Fitness

Δεν είσαι πρωινός τύπος; 5 τρόποι για να γίνεις

Κακά τα ψέματα αν θέλεις να γυμναστείς αλλά δεν βρίσκεις χρόνο να στριμώξεις το γυμναστήριο μέσα στην ημέρα σου μένει μόνο το πρωί. Ακούς πρωινό ξύπνημα και σοκάρεσαι; Κι έπειτα σκέφτεσαι: πόσο πρωινό; Τί ώρα; Και για πόση ώρα;

 

 

Αν έχεις πληρώσει συνδρομή από τον Ιανουάριο και έχεις πατήσει το πόδι σου μόνο μία φορά στο γυμναστήριο, αν βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη και θέλεις να πάρεις τα βουνά, εάν επιτέλους πήρες απόφαση να γυμναστείς τότε σταμάτα τις δικαιολογίες και βάλε το ξυπνητήρι!

Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;

Πολύ. Κυρίως στην αρχή. Και μάλιστα αν είσαι υπναράς. Αλλά αν ακολουθήσεις μερικά πραγματάκια ίσως να μη βρεις άσχημη την ιδέα να ξυπνήσεις στις 6. Εντάξει, ένα τεταρτάκι ακόμη: στις 6.15. Εξάλλου δες τα θετικά: η άσκηση επειδή συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών στον εγκέφαλο, θα αποκτήσεις δύναμη, ευεξία, ενέργεια, καλή διάθεση, ενώ θα μειώσεις το άγχος σου. Διεγείροντας τις ενδορφίνες το πρωί θα σε βοηθήσει να τα βγάλεις πέρα όλη ημέρα με θετική διάθεση, με σούπερ πνευματική διαύγεια ενώ θα έχεις καλύτερη απόδοση επειδή ο εγκέφαλός σου θα έχει οξυγονωθεί αρκετά. Τι λες; Αξίζει μία δοκιμή;

Διάβασε: Γυμναστική πριν ή μετά τη δουλειά;

1 Προετοιμάσου από το βράδυ

Πριν πας για ύπνο ετοίμασε όσα θα φορέσεις την αυριανή μέρα και την τσάντα γυμναστικής. Επίσης, έχε κατά νου τι ρούχα θα φορέσεις στη δουλειά και βάλτα στην κρεμάστρα ή πάρε τα μαζί σου ώστε να φύγεις κατευθείαν για τη δουλειά από το γυμναστήριο.

2 Βάλε το ξυπνητήρι νωρίτερα

Η αναβολή είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Επειδή σίγουρα θα χρειαστείς ένα τεταρτάκι παραπάνω μέχρι να ξυπνήσεις και να σηκωθείς από το  κρεβάτι βάλε το ξυπνητήρι νωρίτερα. Αλλά έχε κατά νου ότι τα παραπάνω λεπτά ύπνου μετά την αναβολή του ρολογιού στην ουσία δεν σε ξεκουράζουν. Αντιθέτως σου δημιουργούν στρες.

3 Δώσε λίγο χρόνο

Αν ο στόχος σου είναι δυνατός θα μείνεις σταθερός στην απόφασή σου. Αν είσαι πρωτάρης και δοκιμάζεις το πρωινό ξύπνημα τώρα μην τα παρατήσεις από την πρώτη εβδομάδα.  Οι έρευνες λένε ότι χρειαζόμαστε 21 μέρες για να μας γίνει κάτι συνήθεια. Δώσε 3 βδομάδες χρόνο στον εαυτό σου και μην κάνεις δραματικές αλλαγές. Ξεκίνα σιγά σιγά, ξυπνώντας 15-30 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. Συνήθισε το πρώτα για λίγες μέρες. Μετά κόψε άλλα 15 λεπτά. Κάν’ το αυτό σταδιακά μέχρι να φτάσεις την ώρα που έχεις βάλει στόχο.

4 Πιες πολύ νερό

Από τη στιγμή που θα ξυπνήσεις το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πιεις αρκετό νερό. Όχι μόνο θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σου αλλά θα σε ξυπνήσει καλύτερα κι από μία κούπα καφέ. Επιπλέον, επειδή θα γυμναστείς χρειάζεσαι ενυδάτωση.

 5 Φάε κάτι

Το ότι θα γυμναστείς πρωί πρωί δε σημαίνει ότι θα πας και νηστικός. Μισή μπανάνα και μία κούπα καφέ θα σε ενεργοποιήσει. Μετά την άσκηση φάε ένα καλό πρωινό για να σε κρατήσει μέχρι το μεσημέρι. Επίσης κι αυτές οι ιδέες είναι καλές:

• 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με φέτες μπανάνας και κανέλα

• 1 ποτήρι Smoothie φρούτων

• 1 μπάρα ενέργειας με χαμηλά λιπαρά

• 2-3 κρακεράκια με τυρί light

• 1 μερίδα τυρί Cottage και 1 φρούτο

• 1 κουταλάκι ταχίνι με 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως

• 1 μερίδα μείγματος ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων

Φίλια Μητρομάρα