Fitness

DIY: 4 τεστ που μετράνε τη φυσική σου κατάσταση

Τα κιλά που δείχνει η ζυγαριά σου δεν αποτελούν το δείκτη της φυσικής σου κατάστασης (όπως και τα ευρώ που έχεις στο πορτοφόλι σου δεν δείχνουν το οικονομικό σου στάτους). Κάνε τα παρακάτω τεστ στον εαυτό σου για να έχεις μια πληρέστερη εικόνα για τη φυσική σου κατάσταση. Γυμνάσου για 4 με 8 εβδομάδες και επανάλαβε. Η διαφορά θα σε εκπλήξει!

 

 

Τεστ 1: Διάταση

Τι μετράει: Την ελαστικότητα

Κάθισε με τα πόδια τεντωμένα μπροστά σου και τα πέλματά σου ν' ακουμπάνε σ' ένα κουτί ύψους περίπου 25 εκατοστών. Τοποθέτησε το ένα σου χέρι επάνω στο άλλο και προσπάθησε να φτάσεις τις άκρες των δαχτύλων των ποδιών σου. Μέτρησε την απόσταση από τα δάχτυλα των ποδιών σου μέχρι τις άκρες των δαχτύλων των χεριών σου κι αν μετά από ένα μήνα η απόσταση δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, πρόσθεσε μια μέρα γιόγκα ή πιλάτες στο πρόγραμμά σου. Η καλή ελαστικότητα του σώματός σου σε βοηθάει να μην τραυματίζεσαι εύκολα.

Τεστ 2: Στεπ

Τι μετράει: Την αερόβιά σου ικανότητα

Μέτρησε αρχικά τους παλμούς σου ενόσω βρίσκεσαι σε ηρεμία κι έπειτα κάνε στεπ σε σκαλοπάτι ύψους περίπου 30 εκατοστών για 1 λεπτό. Μόλις τελειώσεις μετρήσου ξανά. Μετά από 4 εβδομάδες οι παλμοί σου θα πρέπει να έχουν πέσει, δείχνοντας ότι η καρδιά σου είναι πιο δυνατή και αντλεί περισσότερο αίμα σε κάθε χτύπο. Αν δε δεις καμία αλλαγή, αύξησε την αεροβική άσκηση σε 30 λεπτά, 3 με 5 φορές την εβδομάδα ή αύξησε την έντασή της.

Τεστ 3: Κοιλιακοί

Τι μετράει: Τη μυϊκή αντοχή (πόσες φορές οι μυς σου συστέλλονται χωρίς να κουραστούν)

Ξάπλωσε ανάσκελα, λύγισε τα πόδια σου και σταύρωσε τα χέρια σου στο στήθος σου. Βάλε το χρονόμετρο για 1 λεπτό και κάνε όσο περισσότερους κοιλιακούς μπορείς. Αν δεις ότι δεν τα καταφέρνεις καλά, προσπάθησε να κάνεις καθημερινά 12 με 15 επαναλήψεις κοιλιακών, πους απς ή squats.

Τεστ 4: Πιέσεις ποδιών

Τι μετράει: Τη δύναμη

Ρύθμισε το μηχάνημα ποδιών σε βάρος που μπορείς να σπρώξεις 10 φορές και σημείωσε το βάρος που επέλεξες. Διαίρεσε αυτό τον αριθμό με το 0.735 για να βρεις το βάρος που μπορείς να σπρώξεις σε μια επανάληψη. Οι ειδικοί λένε ότι τα υγιή άτομα κατά μέσο θα πρέπει να μπορούν να σηκώσουν 1.3 φορές το βάρος του σώματός τους αν είναι γυναίκες και το 1.5 φορές το βάρος του σώματός τους αν είναι άντρες, αλλά αν δεν είσαι ακόμα σ' αυτό το στάδιο, βρες το βάρος που μπορείς να σπρώξεις 8 με 10 φορές. Αυτό θα βελτιώσει τη μυϊκή σου δύναμη και θ' αυξήσει την οστική σου πυκνότητα. 

Φίλια Μητρομάρα