Fitness

Κάτι ξέρει κι ο Λεμπρόν (για γιόγκα)!

Ο κάθε παίκτης του μπάσκετ, θέλει να αποδίδει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του και πάντα αναζητά τρόπους για να το κάνει καλύτερα. Όλοι (από τον Τζόρνταν, τον Γκάλη και τον Αντετοκούνμπο, μέχρι τον… ερασιτέχνη του τοπικού πρωταθλήματος) είναι διατεθειμένοι να θέσουν το σώμα τους σε αυστηρές δοκιμασίες και σκληρές ασκήσεις, ώστε να επιτύχουν τους μπασκετικούς τους στόχους.

Ωστόσο, αυτό που δεν σκέφτονται πολλοί σε πρώτη φάση, είναι πως αρκετές ομάδες του NBA και του κολλεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ (και σιγά σιγά και σύλλογοι της Ευρώπης, με πρώτους αυτούς του γυναικείου μπάσκετ) ξοδεύουν ποερσσότερες ώρες αίθουσες γιόγκα και όχι σε γυμναστήρια!

Μια καλή περιοδική επανάληψη ασκήσεων γιόγκα συμβάλλει στην ευελιξία, τη σταθεροποίηση του κορμού, τη μυική αντοχή, τη βελτίωση της αναπνοής και τη σωματική ισορροπία. Με την εστίαση στυος τομείς αυτούς, η γιόγκα μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο “εργαλείο” αποσυμπίεσης έπειτα από επίπονους αγώνες και σκληρές προπονήσεις.

Αν λοιπόν παίζετε μπάσκετ επαγγελματικά, ερασιτεχνικά ή με τους φίλους σας στη γειτονιά, ήρθε ο καιρός να μάθετε ποιά είναι τα οφέλη από την προσθήκη της γιόγκα στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Περιορισμός τραυματισμών: Οι αθλητές του μπάσκετ στρεσάρουν αρκετά τα σώματά τους κατά τη διάρκεια προπονήσεων και αγώνων. Η επαναλαμβανόμενη χρήση συγκεκριμένων μυικών ομάδων θα προκαλέσει ανισορροπίες, καθώς μπορεί κάποιος μυς να είναι ιδιαίτερα δραστήριος και άλλοι να βρίσκονται σε… νάρκωση. Οι πιο σφιχτοί μύες τραβούν τις αρθρώσεις έξω από την ευθυγράμμισή τους, με συνέπεια ορισμένοι από τους κορυφαίους αθλητές να τραυματίζονυαι σε σημεία του σώματός τους, στα οποία οι μύες παραμένουν ακίνητοι. Η γιόγκα είναι σχεδιασμένη για να τοποθετεί το σώμα σε συγκεκριμένες θέσεις και στάσεις, οι οποίες επιμυκήνουν τους σφιχτούς μύες (συνήθως στο ισχίο και χαμηλά στην πλατη) και ενδυναμώνουν αυτούς που δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ (γλουτοί, κοιλιακοί), ώστε να γίνει η κίνηση περισσότερο ασφαλής και αθλητική.

Ισορροπία: Η γιόγκα βοηθάει στην εξισορρόπηση του σώματος, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στη συμμετρία. Ο νούμερο ένα λόγος για την πρόκληση τραυματισμών και τη μειωμένη απόδοση είναι οι ασύμμετρες κινήσεις. Έτσι, αν ο ένας αστράγαλος είναι πιο σφιχτός από τον άλλο, τότε δεν θα είστε σε θέση να χαμηλώσετε το σώμα σας από την πλευρά αυτή όσο καλά θα μπορείτε να το κάνετε από την άλλη. Κατά συνέπεια, το επιτόπιο άλμα σας δεν θα είναι το καλύτερο δυνατό για εσάς, ενώ θα… γέρνετε μονόπατα όταν το παιχνίδι αποκτήσει γρήγορο ρυθμό. Η γιόγκα βοηθάει να χτίσετε την κατάλληλη σύνδεση πνεύματος-σώματος, σας βοηθάει να εστιάσετε σε αυτές τις ασυμμετρίες και να δουλέψετε για να τις εξισορροπήσετε.

Ισχύς του κορμού: Η ενίσχυση των σταθεροποιημένων μυών του κορμού, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση μιας υγιούς σπονδυλικής στήλης. Όταν οι μύες σε αυτή την περιοχή ενεργοποιηθούν κατάλληλα και αντανακλαστικά, μπορούν να μειώσουν την πίεση που συγκεντρώνεται στη λεκάνη και βοηθούν στη μεταφορά ισχύος προς το πάνω μέρος του σώματος. Όπως ακριβώς γίνεται σε ένα τζαμπ σουτ δηλαδή. Η ενίσχυση του κορμού αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της γιόγκα. Σε κάθε στάση, είτε είστε καθισμένοι, είτε έχετε στρέψει την πλάτη προς το έδαφος ή σε στάση pushup, οι μύες του κορμού ενεργοποιούνται για να σταθεροποιήσουν το κέντρο του σώματος και να σας κρατήσουν σε ισορροπία καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Πνευματική εστίαση: Η γιόγκα είναι μια διαδικασία ακρόασης και μια ευκαιρία να είστε παρόντες στην εξέλιξή της. Σε ένα μάθημα γιόγκα, ακούτε προσεκτικά τον δάσκαλο και στη συνέχεια το σώμα σας μεταγφράζει όσα λάβατε κατά την εκμάθηση. Η τέλεση μιας άσκησης γιόγκα σας υποχρεώνει να είστε παρόντες και να συγκεντρώνετε το πνεύμα σας στο καθήκον σας. Ο Lebron James, που αποτελεί σχεδόν μόνιμο MVP των προηγούμενων σεζόν στο NBA, παρακολουθεί συχνά συνεδρίες γιόγκα και αναγνωρίζει τη συμβολή της στην πνευματική του συγκέντρωση. “Η γιόγκα δεν αφορά μονάχα στο σώμα, αλλά σχετίζεται και με το πνεύμα και με έχει βοηθήσει πολύ σαν τεχνική. Είναι απαραίτητο να συγκεντρωθείς, καθώς υπάρχουν στάσεις που μπορεί να σε βλάψουν, αν δεν είσαι συγκεντρωμένος και δεν αναπνέεις σωστά” έχει επισημάνει ο άσος των Cleveland Cavaliers.

Αποθεραπεία και αποκατάσταση: Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα αθλητών που αποθεραπεύτηκαν πλήρως από τους τραυματισμούς τους, μέσω της γιόγκα, η οποία δεν αποτελεί μονάχα μια σπουδαία μέθοδο αποθεραπείας, αλλά βοηθά σημαντικά και στην αποκατάσταση μετά τους αγώνες ή τις προπονήσεις. Πολλοί παίκτες στο NBA και όχι μόνο, αισθάνονται πόνο και καταπόνηση στους μύες τους έπειτα από απαιτητικές ασκήσεις. Η γιόγκα είναι εκείνη που μπορεί να βοηθήσει την ενέργεια να κινηθεί μέσα στο σώμα τους και να ανακουφίσει από ένα μακροχρόνιο μυικό άλγος.