Fitness

Είναι σωστό τα παιδιά να κερδίζουν τρόπαιο συμμετοχής;

Υπάρχει ένα δίλημμα αν είναι δίκαιο ή όχι να υπάρχουν τρόπαια συμμετοχής ή μόνο τρόπαια νικητών. Εμείς ως wefit πιστεύουμε πως όχι μόνο είναι δίκαιο αλλά επιβάλλεται. Για ποιούς όμως λόγους;

 

Εύ αγωνίζεσθαι

 

Μα φυσικά για την χαρά της συμμετοχής. Ένα παιδί που αθλήθηκε, που έπαιξε, που έτρεξε, μάτωσε τα γόνατά του δεν αξίζει τρόπαιο; Του αξίζει το τρόπαιο, ειδικά αν έχει καλό προπονητή που το μαθαίνει να σέβεται τον αντίπαλο και τον εαυτό του.

 

Για να «σκάσουν» οι φανατικοί και ανταγωνιστικοί γονείς

 

Είναι κάποιοι γονείς που είναι η χειρότερη επιρροή για τα παιδιά τους και για τα παιδιά των υπολοίπων. Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Αυτοί που κράζουν τον προπονητή, αυτοί που κράζουν τον διαιτητή και αυτοί που κράζουν τα αντίπαλα παιδάκια. Όταν δε βλέπεις και ξύλο μεταξύ γονέων τότε καταλαβαίνεις ότι το πράγμα έχει παραγίνει. Οπότε μετάλλιο συμμετοχής για να ξεκολλήσει το μυαλό τους λιγάκι.

 

Για τις προπονήσεις που έκανε

 

Ένα παιδάκι που προπονήθηκε σκληρά για να συμμετάσχει οπουδήποτε, έκανε 1 ώρα προπόνηση την ημέρα (τουλάχιστον) για 3-4 μέρες την εβδομάδα, σε ένα βεβαρυμένο παιδικό πρόγραμμα με ξένες γλώσσες, μπαλέτα, χορούς και άλλες δραστηριότητες, ε, το αξίζει το μετάλλιο. Μάλλον αξίζει 10 μετάλλια.

 

Για να συνεχίσει

 

Υπάρχει καλύτερη επιβράβευση για ένα παιδί, από ένα μετάλλιο στο στήθος και τους γονείς του να το χειροκροτούν (και τα άλλα παιδιά) και να αισθάνονται υπερήφανοι; Αν νιώθεις looser, τότε γίνεσαι looser και παρατάς το άθλημα που σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι. Έχετε ακούσει για κάτοχο μεταλλίου να νιώθει looser;

 

Γιατί είναι ακόμα παιχνίδι και όχι επάγγελμα

 

Μιλάμε για τον πιο αγνό αθλητισμό. Πρώτα απ' όλα λέμε «παίζω ποδόσφαιρο» «παίζω βόλεϋ», μιλάμε για παιχνίδια, άσχετα αν όταν γίνονται επαγγελματικός αθλητισμός τα πράγματα αλλάζουν. Στον παιδικό αθλητισμό, οι νεαροί αθλητές μαθαίνουν ακόμα τα μυστικά του αθλήματος και ένα από αυτά είναι πως αθλητής σημαίνει νικητής.

 

Μα τότε πως θα ξεχωρίσει ο καλύτερος;

Παρότι δεν πρέπει υποχρεωτικά να ξεχωρίσει κάποιος ειδικά στο ομαδικά αθλήματα, καθώς αυτό γίνεται στο τερέν (για όποιον έχει αγωνιστεί και καταλαβαίνει), είναι λογικό να βγάλεις ένα διπλωματάκι ή τρόπαιο του MVP, για το παιδί που προσπάθησε περισσότερο. Η νίκη είναι από μόνη της επιβράβευση στον αθλητισμό και δεν χρειάζεται ειδικά ατομικά τρόπαια και πυροτεχνήματα.