Fitness

Γίνε καλύτερος: Μυστικά για αποδόσεις που μας αποκαλύψαν οι ειδικοί τη χρονιά που πέρασε!

Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη από αγώνες, από ιδέες, συμβουλές και μυστικά. Μάθε από τους ειδικούς και την εμπειρία τους και δες τα καλύτερα μυστικά για αποδόσεις που αποκαλύψαν οι ειδικοί στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr τη χρονιά που πέρασε.

 

 

 

 

Dean Karnazes για να ακολουθήσεις το όνειρό σου

 

 

“Μην το σκέφτεστε, απλά κάντε το! Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν το θάρρος να προσπαθήσουν. Δεν είναι η αποτυχία που σταματά τους ανθρώπους, είναι ο φόβος της αποτυχίας.”

 

Δήμητρα Ζαχοπούλου για ενδυνάμωση και ευλιγισία

“Κάνε προπόνηση barre method  για 3 φορές την εβδομάδα. Τη μέθοδο αυτή την ακολουθούν και επαγγελματίες αθλητές και χορευτές επειδή ενδυναμώνει και συμβάλλει στην ευλυγισία του σώματος. Διορθώνει την κακή στάση του σώματος επειδή βασίζεται στην τεχνική του μπαλέτου γι’ αυτό και αλλάζει η στάση του σώματος. “Μαζεύει” το σώμα, μειώνει το λίπος, μειώνονται οι πόντοι σε περιφέρεια και μέση, και έπειτα σε πόδια και χέρια. Δημιουργεί σφιχτούς και γραμμωμένους μυς, χωρίς όγκο. Αυξάνει την αντοχή, την ελαστικότητα, δημιουργεί επίπεδη κοιλιά, σμιλεύει το σώμα.”

 

Τάσος Παπαλαζάρου για απώλεια κιλών με υγιεινό τρόπο

“Οι αυστηρές δίαιτες παρουσιάζουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεται να ζητάμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ο οποίος θα σχεδιάσει ένα διαιτολόγιο στα μέτρα μας που θα καλύπτει τις δικές μας ανάγκες σε μικροστοιχεία και μακροστοιχεία και θα στοχεύει στην απώλεια λιπώδους ιστού και όχι μυικής μάζας. Επίσης να υπάρχει μια ισορροπία στην πρόσληψη πρωτείνης, υδατανθράκων και λιπών.”

 

Βαγγέλης Βερτόπουλος για καλύτερη συγκέντρωση στον αγώνα

 

 

 

“Ο αθλητής να εστιάζει στο «εδώ και το τώρα», στο παρόν. Σχεδόν όλοι μας τον περισσότερο χρόνο συνήθως κάτι σκεφτόμαστε για το παρελθόν ή για το μέλλον. Δεν εστιάζουμε στο τώρα. Όλα αυτά είναι αποσπάσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα και γι΄αυτό ο αθλητής πρέπει να μάθει να εστιάζει στο παρόν.

Ο αθλητής να εστιάζει σε όσα μπορεί ο ίδιος να ελέγξει, σε όσες παραμέτρους είναι στο δικό του έλεγχο. Για παράδειγμα δεν είναι στον απόλυτο έλεγχό του ο καιρός, η κρίση του διαιτητή, η κατάσταση του προπονητικού χώρου, ούτε καν ο αντίπαλος, αλλά η προσπάθειά του είναι στο δικό του ελέγχο. Αυτά που είναι στο δικό του έλεγχο είναι η δική του προσπάθεια και το να ακολουθούνται οι οδηγίες του προπονητή του.

Τέλος, για να καταφέρει ένας αθλητής τη βέλτιστή του επίδοση πρέπει να ερωτευτεί τη διαδικασία και να μη τον απασχολεί το αποτέλεσμα. Είναι δεδομένο ότι ένας αθλητής κυνηγάει τη νίκη και την επίδοση. Εστιάζοντας όμως εκεί, αρχίζει ο αθλητής και αγχώνεται και το άγχος είναι αποδιοργανωτικό στοιχείο. Το θέμα είναι να εστιάζει στο τι συγκεκριμένα χρειάζεται να κάνει εκείνος για να έρθει το αποτέλεσμα που τον ενδιαφέρει, χωρίς όμως να εστιάζει μόνο στο αποτέλεσμα.”

 

Τζένη Μπουλμέτη για αρχάριους τριαθλητές

 

“Επειδή υπάρχουν διάφορες αποστάσεις στο τρίαθλο, προτείνω ένας αρχάριος τριαθλητής να ξεκινήσει με μία μικρή απόσταση για να δοκιμάσει τις δυνατότητές του. Για παράδειγμα όπως είναι η σπριντ διαδρομή που περιλαμβάνει 750 μ κολύμπι, 20 χιλ ποδήλατο και 5 χιλ τρέξιμο, οπότε αυτή είναι μια καλή απόσταση για να ξεκινήσει ένας αρχάριος. Να μη δώσει από την αρχή πολλά χρήματα στον εξοπλισμό. Ένα καλό μαγιό, ένα καλό ζευγάρι αθλητικά και ένα απλό ποδήλατο δρόμου και το κράνος του αρκούν για αρχή. Επίσης, στην εκκίνηση του τριάθλου καλό είναι να βρίσκεται σε θέσεις – κλειδιά επειδή θα εκπλαγεί με την εκκίνηση: όλοι κάνουν κοινή εκκίνηση και είναι σαν ένας στίβος μάχης στο νερό, οπότε εάν κάποιος είναι αρχάριος καλό είναι να παραμείνει στο πίσω μέρος ή να βρει θέση στο πλάι ώστε να αποφύγει το «φαινόμενο του πλυντηρίου» στην ανοιχτή θάλασσα. Όταν ολοκληρώσει το κολύμπι και το ποδηλατικό σκέλος, το τρέξιμο μυικά θα είναι πολύ δύσκολο. Οπότε θα πρέπει να έχει προπονηθεί σκληρά σε αυτό. Αν είναι αρχάριος χρειάζεται να ξεκινήσει σε χαλαρούς ρυθμούς και να το πάει σταδιακά επειδή τα πόδια του θα τρέμουν.”

 

Μηνάς Μαλάτος για καλύτερη προπόνηση

 

“1) Πρόγραμμα και ασφάλεια: Για να υπάρχει αποτελεσματικότητα στην προπόνησή μας πρέπει να έχουμε ένα βασικό προγραμματισμό και εφικτούς στόχους.

2) Προοδευτικότητα: Κάνε ένα βήμα τη φορά και μείνε μακριά από υπερβολές που θα σε οδηγήσουν σε τραυματισμούς ή δυσάρεστες καταστάσεις.

3) Άκου το σώμα σου: Η αποκατάσταση είναι τόσο σημαντική όσο είναι και η προπόνηση. Ισορροπημένη διατροφή, σωστή αναπλήρωση υγρών και μασάζ πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψην για όποιον αθλείται.”