Fitness

Γιατί να κάνεις προπόνηση με πατίνια;

Γιατί να κάνεις προπόνηση με πατίνια; Το να ισορροπήσεις πάνω σε δύο ρόδες είναι κάτι που μπορείς να μάθεις σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Το καλύτερο; Θα κάψεις λίπος, θερμίδες και κυτταρίτιδα διασκεδαστικά! Λίγο το χεις; Βάλε λοιπόν τα rollers skates και τρέχα.

 

 

Να γιατί να κάνεις προπόνηση με πατίνια:

1 Θεωρείται σούπερ cross training προπόνηση

Η σύγχρονη εκδοχή του πατινάζ επανεμφανίστηκε ως εργαλείο εκπαίδευσης για τους παίκτες χόκεϊ εκτός πάγου. Τώρα,  χρησιμοποιούνται από σκέιτερ ταχύτητας, από σκιέρ, ποδηλάτες και δρομείς ως ένα εργαλείο fitness για πιο αποδοτική προπόνηση. Στην πραγματικότητα, πολλοί αθλητές μπορούν να επωφεληθούν γιατί πιέζει λιγότερο τις αρθρώσεις σε σύγκριση με το τρέξιμο και παρέχει το ίδιο αερόβιο όφελος με το τρέξιμο.

2 Καίει θερμίδες

Ένας μέσος άντρας που ζυγίζει περίπου 75 κιλά μπορεί να κάψει περίπου 10 θερμίδες ανά λεπτό ενώ αντίστοιχα για μια γυναίκα που ζυγίζει 60 κιλά μπορεί να κάψει 8 – 9 θερμίδες ανά λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κάψεις 300 με 600 θερμίδες αν κάνεις πατινάζ για μια ολόκληρη ώρα (ανάλογα με την ένταση και την ταχύτητα.)

3 Είναι θεραπευτικό

Εκτός του ότι καίει αρκετές θερμίδες, τονώνει τους μυς, ανακουφίζει από το άγχος, σου προσφέρει μια καλή αερόβια προπόνηση, ενισχύει την υγεία της καρδιά σου και σε βοηθά να καθαρίσεις το μυαλό σου. 

4 Μειώνει την κυτταρίτιδα

Το πατινάζ αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές ισοτονικές δραστηριότητες. Προβλέπει την εκτέλεση κινήσεων που γυμνάζουν ιδιαίτερα τους γλουτούς και τους μηρούς, τα σημεία δηλαδή όπου παρουσιάζεται εντονότερα η αντιαισθητική όψη φλοιού πορτοκαλιού. Επιπλέον, τα πέδιλα λειτουργούν ως βαράκια, αναγκάζοντας τους μυς των ποδιών να δουλεύουν πιο έντονα.

5 Βελτιώνει την ισορροπία, την ευκινησία και το συντονισμό

Το roller skating συμβάλλει στη βελτίωση της ισορροπίας αφού βοηθά στην εκγύμναση των κοιλιακών και τους κάτω ραχιαίους μυς, δεδομένου ότι πρέπει να διατηρείς σταθερό τον πυρήνα σου για να μείνεις όρθιος. Η ισορροπία και η ταυτόχρονη κίνηση των ποδιών βελτιώνει το συντονισμό σου.

6 Αυξάνει την αντοχή σου

Εκτός από την αύξηση της μυϊκής δύναμης, το roller skating μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής αντοχής. Κάνοντας πατινάζ σε ανηφόρα γυμνάζεις τους μυς σου μαζί με το καρδιαγγειακό σύστημα και το σώμα σου χρησιμοποιεί τις αποθήκες ενέργειας πιο αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις skate σε μεγαλύτερες αποστάσεις  χωρίς να εξαντλείσαι.

7 Είναι ευέλικτο

Απολαμβάνεις μια δραστηριότητα που μπορεί να είναι όλα αυτά που θέλεις, όπου μπορείς να την κάνεις όπου θέλεις για όσο χρόνο διαθέτεις. Το πρωί, το μεσημέρι ή το βράδυ υπάρχει ένα μέρος να τρέξεις με τα πατίνια σου.

Εξοπλισμός

Τα fitness πατίνια γυμναστικής είναι παρόμοια με τα πατίνια αναψυχής (recreational skates), αλλά συνήθως κοστίζουν περισσότερο και προσφέρουν αναβαθμισμένες λειτουργίες και άνεση για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Για δωρεάν μαθήματα πατινιών inline απευθύνσου εδώ.

 

Φίλια Μητρομάρα