Fitness

Γιατί φέτος πρέπει να κάνεις HIIT Yoga;

Πρόσθεσε στη γιόγκα ενέργεια, σταθερότητα και ισορροπία, συνδυάζοντας τις asanas με μία μέθοδο προπόνηση υψηλών εντάσεων.

HIIT σημαίνει Interval Training High Intensity και αποτελεί μια δημοφιλή μέθοδο προπόνησης λόγω της απόδοσης και της αποτελεσματικότητάς της. Γενικά HIIT είναι ένας ευρύς όρος για ασκήσεις που περιλαμβάνουν σύντομες περιόδους έντονης άσκησης εναλλασσόμενες με περιόδους ανάκαμψης. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της HIIT είναι ότι μπορείς να πάρεις τα μέγιστα οφέλη που έχει η άσκηση στην υγεία σου, σε ελάχιστο χρόνο. Σε συνδυασμό με τη γιόγκα, η HIIT Yoga επιφέρει περισσότερη αερόβια ενώ τεντώνει τους μυς και επιμηκύνει το σώμα. Η τέλεια συμπληρωματική προπόνηση που χτίζει αντοχή και στοχεύει στις παραμελημένες μυικές ομάδες. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι έρευνα του 2019 από το American College of Sports Medicine βαθμολόγησε τη HIIT ως την τρίτη κορυφαία τάση γυμναστικής.

HIIT Yoga: Τι δείχνουν οι έρευνες;

Οι έρευνες δείχνουν ότι η HIIT συνδέεται με την αύξηση της καρδιαγγειακής ικανότητας και την αντιστροφή των επιπτώσεων της γήρανσης. Μελέτη που έγινε το 2017 από την Mayo Clinic διαπίστωσε ότι μόνο 16 λεπτά διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει την αερόβια ικανότητα, τη λειτουργία των μιτοχονδρίων (παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της τριφωσφορικής αδενοσίνης ΑΤΡ, που χρησιμοποιείται ως πηγή χημικής ενέργειας) και τη μυϊκή μάζα.

Η αερόβια άσκηση χρησιμοποιείται συνήθως για τη βελτίωση της κατανάλωσης οξυγόνου. Παραδοσιακά, αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλης διάρκειας συνεδρίες προπόνησης, σε σταθερό ρυθμό. Ωστόσο, φαίνεται ότι η HIIT μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Μελέτη διαπίστωσε ότι σε πέντε εβδομάδες προπονήσεων με HIIT ασκήσεις, που αποτελούνται από 20 λεπτά προπόνησης για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, βελτίωσε την κατανάλωση οξυγόνου κατά 9%.

Αν η απώλεια βάρους ή η συντήρηση είναι στόχος σου η HIIT μπορεί να σε βοηθήσει. Προσθέτοντάς τη στη γιόγκα θα κάψεις περισσότερες θερμίδες, δύο ώρες μετά την προπόνησή σου (έως και 15% περισσότερο), σύμφωνα με το American College of Sports Medicine.

Γιατί να κάνεις HIIT Yoga;

Η HIIT γιόγκα συνδυάζει cardio, αντοχή και τα ενεργειακά οφέλη της HIIT με την ευελιξία και την ηρεμία των asana. Έτσι, εάν έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια η HIIT προσθέτει μια αίσθηση get up and go στις συνεδρίες γιόγκα. Από την άλλη πλευρά, εάν είσαι πολύ ενεργητικός και δεν αφιερώνεις τον σωστό χρόνο για αποκατάσταση, προσθέτοντας γιόγκα στις προπονήσεις σου θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Επίσης η HIIT Yoga:

1 Καίει λίπος

Παρά το γεγονός ότι πολλοί στρέφονται στην HIIT μόνο για καύση λίπους και απώλεια βάρους, η ενσωμάτωση της HIIT στις συνεδρίες γιόγκα μπορεί να συμβάλει πιο αποτελεσματικά στο αδυνάτισμα. Οι πρακτικές γιόγκα παρέχουν μυϊκούς στρεσογόνους παράγοντες αντοχής, οι οποίοι συμπληρώνουν το πρόγραμμα υψηλής προπόνησης και επιταχύνουν τον μεταβολισμό του σώματός σου.

2 Τονώνει τον μεταβολισμό σου

Η ιδέα να ενσωματωθεί η HIIT σε μαθήματα γιόγκα προσφέρει μια δυναμική προπόνηση που οδηγεί σε περισσότερη ενέργεια επιταχύνοντας τον μεταβολισμό σου.

3 Αυξάνει την αντοχή

Η HIIT γενικά δεν είναι μια νέα μέθοδος. Για χρόνια οι δρομείς έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο εναλλάσσοντας σπριντ και jogs για να βελτιώσουν την αντοχή τους. Ομοίως, στην HIIT Yoga οι εκπαιδευτές δουλεύουν με αναλογία 2: 1 (π.χ. 40 δευτερόλεπτα άσκηση και 20 δευτερόλεπτα ανάπαυση), αυξάνοντας την αντοχή και ενισχύοντας περισσότερο την ευελιξία.

4 Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών σε γόνατα και αρθρώσεις

Κάποιος μπορεί εύκολα να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης λόγω ανεπαρκούς επαγγελματικής καθοδήγησης. Ωστόσο, με τη γιόγκα βελτιώνεις τον μυϊκό τόνο και την ευελιξία του σώματος με αποτέλεσμα να αποφεύγεις διαστρέμματα ή μώλωπες.

5 Ενδυναμώνει τα οστά σου

Ένα από τα βασικά φυσικά οφέλη της γιόγκα είναι η αύξηση της μυϊκής δύναμης. Αντί να σηκώνεις βάρη ενίσχυσε τα οστά και τους μυς σου, ενισχύοντας την ευελιξία και την κινητικότητα του σώματός σου και αποφεύγοντας την οστεοπόρωση.

6 Τονώνει τη μυική μάζα

Η HIIT επίσης είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τις μυικές ίνες που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι από εμάς σπάνια. Υπάρχουν δύο τύποι μυϊκών ινών στο σώμα, που ευθύνονται για τα πάντα: οι ίνες βραδείας συστολής και οι ίνες ταχείας συστολής. Οι ίνες βραδείας συστολής είναι αυτές που μας βοηθούν στην καθημερινότητα, πυροδοτούνται σταδιακά και εμφανίζουν μικρή εκρηκτικότητα, ενώ οι ίνες ταχείας συστολής χρησιμοποιούνται για γρήγορες εκρηκτικές κινήσεις και είναι φτιαγμένες για εκρηκτικές επιδόσεις δύναμης και αντοχής. Ανάλογα με το τι γενετικό υλικό έχεις κληρονομήσει (και, φυσικά το πώς προπονείσαι), μια από τις δυο κατηγορίες μυϊκών ινών κυριαρχεί έως και 80% απέναντι στην άλλη. Κατά τη διάρκεια της HIIT, οι ίνες ταχείας συστολής ανταποκρίνονται, προσαρμόζονται και αναδιαμορφώνονται ενώ υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του προτύπου on-off της ΗΙΙΤ και των μεταβολών στις μυϊκές ίνες, σε αντίθεση με τη συνεχή άσκηση. Έτσι η HIIT γιόγκα ενισχύει τους συχνά παραμελημένους μυς τονώνοντας όλο το σώμα.  

7 Βελτιώνει την ισορροπία σου

Ένας λόγος που η HIIT γιόγκα πρέπει να αποτελεί μέρος του προγράμματος προπόνησής σου είναι επειδή βελτιώνει την ισορροπία σου. Η γιόγκα ενισχύει την ικανότητά σου να παραμείνεις σε όρθια θέση, ανεξάρτητα από το ποια είναι η θέση του σώματός σου.

8 Ενθαρρύνει τη χαλάρωση

Η γιόγκα δίνει έμφαση στην αναπνοή διασφαλίζοντας ότι συνδέεσαι με το μυαλό και το σώμα σου. Όταν συνδυάζεις τη γιόγκα με τη HIIT, ακούς και εστιάζεις στο σώμα σου αποκομίζοντας τα μέγιστα από την προπόνηση σου.

Δες μια προπόνηση HIIT γιόγκα

Φίλια Μητρομάρα