Fitness

Δεν έχεις χρόνο για άσκηση; Αυτές οι 12 ιδέες σου τον χαρίζουν

«Δεν έχω χρόνο»: Είναι η πιο συχνή δικαιολογία για να μην γυμναστείς.

 

Η επιστήμη και οι έρευνες ωστόσο διαφωνούν: «Πάντα υπάρχει χρόνος όταν θέλεις να κάνεις κάτι» αλλά θα πρέπει να βρεις τι υπάρχει πραγματικά πίσω από αυτή τη δικαιλογία. Τυπικά είναι η έλλειψη κινήτρων, η έλλειψη της απόλαυσης, οι αρνητικοί συνειρμοί, ο φόβος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όλοι είμαστε απασχολημένοι αλλά όλοι βρίσκουμε χρόνο για την τηλεόραση, το facebook, ή το άραγμα στον καναπέ μας. Αν, λοιπόν, θέλεις πραγματικά να γυμναστείς θα βρεις τον χρόνο, εμείς ήδη με αυτές τις 12 ιδέες σου κερδίζουμε χρόνο από την καθημερινότητά σου.

1 Φτιάξε πρόγραμμα

Ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί χρόνος για άσκηση είναι να το προγραμματίσεις, γραπτά. Αποφάσισε ποια είναι η καλύτερη ώρα να ασκηθείς και βάλε τη στο ημερολόγιο του κινητού σου, (στην επανάληψη). Με αυτό τον τρόπο θα εμφανίζεται καθημερινά ως υπενθύμιση οπότε θα έχεις πιθανότητες να μην προγραμματίσεις κάτι κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου και να τον αφήσεις για την άσκηση.

2 Κάνε μία λίστα

Αντί να κάνεις μία μεγάλη λίστα με τις εκκρεμότητες χώρισέ τη σε τρεις κατηγορίες που θα αντιπροσωπεύουν τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής σου (π.χ., οικογένεια,  εργασία, ο εαυτός σου). Κατέγραψε τα τρία πρώτα πράγματα που θα κάνεις σε κάθε κατηγορία. Για την οικογένεια, θα μπορούσε να είναι το μαγείρεμα. Για την εργασία, η ολοκλήρωση μιας παρουσίασης. Για τον εαυτό σου, η άσκηση, συν κάτι άλλο όπως να καλέσεις φίλους για γεύμα. Φρόντισε αυτά που έχεις καταγράψει να είναι οι προτεραιότητες της ημέρας σου.

3 Βρες 5 λεπτά

Ακόμα κι αν η μέρα σου είναι γεμάτη με meetings και άλλες υποχρεώσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφιερώνεις πέντε λεπτά στον εαυτό σου. Αυτή η απλή πράξη του να φροντίσεις τον εαυτό σου μπορεί να σε κινητοποιήσει και να αλλάξει τη ζωή σου. Μια απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μία καθημερινή 30λεπτη βόλτα σε λίγες εβδομάδες από τώρα. Από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσεις, έτσι δεν είναι;

4. Βάλε προθεσμίες στις οθόνες

Μην σερφάρεις άσκοπα στο διαδίκτυο, στο instagram ή μην καθεσαι μπροστά στην τηλεόραση με τις ώρες. Αυτός είναι ένας εξασφαλισμένος τρόπος για να σπαταλήσεις το χρόνο που θα μπορούσες να τον περάσεις πιο ενεργητικά. Προοτού καθίσεις μπροστά σε μία οθόνη όρισε μία  προθεσμία (π.χ. 10 λεπτά ή 20 λεπτά και βάλε υπενθύμιση στο ρολόι). Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ποτέ πως περνά τόσο γρήγορα η ώρα μπροστά στον υπολογιστή.

5  Άλλαξε τρόπο σκέψης

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι αν αλλάξουμε…  cd στο κεφάλι μας μπορούμε να βρούμε το κίνητρο να ασκηθούμε. Για παράδειγμα, κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται, «είμαι πάρα πολύ απασχολημένος για να ασκηθώ» αναδιατύπωσε την σκέψη σου σε πιο θετική όπως «η άσκηση κάνει καλό στην υγεία μου» ή «κάνω κάτι καλό για τον εαυτό μου». Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι θετικές σκέψεις θα παραγκωνίσουν τις αρνητικές και θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις να ασκείσαι.

6 Κλείσε εναλλακτικό ραντεβού

Συνήθως δίνεις ραντεβού για κινηματογράφο, καφέ ή φαγητό; Κλισέ και βαρετά. Τι θα συμβεί αν, αντ 'αυτού, προσκαλέσεις το αμόρε σε ένα μάθημα χορού, σε πεζοπορία για πικ-νικ ή κάτι εξίσου ενεργητικό;

7  Πάρε και την οικογένεια

Αν οι οικογενειακές σου υποχρεώσεις σε αποτρέπουν από τις τακτικές προπονήσεις σου τότε βρες οικογενειακά προγράμματα για ποδοσφαιρικά παιχνίδια, κάντε περιπάτους μετά το σαββατιάτικο γεύμα, βόλτες με ποδήλατο. Άφησε τα παιδιά να προτείνουν ιδέες και λύσεις για μια οικογενειακή δραστηριότητα. Και να θυμάσαι πως δίνεις παράδειγμα στα παιδιά σου. Όταν τα παιδιά δουν ότι η άσκηση είναι σημαντική για τη μαμά και τον μπαμπά, θα είναι σημαντικό και γι’ αυτά.

8 Μετακινήσου με τα μέσα

Όποτε είναι εφικτό, πάρε λεωφορείο, τρένο ή μετρό, ή πήγαινε στη δουλειά με το ποδήλατο. Αν δεν μπορείς να το κάνεις κάθε μέρα, προσπάθησε για μία φορά την εβδομάδα. Οι άνθρωποι που παίρνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς τείνουν να ασκούνται περισσότερο από όσους μετακινούνται καθημερινά με το αυτοκίνητο τους.

9 Κάνε μικροπροπονήσεις

Είτε είσαι στη δουλειά είτε στο σπίτι αφιέρωσε 10 λεπτά για να γυμναστείς όπως το να κάνεις σχοινάκι, να ανέβεις τα σκαλιά του γραφείου, να κάνεις κάμψεις ή επιτόπιο τζόκινγκ. Το ξέρεις ότι παίρνει μόνο 30 δευτερόλεπτα για να κάνεις 15 pushups ή sit-ups;

10 Κάνε προπονήσεις υψηλής έντασης σε 20 λεπτά

Θα έχεις πιο γρήγορα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο. Μπορείς να γυμναστείς με kettlebell. Μελέτη έδειξε ότι η ενασχόληση με kettlebell μείωσε το λίπος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε περίπου τέσσερις εβδομάδες με μόνο πέντε λεπτά άσκησης με kettlebell τρεις φορές την εβδομάδα. Διαφορετικά δες την HIIT (υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση). The HIIT is on! Η καλύτερη λιποδιάλυση γίνεται σε 15 λεπτά!

11 Απόκτησε την νοοτροπία «θα το κάνω εγώ»

Ξεκίνησε να κάνεις χειρωνακτικές εργασίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού, τον κήπο κλπ. Επίσης τηλεχειριστήρια και άλλες αυτόματες συσκευές που υπονομεύουν την κίνηση του σώματός σου κρύψε τες και κάνε εσύ όλη τη δουλειά του zapping.

12 Γυμνάσου ενώ περιμένεις

Έχεις παιδιά και τα πας στα αγγλικά; Πάρε το ποδήλατό σου μαζί και όσο περιμένεις κάνε τις βόλτες σου αντί να κάθεσαι στο παγκάκι. Η εφευρετικότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.