Fitness

Γιατί πονάνε οι ώμοι και ο λαιμός σου μετά το τρέξιμο;

Το τρέξιμο χρησιμοποιεί τα πόδια σου. Εντάξει, και λίγο τα χέρια σου. Όμως τι σχέση έχει ο πόνος στους ώμους και στον λαιμό;  

 

Στον πόνο πρέπει να δίνεις προσοχή. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σου λέει ότι κάτι είναι λάθος και κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Χρησιμοποίησε τον πόνο ως εργαλείο για να αναζητήσεις την αιτία. Η στάση του σώματος τείνει να είναι μια βασική εξήγηση. Το να είσαι συνεπής με την προθέρμανση και να κάνεις stretching πριν τρέξεις, καθώς και να ελέγχεις το σώμα σου μετά το τρέξιμο θα σε βοηθήσουν να ξέρεις του πώς λειτουργεί το σώμα σου. Εδώ σου έχουμε μερικές εξηγήσεις για τον πόνο στον λαιμό και τους ώμους καθώς και πώς θα το αντιμετωπίσεις.

Γιατί πονάει ο λαιμός και οι ώμοι σου

1 Επειδή γέρνεις προς τα εμπρός

Η αίσθηση δυσφορίας στον αυχένα και στους ώμους κατά τη διάρκεια του τρεξίματος ή μετά το τρέξιμο είναι ένα σημάδι ότι δεν έχεις σωστή και καλή στάση. Ακριβώς όπως έχουμε την τάση να κρατάμε κακή στάση στη δουλειά μπροστά στον υπολογιστή, αυτό μπορεί να συμβεί και όταν τρέχουμε.

Όταν τρέχεις έχεις την τάση να φέρνεις το κεφάλι προς τα εμπρός. Είναι κάτι πολύ συχνό που συμβαίνει στους δρομείς για δύο λόγους, είτε λόγω κούρασης είτε λόγω υπερέκτασης της πλάτης.

Το ίδιο αποτέλεσμα έχεις και όταν καμπουριάζεις. Μην ξεχνάς ότι το μέσο ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει περίπου 8 κιλά και ασκείται επιπλέον βάρος και πίεση στην ωμοπλάτη όταν το κεφάλι σου είναι πιο μπροστά από το σώμα σου.

2 Επειδή σφίγγεις τα χέρια σου

Όταν σφίγγεις τα χέρια σου σε γροθιές ενώ τρέχεις, δημιουργείς ένταση στα χέρια, η οποία μεταφέρεται προς τα πάνω στο μπράτσο, στους ώμους και στο λαιμό. Με την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε μεγάλες διαδρομές, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικό στρες και ένταση στα χέρια, το λαιμό και τους ώμους, επηρεάζοντας τον τρόπο που τρέχεις.

3 Επειδή κουράστηκες

Στην αρχή όταν τρέχεις το σώμα σου είναι χαλαρό: τα χέρια ταλαντεύονται σωστά, έχεις όρθια στάση. Αλλά καθώς η κούραση αυξάνεται υπάρχει μια τάση να σφίγγεις τους ώμους και το λαιμό σου. Γέρνεις προς τα εμπρός και φέρνεις τα χέρια σου πιο κοντά στο σώμα σου.

4 Επειδή δεν αναπνέεις σωστά

Μπορεί να το έχεις βιώσει στο παρελθόν: καθώς κουράζεσαι αρχίζεις να αναπνέεις πιο κοντά και πιο ρηχά. Αυτό δεν είναι μόνο λιγότερο αποτελεσματικό όσον αφορά τη λήψη οξυγόνου στους μυς αλλά επίσης αυξάνει το στρες στους θωρακικούς μυς και στους μυς της ωμοπλάτης.

Πώς να αντιμετωπίσεις τον πόνο

Διόρθωσε τη στάση σου

Όταν πας για τρέξιμο κάνε έναν γρήγορο έλεγχο στάσης. Προσπάθησε στο να διατηρείς τους ώμους σου πίσω και κάτω, άφησε χαλαρούς τους καρπούς των χεριών σου, μην σφίγγεις τις παλάμες σου σε γροθιά και κοίτα μπροστά. Τα χέρια σου χρησιμοποιούνται για να αντισταθμίσουν την πορεία σου, όχι για να παράγουν δύναμη. Εάν νιώθεις τράβηγμα στον αυχένα ή τους ώμους, κάνε έναν γρήγορο έλεγχο στάσης σώματος και άλλαξέ τη.

Η σωστή στάση για τρέξιμο είναι η εξής:

  • Κράτα όρθια στάση, χωρίς να καμπουριάζεις, με το στήθος ανοιχτό, το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα μπροστά.
  • Μην σηκώνεις τους ώμους ψηλά. Αφήστε τους να «πέσουν» και φρόντισε οι αγκώνες σου να είναι σε ορθή γωνία.
  • Κίνησε χαλαρά τα χέρια σου μπρος και πίσω σε αρμονία με την αντίστοιχη κίνηση των ποδιών.

Έχε υπόψη σου ότι η συνήθεια στο πως στεκόμαστε αποκτήθηκε με την πάροδο του χρόνου και αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε. Η αλλαγή της στάσης του σώματος απαιτεί συνεχή προσπάθεια, αφοσίωση και υπομονή. Για να διατηρείς καλύτερη θέση καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας πρέπει πρώτα να παρατηρείς πώς περνάς την ημέρα σου. Κάνε στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις:

  • Το πηγούνι σου κλείνει προς τα εμπρός;
  • Τα αυτιά σου είναι πάνω από τους ώμους σου;
  • Οι ώμοι ή η πλάτη σου γέρνουν προς τα εμπρός ή πέφτουν προς τα κάτω;
  • Οι ώμοι σου είναι ελαφρώς σηκωμένοι προς τα επάνω;
  • Κοιτάς πάνω ή κάτω με ολόκληρο το κεφάλι ή μόνο με τα μάτια σου;
  • Αναπνέεις από το στήθος ή από την κοιλιά;

Χαλάρωσε τα χέρια σου

Χαλάρωσε τα χέρια σου και άφησέ τα χαλαρά αντί να τα σφίγγεις σε γροθιές. Φαντάσου ότι κρατάς μία πεταλούδα στα χέρια σου και δεν θέλεις να το συνθλίψεις καθώς τρέχεις.

Ένα καλό κόλπο είναι να τοποθετήσεις τον αντίχειρά σου στο δείκτη του κάθε χεριού, στραμμένο προς τα πάνω. Φαντάσου ότι έχεις ένα νόμισμα μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη και δεν θέλεις να το αφήσεις να πέσει καθώς τρέχεις.

Ο αντίχειρας πρέπει να κρατά απαλά το δείκτη – μην πιέζεις καθώς αυτό θα προκαλέσει ένταση. Το σφίξιμο σε γροθιά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε δρομείς που τρέχουν τον χειμώνα και φορούν μακρυμάνικες μπλούζες, τραβώντας τα μανίκια πάνω από τα χέρια τους για να τα κρατήσουν ζεστά. Αυτό δημιουργεί ακούσια ένταση καθώς πιάνεις το μανίκι. Για να το αντιμετωπίσεις φόρεσε γάντια. Με αυτόν τον τρόπο θα αφήσεις τα χέρια σου να κάνουν μια πιο φυσική κίνηση καθώς τρέχεις. 

Μην κοιτάζεις κάτω όταν τρέχεις

Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι προπονητές συμβουλεύουν τους δρομείς να κοιτούν μπροστά όταν τρέχουν. Το να κοιτάς κάτω κατά το τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και να επηρεάσει τον τρόπο που κρατάς το λαιμό σου. Αυτό επηρεάζει τη θέση της ωμοπλάτης και μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει τους γοφούς, τα ισχία και τα γόνατά σου κ.λπ. Για να το διορθώσεις κράτα το πηγούνι και τα μάτια σου μπροστά, όταν τρέχεις.

Πάρε βαθιές αναπνοές

Για να χαλαρώσεις, πάρε πιο βαθιά εισπνοή και εκπνοή. Δοκίμασε αυτό: Κάθε πέντε βήματα, παίρνε μία βαθιά ανάσα.

Άλλαξε προπόνηση

Κάνε μία προπόνηση full body που να περιλαμβάνει κινήσεις στο άνω μέρος του σώματος, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, για να το ενδυναμώσεις. Μπορείς επίσης να προσθέσεις προπόνηση με αντιστάσεις. Η ενδυνάμωση αυτών των παραμελημένων μυών μπορεί να σου δώσει τη δύναμη να τρέξεις περισσότερο χωρίς πόνο στους ώμους ή τον αυχένα.

Ενυδατώσου

Εάν όλα τα παραπάνω εξακολουθούν να μην βοηθούν βελτίωσε την ενυδάτωση σου. Αύξησε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών και νερού, και προσπάθησε να καταναλώνεις πολλά φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά.