Fitness

Αθλητισμός και τρέξιμο στη ζέστη και 6 πράγματα που πρέπει να προσέξετε!

Το τρέξιμο είναι συνήθεια, εθισμός και αγάπη! Η αγάπη πονάει όμως και το καλοκαίρι μπορεί να σε ρίξει κάτω εξαντλημένο, αφυδατωμένο ή ακόμα χειρότερα με θερμοπληξία ή ηλίαση. Να τι να προσέξετε:

 

Αθλητικό αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά. 

Η ζέστη πλησιάζει απειλητικά, οπότε 20 λεπτά πριν χρειάζεται να βάλεις αντηλιακό, ενώ θα πρέπει να προτιμήσεις κάποιο αθλητικό αντηλιακό που να μην φεύγει με τον ιδρώτα. Το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου θεωρούνται στάνταρ εξοπλισμός. Γυαλιά να προτιμήσετε κάποια ελαφριά και σχετικά εφαρμοστά που να καλύπτουν όλο το μάτι και να μην πιέζουν το διάφραγμα (δεν θα επηρεάσει τις ανάσες σας έτσι). Καπέλο, θα χρειαστείτε κάποιο με χαλαρή εφαρμογή και η καλύτερη επιλογή είναι κάποιο με διχτάκι.

Ο εχθρός σου: Ηλίαση, δερματικά προβλήματα.

 

Πάρε τον χρόνο σου να συνηθίσεις την ζέστη 

Μην αρχίσεις κατευθείαν το τρέξιμό σου με φουλ τις μηχανές. Δεν μιλάμε για την προθέρμανση, αλλά για το αρχικό σου τρέξιμο το οποίο πρέπει να είναι αναγνωριστικό, ώστε να συνηθίσει το σώμα σου την διαφορά θεροκρασίας. Οι περισσότεροι από εμάς είτε βγαίνουμε από το αυτοκίνητο, είτε από το σπίτι για να πάμε για τρέξιμο, χρησιμοποιούμε air condition, οπότε η απότομη διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να αποδειχθεί πολύ κακή για το τρέξιμο και την υγεία μας.

Ο εχθρός σου: θερμοπληξία.

 

Ενυδάτωση

Άρχισε να πίνεις νερό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ξεκινήσεις το τρέξιμό σου και δεν πρέπει για τουλάχιστον 1-2 ώρες να έχεις κάνει κάτι που σε αφυδατώνει (όχι καφές, αλκοόλ και άλλες συνήθειες). Πάρε μαζί σου την διπλάσια ποσότητα νερού από ότι έπαιρνες τον χειμώνα.

Ο εχθρός σου: Αφυδάτωση.

 

Ποτέ γυμνοί

Μην τρέχετε χωρίς μπλούζα, ο ήλιος μπορεί να αποδειχθεί πολύ κακός μαζί σας και πλέον ζούμε σε μια εποχή που πρέπει να προσέχουμε πολύ περισσότερο σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να μας προξενήσει η υπερέκθεση στον ήλιο. 

Ο εχθρός σου: Εγκαύματα, δερματικά προβλήματα

 

Αλκοόλ, φάρμακα και άλλες ουσίες

Η ζέστη και ο ήλιος αλληλεπιδρούν τόσο με το αλκόολ όσο και με τα φάρμακα. Σε περίπτωση που λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή συννενοηθείτε με τον παθολόγο σας σχετικά με το τι παρενέργειες μπορεί να έχουν στο τρέξιμό σας.

Αν το μεσημέρι έχετε πάει για ουζάκια ή τσιπουράκια και θαλασσινά, καλό θα ήταν να μην πάτε για τρέξιμο το απόγευμα.

Ο εχθρός σου: Αφυδάτωση, λιποθυμία, θερμοπληξία όλες οι πιθανότητες αυξάνονται.

 

Χρησιμοποίησε τον αέρα υπέρ σου

Αν κοιτάξεις για κάποια σημαία θα καταλάβεις και από που φυσάει, όταν αναγνωρίσεις την φορά του ανέμου, προσπάθησε να τρέχεις με τον ήλιο στην πλάτη στην αρχή και μετά που θα έχεις κουραστεί να τον έχεις κατά πρόσωπο. Αυτό το δροσιστικό αεράκι μπορεί να σου δώσει άλλα 3-4 χιλιόμετρα τρεξίματος με χαμόγελο και όχι σαν να κάνεις αγγαρεία.

Ο φίλος σου: Το αεράκι στο πρόσωπο, ενώ έχεις αναψοκοκκινήσει!