Fitness

Γιατί χρειάζεσαι τεχνικό γιλέκο στο τρέξιμο;

Είτε προπονείσαι για τον Μαραθώνιο της Αθήνας είτε για μαραθώνιο βουνού, είτε κάνεις συχνά long run, ένα σακίδιο που φοριέται σα γιλέκο θα σου… λύσει κυριολεκτικά τα χέρια!

 

Εάν τρέχεις στο βουνό αυτές τις μέρες θα το έχεις δει: δρομείς που αγωνίζονται με αθλητικά τεχνικά γιλέκα με γεμάτες τσέπες με νερό. Το τεχνικό γιλέκο είναι δημοφιλές στην αθλητική κοινότητα για την ικανότητά του να μεταφέρει με ευκολία νερό, τρόφιμα κι ένα επιπλέον ρούχο στις διαδρομές (συνήθως εκείνες που διαρκούν περίπου 1 – 2 ώρες ή περισσότερο).

Τι είναι το τεχνικό γιλέκο;

Μοιάζει σαν μικρό σακίδιο αλλά φοριέται όπως ένα γιλέκο και έχει σχεδιαστεί για να εφαρμόζει άψογα στο σώμα σου. Έχει ελάχιστο βάρος ενώ διαθέτει αρκετές τσέπες για μπουκάλια νερού στο μπροστινό μέρος ή για τζελάκια, μπάρες ή κλειδιά και κινητό. Αρκετά τεχνικά γιλέκα περιέχουν επίσης ενσωματωμένο υδροδοχείο για δρομείς που δεν θέλουν να απασχολούν τα χέρια τους κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Τι να προσέχεις όταν επιλέγεις ένα τεχνικό γιλέκο

Τη χωρητικότητά του (ml)

Φρόντισε το τεχνικό γιλέκο να έχει αρκετό χώρο (μετρημένο σε λίτρα) για να μεταφέρεις πράγματα όπως νερό, τρόφιμα ή κάποιο ρούχο, όπως αντιανεμικό. Για διαδρομές που διαρκούν μία έως δύο ώρες, οι περισσότεροι δρομείς χρειάζονται περίπου δύο λίτρα. Για διαδρομές που διαρκούν δύο έως τρεις ώρες, θα χρειαστείς ένα γιλέκο χωρητικότητας μεταξύ δύο και έξι λίτρων. Για διαδρομές που διαρκούν τρεις έως έξι ώρες, θα χρειαστείς ένα τεχνικό γιλέκο χωρητικότητας μεταξύ τεσσάρων έως δώδεκα λίτρων. Αλλιώς, εάν γνωρίζεις ότι στην πορεία θα μπορέσεις να αναπληρώσεις το νερό, τότε τα 3 λίτρα αρκούν.

Το πως μεταφέρει νερό

Τα περισσότερα τεχνικά γιλέκα μεταφέρουν νερό με δύο τρόπους: είτε με μπουκάλια νερού που αποθηκεύονται στο μπροστινό μέρος του γιλέκου ή με υδροδοχείο στην πλάτη. Τα μπουκάλια μπορούν να είναι πιο εύκολα να ξαναγεμίσουν ενώ όσα έχουν ενσωματωμένο υδροδοχείο μπορεί να προσφέρουν περισσότερη ενυδάτωση.

Την εφαρμογή του

Όταν τρέχεις το τεχνικό γιλέκο πρέπει να ταιριάζει τέλεια στο σώμα σου, να είναι σταθερό και να μην μετακινείται στην πλάτη του. Επίσης, να διαθέτει εξαιρετική διαπνοή και να διαχειρίζεται την υγρασία του ιδρώτα. Τέλος, φρόντισε να μην σε πιέζει. Εάν δένει μπροστά στο στήθος δεν θα πρέπει να πιέζει την αναπνοή σου.

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Έλεγξε εάν το τεχνικό γιλέκο διαθέτει εύχρηστες τσέπες, ενσωματωμένη σφυρίχτρα, ανακλαστήρες, είναι κατασκευασμένο από ειδικά υλικά κ.λπ. Ρίξε μια ματιά στη θέση των τσεπών και δες εάν μπορείς να τις φτάσεις με ευκολία. Στην ιδανική περίπτωση δεν χρειάζεται να σταματήσεις το τρέξιμο για να πιάσεις ένα ενεργειακό τζελ. Επίσης, εξέτασε το πώς κλείνουν οι τσέπες. Τα φερμουάρ εξασφαλίζουν ότι σημαντικά αντικείμενα δεν θα χαθούν στο μονοπάτι, αλλά είναι συνήθως λίγο δύσκολο να μπουν μέσα ή να βγουν αντικείμενα όταν η τσέπη είναι τεντωμένη.

Αυτό το τεχνικό γιλέκο το δοκίμασες;

Εάν ψάχνεις για ένα τεχνικό γιλέκο δοκίμασε το Oxsitis ATOM 3. Έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες των πιο απαιτητικών αθλητών. Αυτό το εξαιρετικά ελαφρύ τεχνικό γιλέκο σου επιτρέπει να μεταφέρεις τον απαραίτητο εξοπλισμό για trail running ή μεγάλα long runs.

Είναι κατασκευσμένο από υλικό Coolmax All Season που σου προσφέρει μοναδική άνεση. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος βελτιώνοντας τη σωματική απόδοση.

Περιέχει πλευρικό Velcro για να ρυθμίζεις το τεχνικό γιλέκο σου ανάλογα με τον όγκο και το μέγεθός του.

Έχει όγκο αποθήκευσης 3 λίτρων, είναι εξοπλισμένο με δύο μαλάκες φιάλες των 500 ml που μεταφέρονται στο μπροστινό μέρος του γιλέκου.

Φίλια Μητρομάρα