Fitness

Χειμερινό κολύμπι: Τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Μπορεί τα Φώτα να είναι μια ευκαιρία να βουτήξεις στα βαθιά για να πιάσεις τον Σταυρό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς κιόλας! Εάν θέλεις να γίνεις χειμερινός κολυμβητής αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να είσαι ασφαλής.

 

 

Το χειμερινό κολύμπι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και τον μεταβολισμό σου. Επίσης, αυξάνει την αντοχή σου, τονώνει το μυικό σύστημα, βελτιώνει το  κυκλοφορικό σου, καίει θερμίδες και βελτιώνει τη σεξουαλική σου ζωή. Χαρίζει ενέργεια και μειώνει το στρες. Όταν ένας χειμερινός κολυμβητής πέφτει στο παγωμένο νερό, στο σώμα του απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι οποίες χαρίζουν ψυχική ευεξία αλλά έχουν και αναλγητικές ιδιότητες που διαρκούν από 2 έως 4 ώρες. Αυτές οι βελτιώσεις φαίνονται όταν ένα άτομο γυμνάζεται και δεν έχει διακόψει τα θαλασσινά μπάνια από το καλοκαίρι. Αν θέλεις να βουτήξεις μέσα στο παγωμένο νερό μην παρασυρθείς. Αυτά είναι τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις προτού κολυμπήσεις.

 

1 Πριν κολυμπήσεις κάνε έναν ιατρικό έλεγχο

Βεβαιώσου ότι είσαι υγιής για να βουτήξεις στο παγωμένο νερό και έτοιμος να κολυμπήσεις. Έχε υπόψη σου ότι η χειμερινή κολύμβηση είναι χόμπι για ανθρώπους καλά προπονημένους. Δεν είναι για όλους. 

2 Ασκήσου

Κάνε προθέρμανση πριν βουτήξεις αλλά και αποθεραπεία μετά. Λάβε υπόψη σου ότι οι μύες χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά ήπιας άσκησης, προκειμένου να αιματωθούν με το σωστό τρόπο. 

3 Μην παίρνεις φόρα για να βουτήξεις

Ένα γρήγορο τρέξιμο για να πάρεις φόρα και να βουτήξεις μπορεί να σου φαίνεται γενναία ιδέα αλλά καλύτερα να το πας λάου λάου, επειδή το σώμα σου μπορεί να αντιδράσει με πολύ διαφορετικούς τρόπους στο κρύο και να αντιδράσει με το λεγόμενο “ψυχρό σοκ”: άμεση σύσπαση των αγγείων της επιφάνειας του σώματος, αύξηση καρδιακού ρυθμού και μεγάλη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μπες σιγά-σιγά στη θάλασσα, βουτώντας με την πλάτη για να μη βραχεί απότομα το στέρνο σου.

4 Εγκλιματίσου για λίγα λεπτά

Ακριβώς όπως μια απότομη βουτιά μπορεί να σοκάρει το σώμα σου, μερικές φορές το σώμα μπορεί να έχει μια καθυστερημένη απόκριση στο κρύο νερό. Είναι καλύτερο να πάρεις το χρόνο σου και να προχωρήσεις αργά μέσα στο νερό, αλείφοντας το σώμα σου με το κρύο νερό. Χαλάρωσε και έλεγξε την αναπνοή σου. Εάν η κολύμβηση στο κρύο νερό είναι καινούργιο για εσένα τότε η θερμοκρασία θα είναι ένα σοκ για τον οργανισμό σου: ηρέμησε και ανάπνευσε αργά.

5 Μην το παρακάνεις

Είναι καλό να γνωρίζεις τα χρονικά όριά σου. Πόσο μπορεί να αντέξεις να κολυμπάς σε κρύο νερό; Από 1 λεπτό έως και 3 λεπτά αρκούν για αρχάριους χειμερινούς κολυμβητές. Αυτό που πρέπει να κάνεις όμως είναι να κολυμπάς μέσα στο νερό και να μην παραμένεις ακίνητος, διαφορετικά μπορεί να πάθεις υποθερμία, επειδή όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό χάνει γρήγορα τη θερμότητά του.

6 Φόρεσε κάτι

Φόρα ένα καπέλο κολύμβησης, ή και δύο, για να διατηρήσεις τη θερμότητα του σώματός σου. Μπορείς επίσης να φοράς γάντια από νεοπρένιο και μποτάκια ή κάποια στολή. Επίσης κάποιοι αλείφουν το σώμα τους με βαζελίνη (χέρια, πόδια, μασχάλες, λαιμό και βουβωνική χώρα), εάν πρόκειται να βουτήξουν σε πολύ παγωμένα νερά. Στην Ελλάδα ωστόσο τον χειμώνα το νερό είναι συνήθως στους 15 βαθμούς, και όχι κάτω από το μηδέν όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οπότε δεν χρειάζεσαι κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως μην ξεχνάς να φοράς αντηλιακό.

7 Μην απομακρύνεσαι

Κολύμπα με κάποιον άλλον μαζί. Πρώτον, επειδή οι κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι εμπειρίες, όπως το χειμερινό κολύμπι, μπορεί να ενισχύσουν τις φιλίες σου και δεύτερον, είναι καλό να είσαι προσεκτικός, ανεξάρτητα από το επίπεδό σου. Τα μέλη του σώματος είναι πολύ πιο επιρρεπή σε κράμπες και μουδιάσματα στο κρύο νερό. 

8 Πιες κάτι ζεστό μετά

Ζεστή σοκολάτα. Καφέ. Τσάι. Μόλις βγεις από το νερό, μην κάνεις ζεστό ντους. Το ζεστό νερό μπορεί να κρυώσει το σώμα σου και να είναι επικίνδυνο. Αντ' αυτού, φόρεσε ζεστά ρούχα και πιες κάτι ζεστό για να ζεσταθείς από μέσα προς τα έξω.