Fitness

Η yoga Nidra μειώνει άγχος και αυπνίες

Εάν θέλεις να μειώσεις το άγχος και το στρες και να νικήσεις τις αϋπνίες, αυτή είναι η yoga που σου ταιριάζει: η yoga Nidra!

 

Δεν χρειάζεται να είσαι γιόγκι ή να έχεις προηγμένη εμπειρία από γιόγκα ή κάποιον έμπειρο δάσκαλο διαλογισμού για να αποκομίσεις τα οφέλη αυτού του βαθιού διαλογισμού. Ενώ οι αυστηρές asanas και οι δύσκολες στάσεις μπορεί να μην είναι για όλους, η yoga nidra είναι για όλους. Ετυμολογικά γιόγκα Nidra σημαίνει “συνειδητός ύπνος” και το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα χαλάκι γιόγκα για να ξαπλώσεις και ένας δάσκαλος για να σε καθοδηγήσει στη διαλογιστική πρακτική. Στη yoga nidra, όλοι είναι ίσοι. Είτε είσαι έμπειρος επαγγελματίας γιόγκα είτε αγωνίζεσαι να αγγίξεις τα δάχτυλα των ποδιών σου, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από αυτή.

Τι είναι η yoga nidra;

Πρόκειται για μια πολύ βαθιά και δυνατή πρακτική διαλογισμού και μια από τις πιο εύκολες πρακτικές της γιόγκα. Καθώς χαλαρώνεις ξαπλωμένος αναπαυτικά στη Savasana, ο δάσκαλος σε καθοδηγεί σε μια συνειδητή, βαθιά χαλάρωση του σώματος, του νου και της ψυχής. Μέσω αυτής της πρακτικής, καλλιεργείς την εσωτερική σου επίγνωση. Αυξάνεται η εσωτερική σου ευαισθητοποίηση και συγκέντρωση και παράλληλα νιώθεις μια αίσθηση ολοκλήρωσης και πληρότητας. Αν και η yoga Nidra αποκαλείται και «γιόγκικος ύπνος», κατά τη διάρκεια της πρακτικής της, έχεις πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω σου.

Ποια είναι τα οφέλη της yoga Nidra;

Η γιόγκα Nidra a έχει αποδειχτεί μέσω ερευνών πως συμβάλλει στη διαχείριση του στρες, στη βελτίωση της μνήμης, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων, ξυπνά τη δημιουργικότητα, ενώ συμμετέχει στην αντιμετώπιση ψυχολογικών διαταραχών και ψυχοσωματικών ασθενειών. Συγκεκριμένα:

1 Μειώνει το άγχος

Καταλαβαίνουμε ότι ο τελευταίος χρόνος, λόγω της πανδημίας, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να έχουμε αυξημένα επίπεδα στρες. Ενώ η yoga Nidra δεν μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες, είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση της έντασης και της απόκρισης στο άγχος. Η Yoga Nidra απελευθερώνει το άγχος. Η χαλαρή αναπνοή επιβραδύνει το νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του απελευθερώνει ορμόνες που χαλαρώνουν και ηρεμούν το σώμα. Σε αντίθεση με τα κλασσικά μαθήματα vinyasa, η πλήρης φυσική ακινησία της yoga Nidra προκαλεί μια κατάσταση σαν τον ύπνο, επιτρέποντας στους ασκούμενους να χαλαρώσουν πλήρως και να βρουν πλήρη αρμονία μεταξύ σώματος και νου.

2 Βελτιώνει τον ύπνο

Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, περίπου 45 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν χρόνια διαταραχή ύπνου. Δεδομένου ότι μόλις 60 λεπτά γιόγκα Nidra έχουν τα ίδια σωματικά και διανοητικά οφέλη με 4 ώρες βαθιού ύπνου, αυτή η πρακτική, που μοιάζει με όνειρο, μπορεί να αποκαταστήσει και να θεραπεύσει το σώμα. Επιπλέον, τα άτομα που συμμετέχουν τακτικά σε συνεδρίες yoga Nidra έχουν καλύτερη δυνατότητα πρόσβασης στις βαθύτερες, ξεκούραστες καταστάσεις ύπνου. Ο καλύτερος ύπνος ισοδυναμεί με περισσότερη ενέργεια, βελτιωμένη παραγωγικότητα, ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα!

3 Σου χαρίζει ηρεμία

Οι κοινωνικές και επαγγελματικές απαιτήσεις, οι οικογενειακές δεσμεύσεις, οι οικονομικές ανησυχίες, τα ατελείωτα εισερχόμενα και οι ειδοποιήσεις κοινωνικών μέσων μας κρατούν ενεργοποιημένους 24/7. Τα αποτελέσματα αυτού μπορεί να περιλαμβάνουν εξάντληση, κακή απόδοση και απόσπαση της προσοχής. Η yoga Nidra προσφέρει μια ευπρόσδεκτη παύση από αυτήν τη διαρκή «απασχόληση», ενθαρρύνοντας τους μαθητές να στραφούν προς τα μέσα και να ζήσουν απόλυτα ηρεμία. Η πρακτική δεν απαιτεί τίποτα από εσένα, απλά να βρεθείς σε πλήρη ηρεμία, επιτρέποντάς σου να είσαι πραγματικά παρόν.

4 Αποκτάς επίγνωση

Σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, να καταδυθείς στο νου, μέσα από μια ασφαλή, προστατευμένη διαδρομή και να κάνει πολύ ουσιαστική δουλειά στο κομμάτι της προσωπικής σου εξέλιξης.

Δοκίμασέ τη τώρα!

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τη yoga nidra στο παρελθόν, δοκίμασέ το! Μπορεί απλά να είναι η χαλαρωτική, πρακτική αποκατάστασης που χρειάζεται το σώμα και το μυαλό σου.

Τι χρειάζεσαι: Ένα ήσυχο μέρος, με χαμηλό φωτισμό, άνετα ρούχα και χαλάκι γιόγκα.

Πώς να την κάνεις: Άκουσε τις οδηγίες με προσοχή, όπως ακριβώς περιγράφονται και αφέσου στην ηρεμία.