Fitness

GUIDES & GUIDANCE | Παίρνεις αρκετή πρωτεϊνη?

Είμαστε επίσημα off season! Με τις διακοπές σε πλήρη εξέλιξη και τις σκέψεις να στρέφονται ήδη στην επόμενη σεζόν, πολλοί αθλητές μας ρωτούν για το μείγμα αποκατάστασης P30 Recovery Mix και για το πόση πρωτεΐνη θα πρέπει να καταναλώνουν κατά τη διάρκεια των πιο αργών εβδομάδων προπόνησης του χειμώνα.

Ακολουθούν οι συστάσεις μας για να σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε την πρόσληψή σας

Πόση πρωτεϊνη χρειάζονται οι αθλητές αντοχής?Οι αθλητές δεν επιδιώκουν απλώς να αποτρέψουν την ανεπάρκεια. Θέλουν να γνωρίζουν πόση πρωτεΐνη χρειάζονται για τη βέλτιστη λειτουργία τους. Οι συστάσεις για την πρόσληψη πρωτεΐνης είναι διαφορετικές για διαφορετικές ομάδες. Για τον φυσιολογικό πληθυσμό, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 0,8 g πρωτεΐνης ανά kg σωματικού βάρους. Αυτή είναι η ελάχιστη απαίτηση για την αποφυγή ασθενειών. Για τους νέους που κάνουν άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης, 1g ανά kg μπορεί να είναι αρκετό. Για τους τακτικά προπονούμενους αθλητές αντοχής και για τους ηλικιωμένους αθλητές, η σύσταση είναι έως και 100% υψηλότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA). Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές αντοχής με υψηλότερο προπονητικό φόρτο έχουν υψηλότερες ανάγκες. Για κάθε αθλητή αντοχής που προσθέτει προπόνηση αντίστασης, όπως η άρση βαρών, το ανώτερο άκρο αυτού του εύρους πρόσληψης πρωτεΐνης είναι καλύτερο. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ενός στόχου 1,2 έως 1,6 g ανά kg δεν αποτελεί πρόβλημα για την πλειονότητα των αθλητών αντοχής και πολλοί θα το υπερβούν σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα της πρωτεΐνης που είναι σημαντική, αλλά και οι τύποι πρωτεΐνης, ο χρόνος πρόσληψης και η ποσότητα πρωτεΐνης ανά γεύμα.

Πόση πρωτεϊνη πρέπει να τρώμε ανα γεύμα?Για να ενεργοποιηθεί η σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης, η οποία είναι μια βραχυπρόθεσμη διαδικασία που διαρκεί μερικές ώρες, η πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνεται σε σχετικά τακτική βάση και σε ποσότητες επαρκείς για να ξεκινήσει η διαδικασία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας – όπως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος – είναι πιθανώς αρκετά. Εάν τρώτε ένα γεύμα με μια σειρά από πηγές πρωτεΐνης υψηλότερης και χαμηλότερης ποιότητας, περίπου 0,4g πρωτεΐνης ανά kg σωματικού βάρους μπορεί να είναι επαρκή. Αυτή η ποσότητα είναι ελαφρώς υψηλότερη από την ποσότητα που χρειαζόμαστε αν τρώμε μια απομονωμένη πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας. Ιδανικά, αυτά τα γεύματα που περιέχουν πρωτεΐνες θα πρέπει να κατανέμονται και να καταναλώνονται κάθε 3 έως 5 ώρες και θα πρέπει να αθροίζουν συνολικά 1,2 έως 1,6g ανά kg σωματικού βάρους την ημέρα. Παρόλο που 20 έως 30g πρωτεΐνης ανά γεύμα είναι πιθανώς το καλύτερο, μια μικρότερη ποσότητα όπως 10 έως 15g θα εξακολουθεί να έχει αποτέλεσμα και όφελος, το οποίο μπορεί πιθανώς να αναπληρωθεί με την επίτευξη αρκετής πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας.

Πόσο είναι η υπερβολική ποσότητα?Αν και είναι δυνατόν να φάτε υπερβολική ποσότητα από ορισμένα θρεπτικά συστατικά, η πρωτεΐνη δεν φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σε υγιείς ανθρώπους – ακόμη και όταν προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Η πρωτεΐνη συχνά συνδέεται με το ότι είναι ένα θρεπτικό συστατικό για την οικοδόμηση μυών, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει ανησυχία για ορισμένους αθλητές αντοχής που συχνά επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση της μάζας. Ωστόσο, η πρωτεΐνη από μόνη της δεν οδηγεί σε αύξηση του μεγέθους ή του βάρους των μυών, εκτός αν συνδυάζεται με προπόνηση αντίστασης (άρση βαρών). Όπως η πρωτεΐνη χρειάζεται για να χτιστούν νέοι μύες όταν σηκώνουμε βάρη, έτσι και οι αθλητές αντοχής χρειάζονται πρωτεΐνη για να προσαρμοστούν οι μύες τους και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και αερόβιοι για την προπόνησή τους. Η προπόνηση αντοχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των μυών και τη μεγαλύτερη ικανότητα χρήσης καυσίμων. Το συμπέρασμα είναι ότι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας ή με την κατανάλωση μιας ανάμεικτης σκόνης πρωτεΐνης αποκατάστασης. Η βελτιστοποίηση του τύπου της πρωτεΐνης και του χρόνου πρόσληψης μπορεί επίσης να διεγείρει περαιτέρω την πρωτεϊνοσύνθεση και αυτό θα βοηθήσει την αποκατάσταση και την προσαρμογή. Επειδή αυτή η επίδραση είναι κυρίως μακροπρόθεσμη, είναι σημαντικό να “έχετε σωστή πρόσληψη πρωτεΐνης” σε όσο το δυνατόν περισσότερα γεύματα.

Όπου η P30 ερχεται στο προσκήνιοΑναπτύξαμε το P30 Recovery Mix ως “καθαρή πηγή πρωτεΐνης” για να βοηθήσουμε τους αθλητές να ενισχύσουν τη συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόκειται για ένα προϊόν απομονωμένου ορού γάλακτος, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτεϊνών υψηλότερης ποιότητας που διατίθενται. Κάθε μερίδα περιέχει επίσης 15g απαραίτητων αμινοξέων και 3,5g λευκίνης, η οποία αυξάνει το ρυθμό σύνθεσης της μυϊκής πρωτεΐνης σας.

 

TIP🎗️Δεδομένου ότι το μείγμα μας P30 δεν περιέχει πολλά κόμμεα και πληρωτικά υλικά, συνιστούμε πάντα τη χρήση ενός αναδευτήρα πρωτεϊνών. Δίνει στο ρόφημα μια πιο αφρώδη και λεία υφή.

Καλή αποκατάσταση!