Fitness

Crossfit: Σε λιώνει ή μήπως σε τελειώνει;

Το Crossfit είναι γεμάτο ασκήσεις –καθίσματα, έλξεις, άλματα- που εκτελούνται σε υψηλή ένταση, γρήγορο ρυθμό και ελάχιστη ξεκούραση. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο λάθους και κατά κανόνα οφείλεται στην απειρία. Εκτελείς σύνθετες, δύσκολες, δυναμικές και εκρηκτικές ασκήσεις  που κουράζουν το σώμα και απαιτούν τη σωστή τεχνική. Μήπως τελικά το Crossfit – αν και σε λιώνει – σε τελειώνει; Διάβασε: 7 μύθοι γύρω από το Crossfit καταρρέουν!

 

 

Οι κίνδυνοι

Οι ρήξεις τενόντων και τα κατάγματα κόπωσης αυξάνονται λόγω προπονήσεων όπως το CrossFit, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Current Sports Medicine Reports.

Επίσης, η ραβδομυόλυση (μια πάθηση που προκαλείται από την έντονη δραστηριότητα κατά την οποία οι μυϊκές ίνες διασπώνται και εκκρίνουν ηλεκτρολύτες και πρωτεΐνες στο αίμα, επιβαρύνοντας τα νεφρά) έχει συσχετιστεί ανεκδοτικά με ακραία προγράμματα άσκησης όπως το CrossFit. Η ραβδομυόλυση είναι μια επώδυνη και δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση των μυών που για τους αθλητές και τους αθλούμενους, προκύπτει συνήθως από την υπερπροσπάθεια κατά τη διάρκεια της άσκησης, ιδίως σε υψηλές θερμοκρασίες. Πάντως η  κοινότητα του CrossFit είναι σε επαγρύπνηση. Πριν λίγα χρόνια η επιθεώρηση The CrossFit Journal σημείωσε ότι «υπήρξαν αρκετά περιστατικά ραβδομυόλυσης κάποια εκ των οποίων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με περισσότερη προσοχή και ενδιαφέρων για τα νεότερα μέλη μας».

Ένας πιθανός ένοχος είναι η πίεση που ασκείται στους συμμετέχοντες να αυξήσουν την ένταση και το βάρος πολύ γρήγορα. Θεωρητικά, εσύ είσαι υπεύθυνος να ακολουθείς το δικό σου ρυθμό, αλλά τελικά ο προπονητής είναι που σε καθοδηγεί. Κάποια γυμναστήρια δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο βάρος που σηκώνεις παρά στη σωστή τεχνική και στάση του σώματος ή καυχιόνται για το πόσο δύσκολες είναι οι προπονήσεις τους. Σε ενδιαφέρει: Γίνε φέτες με CrossFit

Τι να κάνεις για να γυμναστείς με ασφάλεια

Σύμφωνα με έρευνες το 73.5% των ενεργών συμμετεχόντων θα τραυματιστεί κάποια στιγμή στη ζωή του. Το 7% από αυτούς θα κάνει και χειρουργείο. Αλλά αυτό μεταφράζεται στο ότι συμβαίνουν 3,1 τραυματισμοί σε κάθε 1.000 προπονήσεις CrossFit! Οι τραυματισμοί συμβαίνουν είτε επειδή ο αθλητής έχει κακή τεχνική, είτε επειδή δεν ακούει τον προπονητή του, είτε από ανεπάρκεια του προπονητή. Ενίοτε από την υπερπροσπάθεια και επειδή οι αθλητές δεν «ακούνε» το σώμα και την κούρασή τους. Γι’ αυτό:

  • Βρες ένα καλό γυμναστήριο CrossFit ρωτώντας αν έχουν πρόγραμμα εκμάθησης, που σε εισάγει σε νέες ασκήσεις, σου διδάσκει τη σωστή θέση και στάση και αναλύει τυχόν θέματα ευλυγισίας που μπορεί να έχεις.
  • Ο προπονητής σου θα πρέπει να δίνει σημασία σ’ εσένα και την υγεία σου και να γνωρίζει παλιότερους τραυματισμούς που είχες.
  • Κάθε άσκηση πρέπει να προσαρμόζεται στις ικανότητές σου και βεβαίως να δυσκολεύει το επίπεδο δυσκολίας σταδιακά, αφού πρώτα έχεις μάθει να εκτελείς κάθε άσκηση σωστά σε πιο εύκολο επίπεδο.
  • Αν και η ραβδομυόλυση είναι σπάνια, μπορεί να συμβεί ακόμα και σε μία μόνο προπόνηση, γι’ αυτό έχε κατά νου τα παρακάτω συμπτώματα: πολύ σκουρόχρωμα ούρα, έντονος μυϊκός πόνος, μη φυσιολογικό πρήξιμο, περιορισμένη έκταση κίνησης (για παράδειγμα, να μην μπορείς να σηκώσεις τα χέρια σου πάνω από το κεφάλι). Αν παρουσιαστεί οτιδήποτε από αυτά, πήγαινε αμέσως στον γιατρό.

Φίλια Μητρομάρα