Fitness

Γιατί το να τρέχεις αργά θα σε κάνει πιο γρήγορο;

Όσο πιο αργά τρέχεις τόσο πιο δυνατός γίνεσαι ενώ ενισχύεται και η αντοχή σου. Όταν ξεκινάς να αυξάνεις την ταχύτητα σταδιακά το σώμα σου δεν θα δεχτεί σοκ στις αρθρώσεις και τους μυς όπως θα έκανε εάν ξεκινούσες να τρέχεις γρήγορα. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να τρέξεις αργά. Δες ποιοι.

 

 

Τρέχεις αργά όταν τρέχεις σταθερά και διατηρείς χαμηλά έως μέτρια τα επίπεδα έντασης στο τρέξιμό σου. Αν κατηγοριοποιούσες το τρέξιμό σου, ένα 6 με μέγιστη προσπάθεια το 10 θα ήταν ιδανικό. Οι καρδιακοί σου παλμοί θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από 145 παλμούς ανά λεπτό, ιδανικά γύρω στους 135. Καλό είναι όταν τρέχεις να έχεις έναν παλμογράφο για να ελέγχεις το σφυγμό σου. Αν κατά τη διάρκεια του τρέξιματος επικεντρωθείς σε έναν ρυθμό όπου θα μπορείς να μιλάς ενόσω τρέχεις χωρίς να ασθμαίνεις θα πετύχεις την ιδανική βραδύτητα.

Διάβασε σχετικά:  6 superfoods που θα σε κάνουν πύραυλο στο τρέξιμο

Γιατί να τρέχεις αργά;

Για να γίνεις πιο δυνατός: Το αργό τρέξιμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσεις αντοχή για να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις. Όσο περισσότερο τρέχεις αργά τόσο περισσότερο προσαρμόζεται το σώμα σου, μαθαίνει να δέχεται την επιβάρυνση και να γίνεται πιο δυνατό.

Για να αυξήσεις την αντοχή σου: Το τρέξιμο στηρίζεται στην αερόβια ικανότητα του σώματος, η οποία χρησιμοποιεί το οξυγόνο για να αξιοποιήσει το λίπος και τους υδατάνθρακες για ενέργεια. Η αναλογία του λίπους σε υδατάνθρακες αλλάζει ανάλογα με την έντασή σου και για την καύση λίπους δεν ευθύνεται το αργό η το γρήγορο τρέξιμο αλλά η ένταση της άσκησης η οποία ορίζεται στο 60-65% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Το αργό τρέξιμο βοηθάει τον οργανισμό να είναι πιο αποτελεσματικός με την ενέργεια που χρησιμοποιεί, οι μύες γίνονται ικανότεροι στο να καίνε λιπαρά για παραγωγή ενέργειας, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο στους αθλητές αντοχής αφού έτσι μειώνεται η κατανάλωση του γλυκογόνου από τους μυς δίνοντας τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν αργότερα όταν τα επίπεδα ενέργειας θα έχουν μειωθεί.

Διάβασε σχετικά: Μετά το τρέξιμο: Να σπάσεις ή όχι τη φουσκάλα;

Για να νικήσεις την κόπωση: Το αργό τρέξιμο βοηθά στη μεταφορά της ενέργειας και του οξυγόνου στους εργαζόμενους μυς ενώ ταυτόχρονα απομακρύνονται οι καματογόνες ουσίες όπως είναι το γαλακτικό οξύ.

Διάβασε σχετικά: Τα 5 βασικά λάθη που κάνεις πριν το τρέξιμο

Για να προλάβεις τυχόν τραυματισμούς: Το αργό τρέξιμο προσαρμόζει το σώμα σου από τις πιέσεις του τρεξίματος προστατεύοντάς το από τραυματισμούς. Ενσωματώνοντας αργές διαδρομές στην προπόνησή σου, είτε είσαι αρχάριος είτε έμπειρος δρομέας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την πρόληψη των τραυματισμών.