Fitness

Γίνε φέτες με CrossFit

Η ρουτίνα είναι εχθρός. Το CrossFit είναι ο σύμμαχός σου, σου δίνει απίστευτη ενέργεια, ανεβάζει τη φυσική σου κατάσταση στα ύψη και σου κάνει κοιλιακούς φέτες! Αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να ξέρεις. Το wefit.gr προπονήθηκε για μία ώρα και το πήρε απόφαση: από σήμερα αντίο ανία, ξεκινάμε CrossFit!

Τι είναι;
Το CrossFit είναι ένα ομαδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και βελτίωσης της φυσικής σου κατάστασης που στηρίζεται στην συνεχή εναλλαγή λειτουργικών ασκήσεων που εκτελούνται σε υψηλή ένταση. Ο στόχος του είναι να σε προετοιμάσει για όλες τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, από το να σηκώνεις σωστά τα βάρη του σούπερμάρκετ μέχρι να αναλάβεις κάποιες αποστολές αν ανήκεις σε σώματα ασφαλείας, πυροσβεστική κ.λπ. Περιλαμβάνει ασκήσεις της ολυμπιακής άρσης βαρών, της ενόργανης γυμναστικής, της κωπηλατικής και του στίβου, οι οποίες αλλάζουν για να μη βαριέσαι και οφείλεις να τις εκτελέσεις με ένταση σε συγκεκριμένο χρόνο. Εκτός από τη δύναμη ή την αντοχή στοχεύει και στη βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης βελτιώνοντας την ακρίβεια, την ισορροπία, τον συντονισμς, την ευλυγισία, την ευκινησία, την αντοχή, το καρδιοαναπνευστικό, την ταχύτητα.

 

kettle wefit

 

Το CrossFit είναι ιδανικό για:
Αρχάριους στα βάρη: Εάν δεν έχεις σηκώσει λίγο βάρος (ή το έκανες μόνο στα ειδικά μηχανήματα του γυμναστηρίου), το CrossFit είναι μία εξαιρετική αφορμή για να ξεκινήσεις. Θα μάθεις πώς να σηκώνεις βάρη σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον με την καθοδήγηση του προπονητή σου.

Για τους ομαδικούς τύπους: Κάθε CrossFit γυμναστήριο έχει μια πραγματικά σφιχτά δεμένη ομάδα που γυμνάζεται παρέα. Και αυτό βοηθά στο ανταγωνιστικό κομμάτι αλλά και στη διασκέδαση. Γυμνάζεσαι για να νικήσεις τον διπλανό σου αλλά πρώτα από όλα τον εαυτό σου.

Λάτρεις του fitness: Ξέρεις εκείνους τους ανθρώπους που αισθάνονται σαν κάτι να λείπει από τη ζωή τους αν δεν γυμναστούν; Ο τρόπος που είναι δομημένο το CrossFit είναι συνήθως 3 ημέρες προπόνηση, 1 ημέρα ξεκούραση αλλά πολλοί CrossFitters καταλήγουν στο γυμναστήριο κάθε μέρα, ή μερικές φορές ακόμη και δύο φορές την ημέρα. Είναι εθιστικό.

 

wefti primal 2

 

Τελειομανείς: Το CrossFit ανταμείβει όσους τελειώνουν την προπόνησή τους στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείς το 100% της προσπάθειάς σου για να ολοκληρώσεις μια προπόνηση μέσα στο χρονικό όριο που έχεις θέσει.

Πρώην αθλητές ή και νυν: Το CrossFit διακατέχεται από ομαδικό πνεύμα, συντροφικότητα και ανταγωνισμό κάτι που αποζητούν όλοι οι αθλητές. Υπάρχουν διαγωνισμοί σε πανευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο για όσους θέλουν να αφιερωθούν σε αυτό.

Για όσους επιθυμούν καλή σωματική κατάσταση: Αν ο στόχος σου είναι να είσαι σε φόρμα και υγιής, και βαριέσαι τα ίδια και τα ίδια, έχεις βρει την προπόνηση που σου ταιριάζει.

Πόσο διαρκεί;
Μια τακτική CrossFit προπόνηση χρειάζεται από 45 λεπτά έως μία ώρα για όλα. Όλοι ξεκινά την ίδια στιγμή, υπάρχουν εκπαιδευτές που παρακαολουθούν, διορθώνουν και καθοδηγούν. Ωστόσο μερικά από τα Workouts of the Day (WOD) μπορεί να κρατήσουν μόλις τέσσερα λεπτά. Κανένα δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά.

Τι θα κάνεις σε ένα μάθημα
* Δυναμική προθέρμανση: Τρέξιμο για 5 λεπτά, άλματα, σχοινάκι, push ups, προβολές, λειτουργικές κινήσεις, διατάσεις.

* Διδασκαλία στην τεχνική της ημέρας.

 

undefinedwod wefitwodwod wefit

 

* WOD (workout Of the Day): Η προπόνηση της ημέρας: Η προπόνηση δεν είναι ποτέ ίδια, αλλάζει κάθε φορά. Π.χ. μπορεί να κάνεις κωπηλατικό, ασκήσεις-αιωρήσεις με kettlebell, pull ups με αναπήδηση, αναπηδήσεις σε κουτί ποτέ όμως με την ίδια σειρά και ποτέ σε συνεχόμενες μέρες. Κάνεις πολλά AMRAP (As Many Reps As Possible), δηλαδή όσο περισσότερες επαναλήψεις μπορείς. Η υψηλή ένταση που χαρακτηρίζει το CrossFit στηρίζεται στις επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

* Αποθεραπεία και διατάσεις. Στο τέλος, τσεκάρεις το PR (Personal Record) το προσωπικό σου ρεκόρ χρονομετρώντας τις επιδόσεις σου.

 

wefit primal

Ευχαριστούμε το Primal CrossFit Athens, Πειραιώς 17 & Πεντέλης, Μοσχάτο, και τους crossfit trainers για τις πληροφορίες και την παραχώρηση του χώρου για φωτογράφηση.