Fitness

BKS Iyengar: Η Google τιμά τον μεγάλο δάσκαλο της γιόγκα

Ενενήντα επτά χρόνια από τη γέννηση του BKS Iyenkar, τον «πατέρα της σύγχρονης yoga» και η Google αφιερώνει το σημερινό doodle της. Έχει  πει πώς «η γιόγκα σας δίνει τη δυνατότητα να βρείτε ένα νέο είδος ελευθερίας που μπορεί να μην γνωρίζατε καν ότι υπήρχε».

Ποιος ήταν ο BKS Iyenkar

Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1918 και διδάχτηκε γιόγκα στα 15 του.

Άνοιξε τη σχολή του το 1973 στην πόλη Πούνε στη δυτική Ινδία, τελειοποιώντας μια τεχνική η οποία βασιζόταν σε μια διαδοχή σωματικών στάσεων σε πιο γρήγορους ρυθμούς από την παραδοσιακή hatha yoga.

Μετά από ένα ατύχημα που είχε ο ίδιος όπου και τραυματίστηκε στην λεκάνη, εισήγαγε στην πρακτική της yoga τη χρήση αξεσουάρ (σχοινιά, ζώνες). Η εν λόγω τεχνική μάλιστα πήρε αργότερα το όνομά του. Ήταν εκείνος που έκανε γνωστή τη γιόγκα αρχικά στην Ινδία και στη συνέχεια σε ολόκληρο το κόσμο.

Η τεράστια συνεισφορά τού Iyenkar έγκειται στο ότι έκανε δυνατό για τον καθένα το να προσεγγίσει την πρακτική και τη φιλοσοφία της γιόγκα.

Ο Iyenkar ήταν πολυγραφότατος. Το βιβλίο του Light on Yoga παραμένει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα στο είδος βιβλία παγκοσμίως και αποτελεί μια μικρή Βίβλο της γιόγκα. Έγραψε: ”Η Yoga είναι σαν τη μουσική: ο ρυθμός του σώματος, η μελωδία του νου, και η αρμονία της ψυχής δημιουργούν την συμφωνία της ζωής.” 

Ο BKS Iyenkar πέθανε πέρυσι λόγω νεφρικής ανεπάρκειας που επήλθε εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων.

 

Photo credit ilovenamaste.com