Fitness

Δοκιμάσαμε 8 τρόπους για να σπάσουμε τη μονοτονία στο τρέξιμο. Ποιοι έπιασαν;

Η δημοσιογράφος – fitness enthusiast Φίλια Μητρομάρα τους δοκίμασε και να τι έχει να σου πει.

 

 

Εάν μου ζητούσατε να σας πω ποιο είναι το αγαπημένο μου άθλημα το σίγουρο είναι ότι το τρέξιμο δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα. Το βαριέμαι. Ναι, το ομολογώ ευθαρσώς. Το θεωρώ βαρετό, βαρετό και βαρετό. Έτσι όταν πάρθηκε η απόφαση από την ομάδα running του wefit (ναι, έχουμε και τέτοιους, κανείς δεν είναι τέλειος) να γραφτεί ένα άρθρο από τη ζωή βγαλμένο ο κλήρος έπεσε σε μένα. Σε μένα που βαριέμαι το τρέξιμο, σε μένα που θα έτρεχα μόνον πίσω από ένα λεωφορείο που μόλις έκλεισε η πόρτα του και ξεκίνησε χωρίς εμένα, ή θα έτρεχα εάν είχαν πιάσει τα γραφεία του wefit πυρκαγιά και καίγονταν ο κ@*(#ς μου ή επειδή εκείνο το ξεγυρισμένο βρώμικο (αναβαθμίστηκε σε street food) που έφαγα χθες δικαίωνε τ΄όνομά του. Έτσι, εγώ έπρεπε να βρω τους τρόπους και τις συμβουλές να τις δοκιμάσω για να κάνω το τρέξιμο να μοιάζει λιγότερο με αγγαρεία και περισσότερο με πραγματική επιθυμία. Ήταν challenge όπως και να το δεις. Και επειδή έχω γράψει περισσότερες χιλιάδες λέξεις για το τρέξιμο από όσες έχω τρέξει στην πραγματικότητα είπα να δω πως θα το κάνω λιγότερο βαρετό. Πήρα λοιπόν τις απαραίτητες συμβουλές από τους δρομείς και τις δοκίμασα για να σπάσω τη μονοτονία στο τρέξιμο. Κάποιες έπιασαν και κάποιες όχι. Δες ποιες.

 

1η Συμβουλή: Βάλε το τραγούδι σου αρέσει

Κατέβασα ένα playlist για το τρέξιμο. Γιακ! Ούτε βήμα δεν μπόρεσα να κάνω. Κάθε δρασκελιά και πάγωμα στο χρόνο. Φόρτωσα μόνον τα αγαπημένα μου και έπαψα να τρέχω σαν τη Φοίβη στα Φιλαράκια. Το καταευχαριστήθηκα. Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία ντροπή στο playlist σου να έχεις τον αγαπημένο σου τραγουδιστή/ τραγουδίστρια/ συγκρότημα. Οτιδήποτε λειτουργεί κι ας είναι και Πάριος.

2η Συμβουλή: Κάνε το για την ανατολή

Ο μόνος λόγος που πραγματικά αξίζει να σηκωθείς από το κρεβάτι σου για να τρέξεις είναι να δεις την ανατολή, μου είπε ένας φίλος runner. Αφήστε δε τις φωτό στο instagram που ανέβαζε κάθε φορά. Δεν μπόρεσα, λύγισα, άνθρωπος είμαι κι εγώ. Εβαλα το ρολόι στις 5.30. Κάπου στις 6 περίπου, αχάραγα, ήμουν στον δρόμο και έτρεχα μέσα στο σκοτάδι. Και ξεκίνησε σιγά σιγά ο ήλιος να σηκώνεται. Δεν περιγράφω άλλο, μη θεωρηθείσπόιλερ και δεν θέλω να σας το χαλάσω. Απλώς δοκιμάστε το μία φορά. Έτσι, για την εμπειρία/για την αλητεία.

3η Συμβουλή: Άλλαζε δρόμο

Ακόμη και εάν κάνεις ένα χιλιόμετρο γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σου είναι βαρετό αν το κάνεις συνέχεια. Δεν είναι και ψωμοτύρι. (Βάλε και λίγη γαλοπούλα). Επειδή είναι πάααααρα πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα να ακολουθείς τον ίδιο δρόμο κάθε φορά, άλλαζε δρόμο, βρες άλλες διαδρομές. Τεστάρεις τη μνήμη σου και γυμνάζεις και τα εγκεφαλικά σου κύτταρα. Γνωρίζεις μέρη. Γνωρίζεις κόσμο. Χάνεσαι. Ψάχνεις να βρεις τον τρόπο να γυρίσεις πίσω.

4η Συμβουλή: Οραματίσου το

Ο ψυχολόγος μου μου είπε να το οραματιστώ. Εντάξει δεν είπαμε ότι θα γίνω και η Μαρία Πολύζου αλλά η εκπαίδευση του μυαλού είναι εξίσου σημαντική με την εκπαίδευση του σώματος. Φαντάσου τον εαυτό σου να περνά τη γραμμή τερματισμού κάνοντας ένα προσωπικό ρεκόρ. Η απεικόνιση της επιτυχίας θα σε φέρνει πιο κοντά στον στόχο σου. Το φαντάστηκα. Μπήκα στο πετσί του ρόλου. Τι Ρόκι και μ%*&%ς. Τουλάχιστον κατάφερα να τερματίσω χωρίς να έρθω μετωπική με κάποιον στύλο. Κάτι είναι και αυτό.

5η Συμβουλή: Φτιάξε ένα προσωπικό μάντρα ή τραγούδι

Δηλαδή κάτι που να με κρατάει και να μου δίνει ένα σταθερό ρυθμό ή να με τονώνει. Πώς το λέτε εσείς εκεί στους λοκατζήδες; Τρέ-ξε τώ-ρα που μπο-ρείς, και στο τέ-ρμα θα βρε-θείς. Ε, κάτι τέτοιο. Το έκανα. Ειλικρινά τώρα; Δεν έπιασε.

6η Συμβουλή: Σπάσε το τρέξιμό σου με ασκήσεις σωματικού βάρους

Κοίτα, στα πρώτα χιλιόμετρα σέρνεσαι. Αρχή είναι ακόμη. Αν όμως συνεχίσεις να σέρνεσαι, “σπάσε” το τρέξιμό σου. Σταμάτα και κάνε μερικές ασκήσεις push-ups ή squats. Πραγματικά σπάζει τη μονοτονία του τρεξίματος και σου δίνει λίγη ενέργεια. Εγώ προτίμησα να κάνω βυθίσεις τρικεφάλων σε ένα παγκάκι, περπάτησα κάνοντας προβολές ή έκανα 10 push-ups ανά 2 χιλιόμετρα. Είχα στόχο και δεν κατάλαβα πώς πέρασε η ώρα. 

7η Συμβουλή: Τρέξε με έναν φίλο

Για να σπάσεις τη μονοτονία καλός είναι και ο φίλος. Αλλά με προϋποθέσεις μην πέσεις σε κάποιον geek και ποιος σε σώζει. Μερικές φορές το καλύτερο είναι να τρέχεις μόνος σου, εσύ και οι σκέψεις σου. Αυτό είναι αρκετό. Τίποτα άλλο.

8η Συμβουλή: Μην πάρεις το τρέξιμο πολύ στα σοβαρά

Εκτός κι αν κάνεις πρωταθλητισμό. Τρέξε για σένα. Τρέξε για τον εαυτό σου. Τρέξε για να περάσεις καλά. Τρέξε για το πάστα πάρτι που σε περιμένει. Το τρέξιμο δεν είναι μόδα. (Μόδα είναι τα outfit, μην μπερδεύεσαι.). Και μερικές φορές μπορεί να είναι πιο συναρπαστικό από ό,τι φαίνεται. Δες πάλι και τη συμβουλή #3!

PS. Αν έχετε κι εσείς κάποια καλύτερη ιδέα παρακαλώ στείλτε τη και ραντεβού στα… χαρακώματα.