Fitness

Έχασα τα κιλά που ήθελα, τώρα;

Τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν. Όταν βάζεις κάποιον στόχο fitness ή διατροφής και βλέπεις ότι σιγά σιγά τον πλησιάζεις νιώθεις μια…έξαψη! Όταν όμως πιάσεις τον στόχο, η έξαψη φεύγει. Πως θα τα βάλεις με το ίδιο σου το μυαλό;

Υπάρχουν πολλοί σχετικοί όροι: το runners high, το extreme sports high και το…weight loss high. Όλα αυτά προκύπτουν όταν πιάσεις τον στόχο. Αυτή η έξαψη όμως φεύγει πολύ γρήγορα. 'Ηρθε η στιγμή να κάνεις συντήρηση, κάτι το οποίο μπορεί να είναι λίγο πιο βαρετό, γιατί και οι στόχοι άσκησής σου, δεν είναι τόσο έντονοι πλέον. Με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις να πάρεις πίσω μέχρι και το τελευταίο γραμμάριο, με…τόκο!

Φανταστείτε να βρίσκεστε σε μια σχέση χωρίς μέλλον. Θα προσπαθήσετε το 100%; Φυσικά και όχι. Έτσι συμβαίνει και μετά το αδυνάτισμα. Χρειάζεται ανατροφοδότηση (feedback) ότι αυτά που κάνεις έχουν αποτέλεσμα. Αν δεν έχεις θετικό feedback απογοητεύεσαι. Όταν αυτό χάνεται, τότε αρχίζουν τα προβλήματα.

Η έξαψη που έρχεται όταν ανακαλύπτεις ότι χωράς στο παλιό jean ενισχύει την προσπάθειά σου, ενώ η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη όταν ετοιμάζεσαι να ζυγιστείς, για παράδειγμα, σε φτάνουν ακόμα περισσότερο στα άκρα. Αν δε το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε αναλαμβάνουν η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη που σε γεμίζουν ευτυχία και ταυτόχρονα η ντοπαμίνη σε κρατά σε εγρήγορση και ενθουσιασμένο.

Φτάνοντας τον στόχο χάνεις όλη αυτήν την ευχάριστη χημική αντίδραση που σε κινητοποιούσε. Ακόμα και αν νιώθεις καλά που είσαι fit και υγιής, λείπει η χημική απόδειξη της επιτυχίας σου και νιώθεις ότι έχεις φτάσει ταβάνι, άρα και ότι έχεις κολλήσει. Αυτό με τη σειρά του διώχνει το κίνητρο σου για fitness και αρχίζεις και κλέβεις από τις ασκήσεις σου.

Οπότε πρέπει να μάθετε ότι το να κολλήσει ο δείκτης της ζυγαρίας είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό, είναι μέρος της διαδικασίας και δεν σημαίνει ότι δεν βελτιώνεστε.  

Κάντε αλλαγές στην άσκησή σας, αλλάξτε την βασική σας αεροβική άσκηση -αφήστε το ποδήλατο, για τρέξιμο για παράδειγμα- μαγειρέψτε κάτι το εξαιρετικά gourme αλλά με χαμηλά λιπαρά, με λίγα λόγια: Ζήστε το! Γιατί η ρουτίνα σκοτώνει και το fitness και την διατροφή!

Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως πρέπει να αφήσετε και λίγο χώρο για παρασπονδίες. Έτσι δεν πρόκειται να ζηλεύετε, δεν πρόκειται να σας λείψει κάτι και αν πάρετε και ένα κιλό, θα έχετε ένα κιλό να χάσετε! Για να παραμείνεις σε κινητοποίηση και για να οδηγείσαι συνεχώς από κάποιο κίνητρο, σκέψου ότι πρέπει να βρεις ένα ισχυρό λόγο για να κάνεις αυτό που κάνεις. Πως δηλαδή το γεγονός ότι κάνεις διατροφή ή γυμνάζεσαι, θα σε κάνει να νιώθεις εκπληκτικά στο παρόν και όχι στο μέλλον.

Μάθε να σκέφτεσαι θετικά και να θέτεις προτεραιότητες. Τι είναι πιο σημαντικό; Οι ενδορφίνες που πλημμυρίζουν το σώμα σου μετά από την άσκηση ή ότι θέλεις να φας κάτι και το απαγορεύεις στον εαυτό σου;