπάρχει η αντίσταση του ανέμου. Προετοίμασε την καρδιά, τους πνεύμονες, τους μυς και το μυαλό σου για τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους αυξάνοντας την κλίση στο διάδρομο περίπου 1% για να εξομοιώσεις το τρέξιμο μια επίπεδης επιφάνειας σε εξωτερικό χώρο. Μην κρατιέσαι όμως από τις μπάρες – δεν θα τις βρεις στον δρόμο! Εάν η εξωτερική διαδρομή που σκέφτεσαι να ακολουθήσεις έχει απότομο έδαφος προετοιμάσου και γι’ αυτό για αυξάνοντας ή μειώνοντας την κλίση στο διάδρομο. Το τρέξιμο στην κατηφόρα μπορεί να είναι πιο απαιτητικό από την ανηφόρα. Οι τετρακέφαλοι πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά για να τρέξεις στην κατηφόρα.

2 Πήγαινέ το λάου λάου

Όταν βγεις έξω για τρέξιμο το σώμα σου θα προσαρμοστεί στην ανώμαλη επιφάνεια, αλλά αν τρέξεις πολύ χωρίς προηγούμενες προπονήσεις στο διάδρομο πολύ σύντομα θα καταπονήσεις μυς και αρθρώσεις. Τρέξε κάποια χιλιόμετρα πρώτα και σταδιακά αύξησε απόσταση και ταχύτητα. Διάβασε: Θέλεις να αδυνατίσεις; Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις στο διάδρομο!

3 Αύξησε τη συχνότητα των προπονήσεων 

Εξοικειώσου με το τρέξιμο έξω μειώνοντας τις προπονήσεις στο διάδρομο. Για παράδειγμα ξεκίνα 3 προπονήσεις στο διάδρομο και μία έξω, μετά 2 και 2, μετά 3 προπονήσεις έξω και μία μέσα μέχρι να απογαλακτιστείς πλήρως από το μήχανημα.

4 Επιβράδυνε

Μη βιάζεσαι. Μην προσδοκάς να τρέξεις τόσο γρήγορα σε εξωτερικό χώρο όπως κάνεις στο γυμναστήριο. Λόγω παραγόντων όπως η αντίσταση του αέρα, το ανώμαλο έδαφος και άλλα θα διαπιστώσεις ότι το τρέξιμο έξω είναι περισσότερο απαιτητικό από το μέσα.

5 Φόρεσε τα σωστά παπούτσια

Οι δρόμοι είναι αμείλικτοι στους κραδασμούς επομένως φόρα παπούτσια κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους που να σου παρέχουν επαρκή προστασία από την πρόσκρουση του εδάφους.

Και να θυμάσαι: ο διάδρομος εξακολουθεί να είναι φίλος σου. Το γεγονός ότι μπορείς να τρέξεις έξω αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τον χρησιμοποιείς που και που. Ο διάδρομος μπορεί να σε βοηθήσει να μετρήσεις με ακρίβεια το τρέξιμό σου ή αν ο καιρός είναι πολύ κακός η προπόνηση μέσα είναι μια καλή εναλλακτική λύση από το να μην τρέξεις καθόλου. 

Φίλια Μητρομάρα