Fitness

Ασκήσεις για κάθε διάθεση!

Το πως νιώθεις μπορεί να υπονομεύσει την προπόνηση σου και να σε αναγκάσει να την αποφύγεις. Μη το χρησιμοποιείς ως δικαιολογία. Υπάρχει άσκηση για κάθε διάθεση.
Τα έντονα συναισθήματα όπως ο θυμός, το άγχος, η απογοήτευση, προκαλούν τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν αδρεναλίνη και περισσότερες από 30 ορμόνες και χημικά στον οργανισμό μας. Αυτό το ορμονικό κύμα προκαλεί την καρδιά σου να χτυπά πιο γρήγορα, χαλαρώνει τους βρόγχους για να βελτιώσει την αναπνοή, μετατρέπει το λίπος και την πρωτεΐνη σε επιπλέον σάκχαρο στο αίμα και επιβραδύνει την πέψη για να βελτιωθεί η μυϊκή ενέργεια.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προπονήσεις σου. Επίσης, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές που έχουν αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση και δίνουν ενέργεια. Το μυστικό είναι να συνδυάσεις τις διαθέσεις σου με τις ανάλογες ασκήσεις, ώστε να μπορείς να επιλέξεις τη σωστή άσκηση για τους μύες σου όταν συμβαίνει κάτι άλλο στο μυαλό σου.

Όταν νιώθεις απογοητευμένος
Μια αδιέξοδη δουλειά ή η ήττα της ομάδας σου στο τελευταίο δευτερόλεπτο μπορεί να σου ρίξει τη διάθεση.
Τι να κάνεις: Άλλαξε τη σειρά. Αντιστρέφοντας τη σειρά με την οποία κάνεις τις ασκήσεις σου μπορεί να σου φαίνεται αντιπαραγωγική αλλά θα σου δώσει μια ψυχολογική ώθηση.

Όταν είσαι χάλια
Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες που μπορεί να σου αλλάξουν τη διάθεση, μην το ξεχνάς. Όσο χάλια κι αν είσαι πήγαινε στο γυμναστήριο.
Τι να κάνεις: Ασκήσου μόνο για 15 λεπτά. Τόσο χρειάζονται οι ενδορφίνες για να κάνουν τη δουλειά τους. Μετά από 15 λεπτά, θα αισθανθείς καλύτερα και ίσως το ρίξεις στην προπόνηση.

Όταν είσαι θυμωμένος
Η διένεξη με το αφεντικό σου μπορεί να φαίνεται σαν ο τέλειος λόγος να πας γυμναστήριο, αντί να κατευθυνθείς στο πλησιέστερο μπαρ.
Τι να κάνεις: Σήκωσε βάρη. Η αδρεναλίνη θα ωθήσει τους μυς σου σε νέα επίπεδα. Κάνε πιέσεις πάγκου, πιέσεις ώμων, άρσεις θανάτου ή καθίσματα με βάρη. Πρόσθεσε επιπλέον σετ σε κάθε μία άσκηση αυξάνοντας το βάρος σε κάθε σετ. Επίσης ο σάκος του μποξ δεν ακούγεται άσχημος.

Όταν είσαι χαρούμενος
Νιώθοντας μεγάλη ικανοποίηση για κάτι αυτό σου δίνει μια μεγαλύτερη αίσθηση αυτο-αποτελεσματικότητας. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι μια καλή στιγμή για να ανεβάσεις τον πήχη ακόμη ψηλότερα στην άσκησή σου.
Τι να κάνεις: Τα πάντα στο ένα πόδι! Κράτα τους αλτήρες με το να στέκεσαι στο ένα πόδι ή εκτέλεσε τις ασκήσεις σου ενώ κάθεσαι σε μια μπάλα. Θα προσφέρει στο σώμα σου ένα διάλειμμα από τις συνηθισμένες κινήσεις, ενώ θα βελτιώσει τους μυς που είναι συνήθως σε αχρηστία.

Όταν είσαι αγχωμένος
Ανάλογα με την κατάσταση, η νευρικότητα και το άγχος μπορεί να προέλθουν από την καθημερινότητά σου.
Τι να κάνεις: Διάδρομο. Εάν θέλεις να κατευνάσεις το άγχος μείνε μακριά από τα βάρη. Η έρευνα έχει δείξει ότι η άρση βαρών μπορεί μερικές φορές να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους, ενώ η αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει να τα μειώσει.